C.H.4.3.3.1.1.11 Klage og genoptagelse
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvilke regler, der gælder for klage over afgørelserne om fritagelser efter ESL § 5 samt, hvilke regler der gælder for genoptagelse på statens område.
Reglerne om, hvem der træffer afgørelse om fritagelse for betaling af grundskyld, findes i henholdsvis ESL § 5, stk. 1 og 2.
Afsnittet indeholder:
- Fritagelsen
- Skatteansættelsen.
Se også
Se også afsnit
- C.H.4.3.3.1.1.1 Regel om fritagelse
- C.H.4.3.3.1.1.2 Kongelige slotte og palæer
- C.H.4.3.3.1.1.3 Ejendomme tilhørende staten, regionerne eller kommunerne
- C.H.4.3.3.1.1.4 Fremmede stater, diplomater mv.
- C.H.4.3.3.1.1.5 Fredede ejendomme
- C.H.4.3.3.1.1.6 Forsamlingshuse
- C.H.4.3.3.1.1.7 Ejendomme tilhørende Danmarks Nationalbank
- C.H.4.3.3.1.1.8 Delvis fritagelse
- C.H.4.3.3.1.1.9 Afgørelseskompetence
- C.H.4.3.3.1.1.10 Virkning af fritagelse.
Fritagelsen
Reglen om virkningen af en fritagelse mv. skal ses i sammenhæng med ejendomsvurderingsloven, hvorefter ansættelser og fordelinger efter ejendomskatteloven foretages som en del af vurderingen. Se EVL (ejendomsvurderingsloven) § 15, stk. 2, 4. pkt. Det betyder, at det er Skatteforvaltningen, der foretager fordelingerne ved fritagelse for grundskyld.
Det betyder også, at ansættelser og fordelinger foretaget efter ejendomsskatteloven kan påklages administrativt eller genoptages efter reglerne på vurderingsområdet. Disse afgørelser vil være en del af vurderingen, og vil kunne påklages og genoptages efter reglerne i henholdsvis skatteforvaltningslovens §§ 6, 6 a og 6 b og kapitel 12 om vurderinger. Se også afsnit A.A.1.6.2.2 Opgaver om klage til vurderingsankenævnene og afsnit A.A.8.4.1 Ændring af vurdering efter EVL (dog ikke EVL §§ 87 og 88) om ændringer af ejendomsvurderinger.
Kommunens afgørelse om, hvorvidt der kan ske fritagelse for grundskyld, kan indbringes for domstolene.
Ikke et 20 pct. krav
Det fremgår af skatteforvaltningsloven, at klagemyndighederne kun kan ændre ejendomsværdien eller grundværdien, hvis klagemyndighederne finder grundlag for at ændre den pågældende værdi med mere end 20 pct. i forhold til vurderingsmyndighedens afgørelse. Se SFL (skatteforvaltningsloven) § 35 h, stk. 2, § 38, stk. 3, og § 45, stk. 2.
Dette minimumskrav gælder ikke for fordelinger af ansatte værdier, og dermed ikke for fordelinger i forbindelse med fritagelser for grundskyld. Se forarbejderne til lov om ændring af skatteforvaltningsloven, lov om kommunal ejendomsskat, ejendomsværdiskatteloven og forskellige andre love, jf. Folketingstidende 2016-17, A, L 212 som fremsat, side 21, hvor det fremgår, at kravet i skatteforvaltningsloven ikke gælder for så vidt angår de øvrige dele af en ejendomsvurdering, fx fordelinger af ansatte værdier.
Det er således ikke en forudsætning for ændring, at ændringen udgør mere end 20 pct. Det vil sige, at klagemyndighederne vil kunne ændre fordelinger af ansættelser, som indgår i ejendomsvurderingen, selvom det ikke resulterer i en ændring, der er større end 20 pct.
Skatteansættelsen
Da staten opkræver grundskyld, vil den efterfølgende skatteansættelse, hvori den hele eller delvise fritagelse for grundskyld indgår som en del af grundlaget, blive foretaget af Skatteforvaltningen.
Denne skatteansættelse vil være omfattet af reglerne om genoptagelse i skatteforvaltningslovens §§ 26-27 samt reglerne om påklage af skatteansættelser efter reglerne i skatteforvaltningslovens § 5. Se også afsnit A.A.1.6.1.2 Opgaver om klage til skatteankenævnene, A.A.1.7.2 Landsskatterettens opgaver om klage til Landsskatteretten og afsnit A.A.8.2 Ændringer vedrørende skat om ændringer vedrørende skat.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed