Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-2
<< indholdsfortegnelse >>

Bulgarien

Bekendtgørelse nr. 100 af 11. september 1990 af DBO af 2. december 1988.

Indholdsfortegnelse:

Artikel 1: De af DBO'en omfattede personer.

Artikel 2: De af DBO'en omfattede skatter.

Artikel 3: Almindelige definitioner.

Artikel 4: Skattemæssigt hjemsted.

Artikel 5: Fast driftssted.

Artikel 6: Indkomst af fast ejendom.

Artikel 7: Fortjeneste ved erhvervsvirksomhed.

Artikel 8: Transportforetagender.

Artikel 9: Udbytte.

Artikel 10: Renter.

Artikel 11: Royalties.

Artikel 12: Kapitalgevinster.

Artikel 13: Frit erhverv.

Artikel 14: Gage, løn og andet lignende vederlag.

Artikel 15: Bestyrelseshonorarer.

Artikel 16: Kunstnere og sportsfolk.

Artikel 17: Pensioner og betalinger i henhold til sociale sikringsordninger.

Artikel 18: Offentlige hverv.

Artikel 19: Studerende.

Artikel 20: Anden indkomst.

Artikel 21: Formue.

Artikel 22: Ophævelse af dobbeltbeskatning.

Artikel 23: Ikke-diskriminering.

Artikel 24: Fremgangsmåden ved indgåelse af gensidige aftaler.

Artikel 25: Udveksling af oplysninger.

Artikel 26: Medlemmer af diplomatiske eller konsulære repræsentationer.

Artikel 27: Territorial udvidelse.

Artikel 28: Ikrafttræden.

Artikel 29: Opsigelse.

Særlige bemærkninger - afvigelser fra OECD-modellen og praksis:

Artikel 2DBO'en omfatter bl.a. skatter i henhold til kulbrinteskatteloven samt skatter, der pålignes den samlede lønsum.

Artikel 3Begge landes kontinentalsokkel er omfattet af DBO'en.

Artikel 4Udtrykket hjemmehørende i en kontraherende stat, betyder i Bulgarien enhver fysisk person, som er bulgarsk statsborger, og enhver juridisk person, som har sit hovedkontor i Bulgarien eller er registreret der. Dobbeltdomicil løses efter kriteriet midtpunktet for livsinteresser. Fører dette ikke til en afgørelse, skal det løses ved en gensidig aftale.

Artikel 5Udtrykket fast driftssted omfatter ikke et varelager, som udstilles af et foretagende på en prøvemesse eller udstilling, og som sælges efter lukningen af prøvemessen eller udstillingen.

Artikel 8Fortjeneste ved virksomhed med køretøjer til jernbane- eller vejtransport i international trafik beskattes i den stat, hvori foretagendets virkelige ledelse har sit sæde.

Danmark har beskatningsretten til den danske andel af fortjenesten, som erhverves af SAS.

Artikel 9Kildestaten har beskatningsretten til udbytter med 15 pct. I moder-/datterselskabsforhold kan kildestaten dog kun beskatte med 5 pct. under forudsætning af en ejerandel på 25 pct. af kapitalen. Fortjeneste, der erhverves af deltagere i joint ventures, der er oprettet i henhold til bulgarsk lovgivning, anses ikke for udbytte.

Artikel 10Bopælsstaten har beskatningsretten til renter.

Artikel 11Bopælsstaten har beskatningsretten til royalties.

Artikel 12:Fortjeneste ved afhændelse af køretøjer til jernbane- eller vejtransport, der anvendes i international trafik, beskattes i den stat, hvori foretagendets virkelige ledelse har sit sæde.

Artikel 14Artiklen omfatter også lønindkomst optjent ved arbejde på et køretøj til jernbane- eller vejtransport, der anvendes i international trafik, og beskatningsretten er tillagt den stat, hvori foretagendets virkelige ledelse har sit sæde.

Danmark har beskatningsretten til lønindkomst, som en i Danmark hjemmehørende person har optjent ved arbejde om bord på et af SAS' luftfartøjer i international trafik.

183-dages-reglen finder anvendelse i forhold til kalenderåret.

Artikel 16Indkomst for virksomhed, udøvet af kunstnere og sportsfolk i henhold til en kulturaftale, beskattes i den stat, hvorfra de pågældende er udsendt, jf. stk. 3.

Artikel 17Alle former for pension, herunder udbetalinger i henhold til sociale sikringsordninger, kan kun beskattes i kildestaten.

Artikel 18Bestemmelserne i artikel 14 eller artikel 15 skal finde anvendelse på vederlag, der udbetales for hverv i forbindelse med erhvervsvirksomhed, som drives af det offentlige i en af staterne.

Dette gælder dog ikke vederlag, som ansatte i foretagender, institutioner og organisationer modtager, forudsat at disse udelukkende opholder sig i arbejdsstaten med det formål at drive et sådant erhverv og samtidig modtager vederlag hidrørende fra kilder i udsendelsesstaten.

Vederlag til offentligt ansatte kunstnere og sportsfolk er omfattet af bestemmelserne i denne artikel og ikke af artikel 16.

Artikel 19Til bestemmelsen knytter sig protokolbestemmelse 2), der bestemmer, at opholdsstaten er berettiget til at beskatte betalinger for udførelse af hverv i denne stat, mens betalinger fra udlandet ikke skal medregnes til den pågældendes skattepligtige indkomst.

Artikel 21Artiklen omfatter også formue, der består af køretøjer til jernbane- eller vejtransport, der anvendes i international trafik, og beskatningsretten er tillagt den stat, hvori foretagendets virkelige ledelse har sit sæde.

Artikel 22I tilfælde, hvor Danmark som bopælsstat skal lempe for indkomst og formue, der kan beskattes i Bulgarien, anvendes creditmetoden. Dog lempes efter exemption (ny metode) vedrørende indkomst omfattet af artikel 17 (pensioner) og artikel 18 (offentlige hverv).

Danmark har forpligtet sig til at indrømme matching credit, for så vidt angår indkomst erhvervet af et joint venture hjemmehørende i Bulgarien. Den bulgarske skat skal dog i intet tilfælde beregnes til en sats, der overstiger 45 pct., og bestemmelsen finder kun anvendelse, såfremt den danske deltager ejer mere end 10 pct. i det pågældende joint venture.

Kilde: Skat
 

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle
 
Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.