D.A.4.3.3.1 Generelt
Ved udtagning forstås, at varer eller ydelser, der er frembragt, udført, udvundet, bearbejdet, indkøbt eller indført i forbindelse med virksomheden, bliver anvendt på en anden måde end den oprindeligt tilsigtede på tidspunktet, hvor retten til fradrag for indkøbet mv. indtrådte. Se afsnit D.A.11.2 Tidspunktet for fradragsrettens indtræden.
Ændret anvendelse af en vare kan enten anses for en udtagning af selve varen eller udtagning af anvendelsen af varen. Se afsnit D.A.4.3.3.3 Udtagning af en vare eller udtagning af anvendelsen af varen?.
Det er i afsnit D.A.4.3.5 Udtagning af varer til private formål mv. ML § 5, stk. 1, D.A.4.3.6 Udtagning af varer og ydelser til ikke fradragsberettigede formål ML § 5, stk. 2, D.A.4.3.7 Udtagning af immaterielle goder ML § 5, stk. 3, D.A.4.3.8 Udtagning af anvendelse af varer til private formål mv. ML § 5, stk. 4, D.A.4.3.9 Udtagning af ydelser til private formål og til for virksomheden uvedkommende formål mv. ML § 5, stk. 5 og D.A.4.3.10 Udtagning af varer og ydelser ved byggeri mv. ML § 5, stk. 6 beskrevet i hvilke tilfælde, at ændret anvendelse (udtagning) medfører udtagningsbeskatning. Når ændret anvendelse medfører udtagningsbeskatning, sker det rent teknisk på den måde, at udtagningen sidestilles med en levering mod vederlag og på den måde bliver en momspligtig transaktion.
Der er sammenfald mellem formålet med udtagningsbestemmelserne, se afsnit D.A.4.3.2 Formål, og formålet med reglerne om investeringsgoder og andre regler om regulering af fradrag. Se D.A.11.7 Regulering af fradrag ML § 27, stk. 4 og 5, § 37, stk. 3 og 4, samt §§ 43 og 44. Om samspillet med reglerne om investeringsgoder (regulering), se afsnit D.A.4.3.4 Samspil med reglerne om investeringsgoder (regulering).
Der er også sammenfald mellem formålet med udtagningsbestemmelserne, se afsnit D.A.4.3.2 Formål, og formålet med reglerne om fradragsbegrænsning. Se D.A.11.5 Særlige fradragsregler for naturalaflønning, underholdning, restaurationsydelser, repræsentation og gaver ML § 42. Om samspillet med reglerne om fradragsbegrænsning, se D.A.4.3.3.2 Udtagningsbeskatning eller fradragsbegrænsning?.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed