C.J.3.2.2 Indtjeningsmultiple
Indhold
Nedenstående er en kort gennemgang af følgende indtjeningsmultiple:
- EV/EBIT (Enterprise Value/Earnings before Interest and Tax)
- EV/EBITDA (Enterprise Value/Earnings before Interest, Tax, Depreciations and Amortisations)
- EV/Sales (Enterprise Value/Sales)
EV/EBIT (Enterprise Value / Earnings before Interest and Tax)
Metoden er baseret på, at der udsøges sammenlignelige virksomheder, hvor markedsværdi og indtjening er kendt. På den baggrund beregnes et markedsniveau (forhold) for EV/EBIT for sammenlignelige virksomheder (peer-gruppe). Det beregnede forhold ganges herefter på den normaliserede EBIT for virksomheden, der skal værdiansættes.
Se C.J.6.2 Formler for eksempel på dette.
Enterprise Value (EV) er markedsværdien af virksomheden på gældfri basis. Det betyder, at EV sættes i forhold til indtjening før aflønning af fremmedkapital. For alle multiple, der tager udgangspunkt i indtjening før aflønning af fremmedkapital, estimeres værdien som udgangspunkt på gældfri basis (EV). For at finde markedsværdien af egenkapitalen med denne type multipel skal netto rentebærende gæld fratrækkes den fremfundne EV.
EV/EBITDA (Enterprise Value / Earnings before Interest and Tax Depreciations and Amortisations)
EBITDA svarer til EBIT tillagt af- og nedskrivninger på materielle og immaterielle aktiver. Ved at anvende EBITDA elimineres betydningen af eventuelle forskelle i regnskabspraksis for så vidt angår regnskabsmæssige afskrivninger. Hvis der er forskelle i regnskabsmæssige afskrivningsprincipper mellem peer-gruppen og værdiansættelsessubjekt, og det ikke er muligt at justere for disse forskelle, bør EBITDA anvendes frem for EBIT. Tilsvarende gør sig gældende, hvis de regnskabsmæssige afskrivningsprincipper ikke er tilstrækkeligt klarlagt for virksomhederne i peer-gruppen. I den forbindelse skal det bemærkes, at anvendelse af indtjeningsniveauet før afskrivninger - alt andet lige - tilsiger en øget fokusering på forskelle i kapitalintensiteten, og dennes indvirkning på indtjeningen, mellem virksomhed og peer-gruppe ved udsøgning og sammenlignelighedsgrundlag.
Se C.J.6.2 Formler for eksempel på dette.
EV er markedsværdien af virksomheden på gældfri basis. Det betyder, at EV sættes i forhold til indtjening før aflønning af fremmedkapital. For alle multiple, der tager udgangspunkt i indtjening før aflønning af fremmedkapital, estimeres værdien som udgangspunkt på gældfri basis (EV). For at finde markedsværdien af egenkapitalen med denne type multipel skal netto rentebærende gæld fratrækkes den fremfundne EV.
EV/SALES (Enterprise Value / Sales)
Metoden er baseret på de samme principper, som EV/EBIT og EV/EBITDA jf. ovenstående. Se C.J.6.2 Formler for eksempel på dette.
Værdiansættelse baseret på størrelsen af omsætning er som udgangspunkt i modstrid med et grundlæggende værdiansættelsesprincip om, at værdien af en virksomhed afhænger af den fremtidige nettoindtjening, som virksomheden forventes at generere. Imidlertid kan der være forskellige konkrete forhold, der tilsiger, at omsætningsbaseret værdiansættelse i et vist omfang alligevel kan indgå som et moment i forhold til den samlede værdiansættelse, eksempelvis i følgende situationer:
- Brancher, hvor det er kutyme, at virksomhederne primært køber omsætning. Dette kunne eksempelvis være begrundet i, at store aktører på markedet opkøber mindre virksomheder med henblik på implementering af et færdigt driftskoncept
- Virksomheden, der skal værdiansættes, har et afvigende bundlinjeresultat, og hvor det samtidig ikke er muligt at estimere en normaliseret indtjening
- Omsætningen forventes at være stabil.
Alternativt kan EV/SALES eventuelt anvendes til sanity check eller til at understøtte værdien beregnet via andre multiple.
Det skal understreges, at der også ved anvendelse af en omsætningsmultipel skal tages højde for forskelle i det forventede fremtidige nettoindtjeningsniveau mellem virksomheden og peer-gruppen.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed