Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

A.C.2.1.3.2.1 Generelt om kontrolbeføjelserne

Når Skatteforvaltningen anvender reglerne om oplysningspligt efter anmodning, skal der være tale om, at Skatteforvaltningen har behov for oplysninger til brug for skatteansættelsen, og hvor Skatteforvaltningen ikke i forvejen er i besiddelse af oplysningerne.

Processuel beslutning

Skatteforvaltningens anmodning om oplysninger efter SKL §§ 57-64 er en processuel beslutning, som led i sagsbehandlingen, jf. Folketingets Ombudsmands udtalelse i FOB 2014-10. Skatteforvaltningens anmodning er ikke en afgørelse i forvaltningslovens forstand, og er ikke en lovregulereret oplysningsforpligtelse, der fordrer en forvaltningsmæssig afgørelse. 

En sådan anmodning kan ikke påklages til Skatteankestyrelsen. En gennemtvingelse af oplysningspligten kræver, at Skatteforvaltningen giver pålæg om, at oplysningerne fremsendes inden en bestemt frist, og at der vil blive pålagt daglige tvangsbøder, såfremt fristen overskrides. Får Skatteforvaltningen ikke oplysningerne, kan Skatteforvaltningen efter SKL (skattekontrolloven) § 72 søge at gennemtvinge oplysningspligten ved pålæg af daglige tvangsbøder. Et pålæg om daglige tvangsbøder efter SKL (skattekontrolloven) § 72 er en forvaltningsmæssig afgørelse, der kan påklages til Skatteankestyrelsen. Se SKM2013.458.LSR og SKM2013.698.LSR om en banks pligt til udlevering af kontooplysninger.

Klage over et pålæg har ikke opsættende virkning. Landsskatteretten eller Skatteankestyrelsen kan dog tillægge en klage over et pålæg opsættende virkning, hvis særlige omstændigheder taler derfor.

Se også Ombudsmandens udtalelse i sag FOU nr. 2014.0010 om indhentelse af oplysninger efter den tidligere SKL (skattekontrolloven) § 8 D, (nugældende SKL (skattekontrolloven) § 59) og daglige bøder efter den tidligere SKL § 9 (nugældende SKL (skattekontrolloven) 72).

Begrundelse

Skatteforvaltningen bør så vidt muligt redegøre for anmodningen om indsendelse af regnskabsmateriale m.v. og andre dokumenter.

God forvaltningsskik indebærer, at Skatteforvaltningen ikke anmoder om oplysninger m.v., som ikke er relevante eller nødvendige for den konkrete sag.

Det er en forudsætning for anmodningen, at det indkaldte materiale m.v. kan have betydning for skattekontrollen i en konkret sag.

Virksomheden bør derfor have en kort orientering om baggrunden for en henvendelse, og om hvilke oplysninger Skatteforvaltningen ønsker. Derved skabes åbenhed og mulighed for dialog om det problemområde, som henvendelsen vedrører.

Bilagsmateriale, der ikke er det direkte grundlag for posteringerne i bogholderiet, men som kan dokumentere eller sandsynliggøre disse, kan forlanges indsendt.

Orienteringen kan også medvirke til, at virksomheden selv ønsker at fremlægge andre relevante dokumenter i sagen, end de netop efterspurgte, sådan at henvendelsen ikke blot opleves som en ”fisketur”.

Skatteforvaltningen kan anmode om oplysninger, som for virksomheden er følsomme. Problemstillingen bør drøftes med virksomheden for en afklaring. Hensynet til virksomheden kan tale for, at følsomt materiale - i første omgang - gennemgås sammen med virksomheden på dennes adresse.

Skriftlige materialeindkaldelser skal udformes således:

  • Materialeindkaldelsen skal konkretiseres og skal have betydning for skattekontrollen. Sagsbehandleren skal have gjort sig klart, hvad formålet med materialeindkaldelsen er.

  • I materialeindkaldelsen skal det - efter omstændighederne - beskrives, hvad formålet er med indkaldelsen. Dette sikrer, at der i hvert enkelt tilfælde sker en konkret vurdering af, hvilket materiale som skal bruges. Det gør det endvidere lettere for virksomheden at finde det rigtige materiale frem, hvilket ofte sparer tid.

Åbenhed og god dialog med virksomheden om baggrunden for de ønskede oplysninger kan medvirke til, at der ikke skabes unødig konflikt om, hvorvidt oplysningerne er relevante.

Vederlag for opfyldelse af oplysningspligten

Erhvervsdrivende pålægges i lovgivningen en række pligter, herunder pligt til af egen drift eller på begæring at afgive oplysninger til offentlige myndigheder, herunder Skatteforvaltningen, og opfyldelse af sådanne pligter må i almindelighed ske uden økonomisk kompensation fra det offentlige.

De tredjemænd, der pålægges oplysningspligt efter skattekontrolloven, kan således ikke kræve betaling for at udlevere de oplysninger, som Skatteforvaltningen anmoder om med hjemmel i skattekontrolloven.

Ved vurderingen af omfanget og formen af de oplysninger, som Skatteforvaltningen anmoder om, skal Skatteforvaltningen imidlertid inddrage hensynet til det skønnede ressourceforbrug hos den pågældende tredjemand til opfyldelse af anmodningen.

Hvorvidt tredjemanden kan kræve betaling af den enkelte skatteyder (kunden) for omkostninger til fremskaffelse af de oplysninger, som Skatteforvaltningen forlanger, vil bero på retsforholdet mellem tredjemanden og kunden. 

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser m.v.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt
evt. tilhørende
SKM-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretskendelser

SKM2013.458.LSR

SKATs anmodning til en bank om udlevering af oplysninger var ikke en forvaltningsmæssig afgørelse. Sagen blev derfor afvist.

Skatteforvaltningen

SKM2007.91.SKAT

Tvangsindgreb efter skatte- og afgiftslovgivningen kan gennemføres, uanset om der foreligger en rimelig grund til mistanke om en strafbar lovovertrædelse, når oplysningerne søges tilvejebragt til brug for behandlingen af andre spørgsmål end straf.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.