C.J.3.3 Aktie-og goodwillcirkulærerne
I nogle tilfælde kan en beregning efter aktie- og goodwillcirkulærerne anvendes som værdiansættelsesmodel.
Der tilsigtes ikke med dette afsnit nogen ændringer i, hvornår eller hvordan aktie- og goodwillcirkulærerne anvendes. Se nærmere herom i afsnit C.B.2.1.4.5.1 og C.C.6.4.1.2.
Efter den vejledende hjælperegel i aktiecirkulæret opgøres en substansværdi, som svarer til summen af værdierne af de enkelte aktivposter fratrukket gældsposterne. Opgørelsen foretages på grundlag af selskabets indre værdi ifølge seneste aflagte årsregnskab, om end der foretages en række korrektioner bl.a. i forhold til fast ejendom, associerede selskaber og udskudt skat. Hertil lægges værdien af eventuel goodwill som opgjort efter goodwillcirkulæret. Der henvises til goodwillcirkulæret for beregningseksempler.
Beregningsmodellen er udtryk for en standardiseret beregning af goodwill. Der kan derfor foreligge konkrete omstændigheder, der gør beregningsmodellen mindre anvendelig. I disse tilfælde skal resultatet korrigeres, således at den endelige værdiansættelse skønsmæssigt svarer til den pris, som en uafhængig tredjemand antages at ville betale for virksomhedens goodwill under de foreliggende omstændigheder.
Det fremgår i goodwillcirkulæret, at beregningsmodellen er af vejledende karakter. Dette er yderligere understøttet i SKM2018.41.HR, hvor Højesteret fastslog, at anparternes værdi skulle fastsættes til handelsværdien, dvs. det beløb, som de vil kunne indbringe ved et salg på det åbne marked, og at man ved værdiansættelsen derfor kunne se bort fra cirkulærernes hjælperegler og i stedet fastsatte anparternes værdi efter et skøn. Dommen er refereret i afsnit C.J.7.
Cirkulærerne vil normalt være mere anvendelige til at værdiansætte mindre håndværksvirksomheder eller lignende med stabile resultater, moderat vækst og uden ejerskab til immaterielle aktiver.
Det skal altid vurderes, om en værdiansættelse efter de vejledende beregningsmodeller i aktie- og goodwillcirkulærerne kan anses for at være udtryk for virksomhedens handelsværdi.
For værdiansættelser omfattet af C.B.2.1.4.5.1 gælder det dog, at hvis Skattestyrelsen finder, at en beregning efter aktie- og goodwillcirkulærerne 2000-09 og 2000-10 ikke giver et retvisende udtryk for handelsværdien, skal Skattestyrelsen konkretisere og underbygge, hvorfor cirkulærerne ikke giver et retvisende udtryk for handelsværdien.
Se også:
Se også
- TSS-cirkulære 2000-9
- TSS-cirkulære 2000-10
- C.C.6.4.1.2 Værdiansættelse af goodwill
- C.B.2.1.4.5.1 Værdiansættelse ved bo- og afgiftsberegning ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder, der opfylder betingelserne for at kunne overdrages med succession.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed