Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2017-1
<< >>

A.B.1.2.2.8.6 Værdipapirer

Indhold

Dette afsnit handler om indberetningspligten for aktier i depot, obligationer mv.

Afsnittet indeholder:

  • Børsnoterede aktier
  • Rentekuponer og udbyttekuponer
  • Køb og salg af obligationer, aktier mv. og investeringsbeviser
  • Medarbejderaktier omfattet af Ligningslovens § 7 P
  • Selskabers erhvervelse af egne aktier
  • Fritagelse for oplysningspligten
  • Finansielle aktiver i udlandet.

Børsnoterede aktier

Der er indberetningspligt for den, der som led i sin virksomhed modtager børsnoterede aktier i depot til forvaltning, når deponering er foretaget for en fysisk person. Se SKL § 10 og indberetningsbekendtgørelsens § 44.

Se om indberetning af udbytte af aktier:

  • Afsnit A.B.1.2.2.8.5 Udbytte af aktier
  • SKL (skattekontrolloven) § 9 B, ændret ved lov nr. 1354 af 21. december 2012
  • Indberetningsbekendtgørelsens kap. 19 (§§ 42-43). 

Rentekuponer og udbyttekuponer

Reglerne om indberetningspligt vedrørende obligationer er fastsat i SKL (skattekontrolloven) § 10 A, § 10 B og § 10 C.

  • Offentlige kasser,
  • realkreditinstitutioner,
  • Værdipapircentralen,
  • aktieselskaber,
  • investeringsselskaber, omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 1, nr. 19, jf. ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 19,
  • investeringsinstitutter med minimumsbeskatning, omfattet af LL (ligningsloven) § 16 C,
  • banker, sparekasser, andelskasser, investeringsforeninger, vekselerere, og
  • andre,
    • som indløser rente- eller udbyttekuponer, tilskriver renter eller udbytte vedrørende de værdipapirer, som er nævnt i SKL (skattekontrolloven) § 10 A, stk. 1 og 2, eller
    • som modtager de nævnte værdipapirer i depot til forvaltning,
  • har pligt til uden opfordring at indberette oplysninger herom til SKAT.

De nærmere regler herom samt en opregning af de omfattede værdipapirer findes indberetningsbekendtgørelsens kap. 21-22.

Indberetningspligten gælder for både danske og udenlandske værdipapirer, og uanset om indløsningen sker "over skranken", via depot i et pengeinstitut eller hos en vekselerer, eller via et obligationsudstedende institut eller et realkreditinstitut. Se indberetningsbekendtgørelsens § 46.

Indberetningspligten omfatter også obligationer, der er udstedt uden pålydende rente, dog ikke præmieobligationer.

Køb og salg af obligationer, aktier mv. og investeringsbeviser

Der skal ske indberetning om erhvervelser og afståelser af obligationer, herunder konvertible obligationer, af aktier mv., omfattet af ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 19, og af investeringsbeviser. Se SKL (skattekontrolloven) § 10 B, stk. 1.

Indberetningspligten omfatter desuden hævninger i kontoførende investeringsforeninger og indfrielser af obligationer. Se indberetningsbekendtgørelsens § 52, stk. 1, jf. § 45, stk. 1, nr. 1-3, og stk. 2, om opregning af de værdipapirer, hvor der skal ske indberetning ved køb og salg.

Indberetningspligten efter SKL (skattekontrolloven) § 10 B påhviler den, der som led i sit erhverv handler med eller formidler overdragelse af de ovenfor nævnte værdipapirer, samt den, der har det som sit erhverv at indgå eller formidle aftaler om sådanne kontrakter. Se indberetningsbekendtgørelsens § 53, stk. 1, 1.-2. pkt.

Indberetning om hævning fra en konto i en kontoførende investeringsforening skal dog foretages af foreningen. Se indberetningsbekendtgørelsens § 53, stk. 1, 2. pkt.

Indberetningspligten vedrørende indfrielser af obligationer påhviler som udgangspunkt depositaren eller kontoføreren. Hvis værdipapiret ikke er deponeret/kontoført her i landet, og hvis indfrielsen af obligationen formidles af et pengeinstitut eller anden indløser, påhviler indberetningspligten denne.

Der gælder en særlig indberetningspligt ved private handler med de ovenfor nævnte værdipapirer: Hvis de ovenfor nævnte værdipapirer overdrages mellem parter, der ikke er indberetningspligtige efter indberetningsbekendtgørelsens § 53, og hvis  overdragelsen ikke formidles af en indberetningspligtig, skal indberetningen om aftalen foretages af den part, der erhverver værdipapiret. Se indberetningsbekendtgørelsens § 54, stk. 1.

Parterne i en privat handel skal dog ikke tilmelde sig registret over indberetningspligtige, men handlen skal indberettes på en særskilt blanket, som kan rekvireres hos SKAT og indberetning til SKAT skal foretages inden 15. januar i året efter udløbet af det kalenderår, hvori dispositionen har fundet sted. Se indberetningsbekendtgørelsens § 54, stk. 4.

Med overdragelse sidestilles overgang ved arv eller gave. Dødsboer er også omfattet af indberetningspligten og skal således oplyse om salg eller arveudlæg af obligationer. Kun overdragelse til eje, men ikke til sikkerhed, er omfattet af indberetningspligten.

 

Medarbejderaktier omfattet af ligningslovens § 7 P.

Et selskab, der yder vederlag i form af aktier omfattet af ligningslovens § 7 P, skal foretage indberetning om den ansattes erhvervelse af de pågældende aktier.

Indberetningspligten gælder tilsvarende for det selskab over for hvilken en købe- eller tegningsret, der er omfattet af ligningslovens § 7 P, udnyttes.

Indberetningen skal indeholde oplysninger om identiteten af aktien, antallet af aktier, anskaffelsestidspunktet og anskaffelsessummen.

Se skattekontrollovens § 10, stk. 5.

Er vederlaget ydet af et selskab i udlandet, påhviler indberetningspligten det danske selskab, hvori erhververen af vederlaget var ansat på ydelsestidspunktet.

Se skattekontrollovens § 10, stk. 6.

Indberetningen om erhvervelsen har sammen med indberetninger om senere afståelse efter skattekontrollovens § 7 E eller § 10, stk. 4, til formål at sætte SKAT i stand til at beregne gevinst og tab på aktierne ved afståelse og på sigt fortrykke det på vedkommendes årsopgørelse, hvis den pågældende modtager en fortrykt årsopgørelse.

 

Selskabers erhvervelse af egne aktier

Fra den 1. januar 2016 indføres en ny bestemmelse i skattekontrollovens § 7 E


§ 7 E: Selskaber m.v., der erhverver egne aktier m.v., skal hvert år foretage indberetning til told- og skatteforvaltningen om de erhvervede egne aktier m.v. i det forudgående kalenderår med angivelse af identitet, antal, anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum for aktierne m.v. og sælgers identitet. Indberetningen skal dog ikke foretages, hvis afståelsen er omfattet af indberetningspligten efter § 10, stk. 4, 1. pkt.

stk. 2. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for indberetningen, herunder lempe indberetningspligten.«


Bestemmelsen indfører en oplysningspligt for afståelse af medarbejderaktier, hvor erhververen er et selskab, der foretager opkøb af egne aktier. Oplysningspligten påhviler selskabet.


Bestemmelsen betyder, at der bliver indberetningspligt ved afståelse af medarbejderaktier, der er udstedt i henhold til de tidligere gældende bestemmelser i ligningslovens §§ 7 A og 7 H, til det udstedende selskab.


Selskabet skal dog ikke foretage indberetning, hvis der allerede er en formidler, der er indberetningspligtig for så vidt angår afståelsen. Dvs., hvis handlen er foretaget gennem fx en fondshandler, der har formidlet handlen som led i sin virksomhed, jf. skattekontrollovens § 10.

Fritagelse for indberetningspligten

Efter indberetningsbekendtgørelsens § 57, nr. 1-3, kan indberetning efter SKL (skattekontrolloven) § 10 B undlades vedrørende:

  1. Dispositioner mellem de i SEL (selskabsskatteloven) § 3 nævnte skattefrie institutioner mv. eller statsanerkendte arbejdsløshedskasser
  2. Dispositioner mellem pengeinstitutter, pensionskasser, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber
  3. Dispositioner mellem de institutter og selskaber mv., der er nævnt i indberetningsbekendtgørelsens § 57, nr. 1 og 2.

Det samme gælder overdragelse til og fra obligationsbeholdninger, når disse er anbragt i en opsparing i pensionsøjemed.

Finansielle aktiver i udlandet

  • Fysiske og juridiske personer, der er skattepligtige her til landet,
  • skal afgive en erklæring til SKAT 
    • om oprettelse af indskudskonti, værdipapirdepoter eller
    • ved tegning af livs- eller pensionsforsikring i udlandet.

Se SKL (skattekontrolloven) § 11 A. De nærmere krav til erklæringen fremgår af SKL (skattekontrolloven) § 11.

Se også

Se også om reglerne om erklæringspligt i afsnit A.B.1.2.3. 

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.