Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2018-1
<< >>

E.A.7.19.4 Virksomheder omfattet af reglerne

Indhold

Dette afsnit beskriver, hvornår virksomheder skal registreres for afgift af mineralsk fosfor i foderfosfat, dækningsafgiftspligt samt undtagelse for registrering.

Afsnittet indeholder:

  • Oplagshaver
  • Erhvervsdrivende varemodtagere
  • Erhvervsdrivende som medbringer afgiftspligtige varer fra andre EU-lande
  • Andre varemodtagere
  • Fjernsalg
  • Varer, hvoraf der ikke er betalt afgift
  • Undtagelse for registreringspligt
  • Anmeldelse til registrering.

Se også

Se afsnit E.A.1.4 Afgiftspligtige virksomheder og personer (registrering) Afgiftspligtige virksomheder og personer (registrering)

Oplagshaver

Virksomheder, der fremstiller foderfosfater eller modtager foderfosfater fra udlandet til videresalg, skal registreres som oplagshaver for afgift af mineralsk fosfor i foderfosfat. Se FOSAL § 3.

Virksomheder der er registreret som oplagshaver, er berettiget til at modtage afgiftspligtigt foderfosfat fra udlandet og fra andre registrerede virksomheder til videresalg, uden at afgiften er berigtiget. Se FOSAL § 4.

Det er ikke muligt at blive registreret som oplagshaver af dækningsafgiftspligtige varer.

SKAT udsteder et bevis for registreringen til de registrerede virksomheder. Se FOSAL § 3, stk. 6.

Erhvervsdrivende varemodtagere

Erhvervsdrivende, som indfører eller erhverver foderfosfater og dækningsafgiftspligtige varer fra udlandet til eget forbrug, skal registreres som varemodtagere. Anmeldelse til registrering skal ske, inden de afgiftspligtige varer bliver afsendt. Se FOSAL §§ 13, stk. 2, 14, stk.1 og 15, stk. 3 og 4.

Erhvervsdrivende som medbringer afgiftspligtige varer fra andre EU-lande

Ved indrejse fra andre EU-lande skal erhvervsdrivende, der medbringer foderfosfater eller dækningsafgiftspligtige varer til brug i egen virksomhed, angive og betale afgiften efter bestemmelserne i OPKL § 9, stk. 2 og 3. Se FOSAL § 16.

Der er tre situationer, hvor der ikke skal angives eller betales afgift:

  • Hvis varemodtageren kan godtgøre, at der er sket betaling efter FOSAL §§ 19 og 20
  • Hvis varerne kun skal bruges til andre formål end ernæring til dyr, eller
  • Hvis hovedparten af varen ikke afsættes som ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder.

Se FOSAL §§ 14, stk. 1 og 15, stk. 3 og 4.

Andre varemodtagere

Andre varemodtagere, som erhverver eller medbringer foderfosfater og dækningsafgiftspligtige varer fra lande inden for EU, skal angive og indbetale afgift efter bestemmelserne i OPKL § 9, stk. 2-4. Se FOSAL § 14, stk. 3.

Andre varemodtagere som indfører foderfosfater og dækningsafgiftspligtige varer fra lande uden for EU skal afregne efter toldlovens kapitel 4. Se FOSAL §§ 13, stk. 1 og 15, stk. 1.

Der er tre situationer, hvor der ikke skal angives eller betales afgift:

  • Hvis varemodtageren kan godtgøre, at der er sket betaling efter FOSAL §§ 19 og 20
  • Hvis varerne kun skal bruges til andre formål end ernæring til dyr, eller
  • Hvis hovedparten af varen ikke afsættes som ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder.

Se FOSAL §§ 13, stk. 1 og 15, stk. 1 og 2.

Fjernsalg

Udenlandske virksomheder, der er registreret her i landet efter reglerne i ML (momsloven) § 47, stk. 1, og som har fjernsalg af foderfosfater eller dækningsafgiftspligtige varer, skal anmeldes til registrering, når den samlede levering af afgiftspligtige varer overstiger 280.000 kr. årligt. Se FOSAL § 19.

Udenlandske virksomheder, der ikke er omfattet af FOSAL § 19, men som leverer foderfosfater eller dækningsafgiftspligtige varer til ikke-registrerede virksomheder ved fjernsalg her til landet, kan registreres og indbetale afgift her i landet. Se FOSAL § 20.

For virksomheder omfattet FOSAL § 20 kan registreringen ske ved en herboende repræsentant. Se FOSAL § 20.

Varer, der ikke er betalt afgift af

Den, der overdrager, erhverver, tilegner sig eller bruger afgiftspligtige varer, hvoraf afgiften skulle have været betalt, skal betale afgift af varerne. Afgiften kan kræves betalt senest 14 dage efter påkrav. Se FOSAL § 21.

Undtagelse for registreringspligt

Virksomheder, som bruger mineralsk fosfor til andre formål end til ernæring til dyr i landbrugsvirksomheder, kan få bevilling hos SKAT til at undlade registrering og indbetaling af afgiften.Se FOSAL §§ 3, stk. 3 og § 4, stk. 2.

Bevillingen kan gives til virksomheder som kun bruger mineralsk fosfor til

  • andre formål end ernæring til dyr
  • produktion af ernæring til dyr, hvor hovedparten ikke afsættes som ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder
  • videresalg til virksomheder, som kun bruger foderfosfat til formål som nævnt ovenfor.

Mineralsk fosfor kan ud over ernæring til dyr også bruges til at producere rengøringsmidler, i levnedsmiddelindustrien og jern- og metalindustrien.

Eksempel

Ernæring til andre dyr end til dyr på landbrugsvirksomheder er, fx hunde- og kattemad (markedsført som hunde- eller kattemad). Tilsvarende anses fiskefoder heller ikke som ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder. Derimod anses foder til høns, køer, svin, får, heste, mink mv. som ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder.

Afgiftspligten afhænger af varens formål. Hvis et produkt beregnet til dyr på landbrugsvirksomheder i stedet for bruges som foder til kæledyr, vil det stadig være afgiftspligtigt.

Det er en betingelse for bevilling til afgiftsfrit videresalg, at virksomheden som køber foderfosfat, afgiver en erklæring om, at det ikke vil blive anvendt til ernæring til dyr på landbrugsvirksomheder.

SKAT kan tilbagekalde en bevilling, hvis en virksomhed gentagne gange bruger eller videresælger foderfosfat til andre formål end nævnt ovenfor.

Anmeldelse til registrering

Virksomheden skal bruge blanket nr. 24.045 ved anmeldelse til registrering. Blanketten kan hentes på www.virk.dk.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.