C.H.2.1.7.4 Overdragelse mellem ægtefæller, ved gave og arveforskud samt ved arv
Indhold
Dette afsnit beskriver hvilket tidspunkt, der skal anses som tidspunktet for overdragelse af fast ejendom, ved overdragelse mellem ægtefæller, ved gave og i forbindelse med dødsfald med videre.
Afsnittet indeholder:
- Overdragelse mellem ægtefæller
- Gave
- Arveforskud
- Dødsfald med videre.
Overdragelse mellem ægtefæller
Hvis en fast ejendom overdrages mellem samlevende ægtefæller, eller hvis en ejendom i forbindelse med skifte ved separation eller skilsmisse er overført til den anden ægtefælle, anses ejendommen for erhvervet på tidspunktet for den oprindelige erhvervelse. Se afsnit (C.A.8.3.2 Bodeling ved separation og skilsmisse) og afsnit (C.C.6.7 Succession ved overdragelse af virksomhed) om bodeling ved separation eller skilsmisse.
Bemærk - tvangsauktion
Det gælder dog ikke, hvis ejendommen forinden er solgt på tvangsauktion, og tvangsauktionskøberen - typisk en ufyldestgjort panthaver - videreoverdrager sine rettigheder til den tidligere ejers ægtefælle. I så fald behandles tvangsauktionssalget og tvangsauktionskøberens videresalg som to selvstændige ejendomshandler, og den tidligere ejers ægtefælle anses da for at have erhvervet ejendommen ved overdragelsen fra tvangsauktionskøberen. Det gælder også, selv om fogedudlægsskøde bliver udstedt direkte til ægtefællen.
Gave
Erhverves eller afstås en ejendom ved gave, er det tidspunkt, hvor modtageren underrettes om gaven, tidspunktet for erhvervelsen af ejendommen.
Hvis modtageren betaler delvist vederlag (blandet køb og gave) for ejendommen, fx ved at overtage indestående prioriteter, er aftaletidspunktet derimod afgørende.
Arveforskud
Arveforskud behandles på samme måde som gave.
Dødsfald med videre
Tidspunktet for erhvervelse og afståelse i forbindelse med dødsfald er beskrevet i afsnit (C.E.) om beskatning ved dødsfald.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed