Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-2
<< indholdsfortegnelse >>

Georgien

Bekendtgørelse nr. 47 af 28. november 2008 af DBO af 10. oktober 2007 mellem Danmark og Georgien. Overenskomsten trådte i medfør af artikel 29 i kraft den 23. december 2008 og har virkning fra 1. januar 2009. Se bemærkningerne til lovforslag nr. L 114 af 12. marts 2008 (Lov nr. 470 af 17. juni 2008 om indgåelse af dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Georgien).

Indholdsfortegnelse:

Artikel 1: Personer omfattet af aftalen

Artikel 2: Skatter omfattet af aftalen

Artikel 3: Almindelige definitioner

Artikel 4: Skattemæssigt hjemsted

Artikel 5: Fast driftssted

Artikel 6: Indkomst af fast ejendom

Artikel 7: Fortjeneste ved erhvervsvirksomhed

Artikel 8: Skibs- og luftfart

Artikel 9: Forbundne foretagener

Artikel 10: Udbytte

Artikel 11: Renter

Artikel 12: Royalties

Artikel 13: Kapitalgevinster

Artikel 14: Frit erhverv

Artikel 15: Personligt arbejde i tjenesteforhold

Artikel 16: Bestyrelseshonorarer

Artikel 17: Kunstnere og sportsfolk

Artikel 18: Pensioner, sociale ydelser og lignende betalinger

Artikel 19: Offentligt hverv

Artikel 20: Professorer, lærere og videnskabelige forskere

Artikel 21: Studerende

Artikel 22: Anden indkomst

Artikel 23: Ophævelse af dobbeltbeskatning

Artikel 24: Ikke-diskriminering

Artikel 25: Fremgangsmåden ved indgåelse af gensidige aftaler

Artikel 26: Udveksling af oplysninger

Artikel 27: Diplomater mv.

Artikel 28: Protokol og ændringer

Artikel 29: Ikrafttræden

Artikel 30: Opsigelse

Særlige bemærkninger - afvigelser fra OECD-modellen - praksis:

Artikel 4Det er i protokollen bestemt, at danske pensionskasser, der generelt er fritaget for beskatning, anses for at være hjemmehørende i Danmark, uanset de ikke er personer i DBO'ens forstand.

Artikel 5En byggeplads eller et anlægs- eller monteringsarbejde udgør kun et fast driftssted, hvis det varer mere end 6 måneder.

En installation, en borerig eller et skib, der anvendes ved efterforskning af naturforekomster - men ikke ved den efterfølgende udvinding af sådanne - udgør kun et fast driftssted, hvis virksomheden varer ved i mere end 6 måneder. Virksomhedsperioder for forbundne foretagener lægges sammen, med mindre de er samtidige.

Artikel 8Fortjeneste ved driften af skibe eller fly i international trafik kan beskattes i den stat, hvor rederiet eller luftfartsselskabet er hjemmehørende. Det er i protokollen præciseret, at fortjeneste ved udlejning af skibe og fly uden besætning (udlejning på bareboat-vilkår) samt fortjeneste ved brug eller udleje af containere er omfattet af bestemmelsen, når sådan fortjeneste har nær tilknytning til anden fortjeneste ved drift af skibe og fly i international trafik.

I protokollen er der endvidere indsat en særlig bestemmelse om beskatningen af SAS. Bestemmelsen finder anvendelse på den del af SAS's indkomst, der svarer til den danske partners andel i SAS.

Kildestaten kan ikke beskatte udbytter fra et datterselskab til et moderselskab, hvis moderselskabet ejer mindst 50 pct. af kapitalen i datterselskabet og har investeret mere end hvad der svarer til to millioner Euro i selskabet.

Kildestaten kan højst beskatte udbytter med 5 pct., hvis den retmæssige ejer er et selskab, ejer mindst 10 pct. af kapitalen i datterselskabet og har investeret mere end hvad der svarer til 100.000 Euro i dette. I alle andre tilfælde, kan kildestaten beskatte udbytte med højst 10 pct.

Artikel 11Renter kan ikke beskattes i kildestaten, hvis den retmæssige ejer af renterne er hjemmehørende i den anden stat.

Artikel 13Bestemmelsen i OECD-modeloverenskomsten artikel 13, stk. 4, om kildelandsbeskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier i ejendomsaktieselskaber er ikke medtaget.

I protokollen er der en bestemmelse om, at fortjeneste ved afhændelse af fly ejet af SAS, beskattes i Danmark svarende til den andel af konsortiet, som ejes af dn danske partner i SAS.

Artikel 14Indkomst, som en person opnår ved udøvelse af frit erhverv, kan som hovedregel kun beskattes i personens bopælsstat. Sådan indkomst kan imidlertid også beskattes i kildestaten, hvis personen har et fast sted i den anden stat, som til stadighed står til rådighed for udøvelse af denne virksomhed. I så fald kan kildestaten beskatte personen af så stor en del af indkomsten, der kan henføres til det faste sted.

Normalt vil et fast sted forudsætte, at der er en lokalitet, hvor kunder kan henvende sig, fx en klinik, tegnestue eller lignende.

Udtrykket "frit erhverv" omfatter især selvstændig videnskabelig, litterær og kunstnerisk virksomhed og uddannelses- og undervisningsvirksomhed, samt virksomhed som læge, advokat, ingeniør, arkitekt, tandlæge og revisor.

Artikel 18Sociale ydelser, fx sociale pensioner, kan beskattes i kildestaten. Det samme gælder andre offentlige ydelser.

Private pensioner og lignende vederlag kan som udgangspunkt kun beskattes i bopælsstaten, hvad enten de pågældende pensioner mv. har forbindelse med tidligere ansættelsesforhold eller ej.

Dog gælder, at sådanne pensioner mv. også kan beskattes i kildestaten, hvis kildestaten i opsparingsfasen har givet fradrag for indbetalinger til pensionsordningen eller givet bortseelsesret for arbejdsgiverens indbetalinger af pensionsbidrag.

En professor, lærer eller forsker, som er hjemmehørende i den ene stat, og som i en periode på højst 6 måneder besøger den anden stat for at undervise eller drive forskning, skal ikke beskattes i besøgslandet af løn for undervisningen eller forskningen under forudsætning af, at lønnen beskattes i hjemlandet. Reglen kan kun anvendes én gang pr. person, og den gælder ikke for personer, der er statsborgere i besøgslandet. Den gælder heller ikke, når forskningen foregår i privat regi.

Artikel 23Danmark anvender credit-metoden som lempelsesmetode, jf. stk. 1, litra a) og b). Hvis en person eller et selskab mv., som er hjemmehørende i Danmark, modtager indkomst fra en georgisk kilde, og Georgien også kan beskatte denne indkomst, skal Danmark give nedslag i skatten med det mindste af to beløb, nemlig enten den skat, der er betalt i Georgien, eller den del af den danske skat, der falder på den georgiske indkomst.

Hvis en person i Danmark modtager indkomst, som efter DBO'en kun kan beskattes i Georgien, anvendes exemption med progressionsforbehold, jf. stk. 1, litra c. Det betyder, at den danske skat nedsættes med det beløb, der forholdsmæssigt falder på den undenlandske indkomst. Lempelsen er således uafhængig af størrelsen af den georgiske skat. Den udenlandske indkomst indgår i det danske beskatningsgrundlag og får således progressionsvirkning for beskatningen som helhed.

Georgien anvender samme lempelsesmetode som Danmark.

Kilde: Skat
 

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle
 
Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.