Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2019-1
<< >>

7.9.2.1 Genbehandling af afgørelser, der er truffet i afgørelsesperioden efter de særlige regler i SFL § 20 b

Indhold

Afsnittet handler om de særlige regler i SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, der gælder for genbehandling af afgørelser om ejendomsvurdering, når Vurderingsstyrelsen i afgørelsesperioden træffer afgørelse om vurdering uden at tage stilling til alle oplysninger, der er indgået i afgørelsesperioden.

Afsnittet handler også om de særlige regler i SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, der regulerer, hvilke konsekvenser en klage kan få for genbehandlingen og afgørelser om nægtelse af genbehandling.  

Afsnittet indeholder:

  • Genbehandling af vurderinger efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3 (oplysninger modtaget i afgørelsesperioden)

  • Bortfald af ret og pligt til genbehandling på grund af klage over vurderingen

  • Genbehandling af oplysninger af betydning for vurderingen af flere ejendomme

Regel

De særlige regler om genbehandling af afgørelse om ejendomsvurdering, når Vurderingsstyrelsen i afgørelsesperioden træffer afgørelse om vurdering uden at tage stilling til alle oplysninger, der er indgået i afgørelsesperioden, fremgår af SFL § 20 b, stk. 3, som affattet ved lov nr. 278 af 17. april 2018.

De særlige regler, der regulerer, hvilke konsekvenser en klage kan få for genbehandlingen og de konsekvenser en klage kan få for afgørelser om nægtelse af genbehandling, fremgår af SFL § 20 b, stk. 4, som blev indsat ved lov nr. 278 af 17. april 2018. Disse regler skal ses i sammenhæng med reglen i SFL § 20 b, stk. 5, som også blev indsat ved lov nr. 278 af 17. april 2018, og som regulerer det skattemæssige virkningstidspunkt for ændring af vurderinger, der sker efter reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3.

Genbehandling af vurderinger efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3 (oplysninger modtaget i afgørelsesperioden)

Hvis Vurderingsstyrelsen i afgørelsesperioden har truffet afgørelse om vurdering af fast ejendom, uden at alle oplysninger, der er modtaget i afgørelsesperioden, er indgået i vurderingen, skal Vurderingsstyrelsen uanset reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 33 genoptage vurderingen, hvis oplysningerne, der er modtaget i afgørelsesperioden, kan give grundlag for at ændre vurderingen. Det fremgår af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3.

Oplysninger, der modtages af Vurderingsstyrelsen i afgørelsesperioden, skal således behandles på samme måde og tillægges samme betydning for den endelige vurdering, uanset om Vurderingsstyrelsen tager stilling til betydningen af oplysningerne, før der træffes afgørelse om vurdering efter de særlige regler i SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 2, eller efterfølgende.

Vurderingsstyrelsen er derfor forpligtet til at forholde sig til de oplysninger, der er indgået i afgørelsesperioden, på samme måde, som hvis der var taget højde for disse oplysninger i selve vurderingen af ejendommen.

SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, udgør en selvstændig hjemmel til at genoptage en vurdering på grundlag af de oplysninger, der er modtaget i afgørelsesperioden. Hjemlen er specifikt rettet mod den situation, hvor Vurderingsstyrelsen skal træffe afgørelse om betydningen af oplysninger, der ikke er indgået i vurderingen, uanset at de er modtaget i afgørelsesperioden.

Adgangen til genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, indeholder ikke de begrænsninger, der ellers følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 33, hvorefter genoptagelse forudsætter, at vurderingen er foretaget på et fejlagtigt grundlag som følge af fejlagtig eller manglende registrering af ejendommens grundareal, bygningsareal, planforhold eller lignende objektivt konstaterbare faktiske forhold.

SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, udgør en selvstændig genoptagelseshjemmel, og genoptagelse skal ikke ske efter de regler, der gælder for genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 33, som er beskrevet i afsnit A.A.8.4 Ændring af vurdering af fast ejendom.

Vurderingsstyrelsens pligt til at træffe afgørelse om genbehandling kan dog bortfalde, hvis der klages over vurderingen, før der er truffet afgørelse om genbehandling. Det fremgår af fremgår af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, 1. punktum, der er beskrevet nedenfor.

Vurderingsstyrelsens afgørelse om nægtelse af genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, kan også bortfalde, hvis der klages over vurderingen. Det fremgår af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, 2. punktum, der også er beskrevet nedenfor.

Vurderingsstyrelsen skal i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet om, hvorvidt oplysningerne, der er modtaget i afgørelsesperioden, men ikke er indgået i grundlaget for vurderingen, giver grundlag for genoptagelse, i fornødent omfang foretage partshøring efter reglerne i FVL. Se afsnit A.A.7.4.5 Høring.

Hvis Vurderingsstyrelsen afslår genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, kan denne afgørelse påklages til Skatteankestyrelsen, der har kompetence til at afgøre en klage over afslaget på genoptagelse. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 4 a, stk. 2. Afgørelsen afslag på genoptagelse bortfalder dog, hvis ejendomsejer vælger at klage over vurderingen i stedet. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, 2. punktum, der er beskrevet nedenfor.

Vurderinger, der ændres efter genoptagelse i henhold til SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, tillægges skattemæssig virkning fra det tidspunkt, hvor den vurdering, der ændres, blev foretaget. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 5. Derfor vil ejendomsejer fra det tidspunkt, hvor Vurderingsstyrelsen har truffet afgørelse om ændring af en vurdering efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, alene kunne klage over den ændrede vurdering. Se også beskrivelsen af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, nedenfor.

Bortfald af ret og pligt til genbehandling på grund af klage over vurderingen

Vurderingsstyrelsens adgang til at træffe afgørelse om genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, bortfalder, hvis den afgørelse om vurdering, der er truffet efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 2, påklages efter reglerne om klage i SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, 1. punktum.

Ligeledes bortfalder en afgørelse om genoptagelse, der er truffet af Vurderingsstyrelsen efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, hvis den afgørelse om vurdering, der er truffet efter SFL (skatteforvaltningsloven) 20 b, stk. 2, påklages efter reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a om klage. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, 2. punktum.

SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 4, skal sikre, at ejendomsejeren bevarer adgangen efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a, stk. 3, til at vælge klagebehandling af vurderingen, så snart vurderingen modtages, uden at der kan opstå den situation, at der samtidig med klagesagen over vurderingen kan versere en sag om genoptagelse af den påklagede vurdering.

Hvis en klageberettiget efter modtagelsen af et afslag på genoptagelse vælger at klage over selve vurderingen, anses vedkommende for at have disponeret med henblik på at opnå klagemyndighedens stillingtagen til den materielle afgørelse. Afgørelsen om afslag på genoptagelse bortfalder derfor i den situation.

Hvis Vurderingsstyrelsen derimod træffer afgørelse om ændring af vurderingen efter reglerne i SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, tillægges den ændrede vurdering skattemæssig virkning fra det tidspunkt, hvor den vurdering, der ændres, blev foretaget. Det følger af SFL § 20 b, stk. 5. Ejendomsejer vil derfor fra det tidspunkt, hvor Vurderingsstyrelsen har truffet afgørelse om ændring af en vurdering efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, alene kunne klage over den ændrede vurdering.  

Hvis en klageberettiget vælger at klage over vurderingen, før Vurderingsstyrelsen har nået at træffe afgørelse om genoptagelse under henvisning til SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, kan Vurderingsstyrelsen af samme årsag kun behandle vurderingen på ny, hvis ejendomsejeren og Vurderingsstyrelsen bliver enige om genoptagelse i forbindelse med klagebehandlingen, jf. SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a, stk. 5.

En klageberettiget kan dog i forbindelse med klagebehandlingen på et hvilket som helst tidspunkt under klagesagen tage imod Vurderingsstyrelsens tilbud om genoptagelse. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a, stk. 5.

Vurderingsstyrelsen vil endvidere i forbindelse med klagebehandlingen kunne udtale sig om betydningen af de oplysninger, der ikke er indgået i den påklagede vurdering. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 a, stk. 4.

Eksempel

Hvis Vurderingsstyrelsen træffer afgørelse om afslag på genoptagelse efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, før der er klaget over vurderingen, og en klageberettiget derefter vælger at klage over den materielle vurdering, bortfalder afslaget på genoptagelse. Den materielle vurdering bliver derimod klagebehandlet.

Eksempel

Vælger en klageberettiget at klage over Vurderingsstyrelsens afslag på genoptagelse i stedet for at klage over den materielle vurdering, vil denne klage blive klagebehandlet, medmindre der efterfølgende indgives en klage over selve vurderingen. I så fald vil både afslaget på genoptagelse og klagesagen over dette bortfalde, mens selve vurderingen vil blive prøvet.

Eksempel

Hvis Vurderingsstyrelsens genoptagelsesbehandling efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 3, resulterer i, at Vurderingsstyrelsen sender en ny vurdering, træder den ændrede vurdering i det hele i stedet for den vurdering, der oprindelig blev foretaget efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 2. Det vil herefter alene være den fornyede materielle vurdering – og ikke den oprindelige vurdering – der kan indbringes for klageinstansen.

Genbehandling af oplysninger af betydning for vurderingen af flere ejendomme

En oplysning, der er indgået i afgørelsesperioden, kan have betydning for vurderingen af flere ejendomme. Vurderingsstyrelsen har, uanset om dette er tilfældet, hjemmel til at træffe afgørelse om vurdering af disse ejendomme uden at inddrage den oplysning, der er indgået i afgørelsesperioden. Det følger af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b, stk. 2, 1. pkt.

Hvis Vurderingsstyrelsen udnytter denne mulighed, skal Vurderingsstyrelsen efterfølgende tage stilling til, om den oplysning, der er indgået i afgørelsesperioden, giver grundlag for at ændre vurderingen eller, hvor den vedrører flere ejendomme, vurderingerne. I sådanne situationer kan Vurderingsstyrelsen i stedet vælge at udskyde vurderingen af de berørte ejendomme, så afgørelse træffes efter afgørelsesperiodens udløb, og på baggrund af alle oplysninger, der foreligger på afgørelsestidspunktet, således som det er muligt efter SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 c.

Hvis Vurderingsstyrelsen i afgørelsesperioden træffer afgørelse om vurdering uden at tage stilling til alle oplysninger, der er indgået i afgørelsesperioden, gælder der særlige regler for Vurderingsstyrelsens genbehandling af vurderingen. Disse regler fremgår af SFL (skatteforvaltningsloven) § 20 b som ændret ved lov nr. 278 af 17. april 2018, der tillige regulerer, hvilke konsekvenser en klage kan få for genbehandlingen og afgørelser om nægtelse af genbehandling.  

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.