Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2025-1
<< >>

J.A.21 Forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Indhold

Afsnittet indeholder:

  • Hvidvaskloven
  • EU-regler
  • Bekendtgørelser
  • Nationale og supranationale risikovurderinger

Se også

Afsnit J.A.4.4 om oplysninger om reelle ejere.

Hvidvaskloven

Lovbekendtgørelse nr. ►807 af 21. juni 2024◄ om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) regulerer spiludbyderes forpligtelser på hvidvaskområdet.

Reglerne i hvidvaskloven skal medvirke til bekæmpelse af kriminalitet ved at

  • begrænse mulighederne for misbrug af spilbranchen til hvidvask af penge og terrorfinansiering,
  • lette politiets efterforskning af kriminalitet, samt
  • hindre tilbageførelsen af kriminelt udbytte i den legitime samfundsøkonomi.

Reglerne er risikobaserede. Det vil sige, at spiludbydere skal tilrettelægge interne forretningsgange ud fra deres respektive forretningsmodeller og de risici, der vurderes at være for, at spiludbyderen kan blive misbrugt til hvidvask af penge eller terrorfinansiering.

En risikobaseret tilgang kræver, at spiludbyderen har en god forståelse for de risici, der er, og at de er i stand til at udøve sund dømmekraft. Dette kræver opbygning af ekspertise, eksempelvis gennem uddannelse, vejledning, professionel rådgivning og "learning by doing".

Hvidvasklovens § 3 indeholder en definition af, hvad der forstås ved hvidvask. Hvidvasklovens definition af hvidvask skal forstås i sammenhæng med straffelovens § 290 om hæleri og § 290 a om hvidvask. Der er ikke nogen bagatelgrænse for, hvornår et forhold er omfattet af definitionen af hvidvask. Finansiering af terrorisme defineres ligeledes i hvidvaskloven. Definitionen er overensstemmende med definitionen af terrorisme i straffelovens § 114 b, for så vidt angår handlinger, der er omfattet af straffelovens § 114.

Se hvidvasklovens §§ 3 og 4.

Se STRFL § 114, § 114 b, § 290 og § 290 a.

EU-regler

Reglerne om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering er løbende udvidet og revideret siden fremsættelsen af det 1. hvidvaskdirektiv af 10. juni 1991. Siden da er følgende hvidvaskdirektiver blevet fremsat:

  • 2. hvidvaskdirektiv af 4. december 2001.
  • 3. hvidvaskdirektiv af 26. oktober 2005.
  • 4. hvidvaskdirektiv af 20. maj 2015.
  • 5. hvidvaskdirektiv af 30. maj 2018.
  • 6. hvidvaskdirektiv af 19. juni 2024

►◄

Den 19. juni 2024 trådte en ny hvidvaskpakke i kraft. Den indeholder fire nye retsakter, herunder:

  • En ny forordning om en fælles EU-hvidvasktilsynsmyndighed (AMLA-R)
  • En ny hvidvaskforordning (AMLR)
  • Et nyt hvidvaskdirektiv (AMLD6, også betegnet 6. hvidvaskdirektiv)
  • En ændring af pengeoverførselsforordningen.

Pakken finder som helhed anvendelse fra den 10. juli 2027.

►◄

►Den nye hvidvaskpakke har til formål at styrke EU´s ramme for bekæmpelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme, og medføre en styrkelse af en mere ensartet og effektiv kamp mod grænseoverskridende økonomisk kriminalitet. Pakken indeholder en række ændringer til de eksisterende regler.◄

Bekendtgørelser

I medfør af hvidvaskloven er der blandt andet udstedt:

  1. BEK nr. ►1437/2024◄ om delvis undtagelse af visse spil fra hvidvaskloven. 
  2. BEK nr. 657/2023 om indsendelse af underretninger m.v. til Hvidvasksekretariatet.
  3. ►◄
  4. BEK nr. 431/2023 om transaktioner omfattet af fast track-ordning for hvidvaskunderretning.

Se også

Afsnit J.A.1.4.1 Spil omfattet af hvidvaskloven om delvis undtagelse af visse spil fra hvidvaskloven.

Nationale og supranationale risikovurderinger

Der bliver udgivet risikovurderinger, vejledninger mv. både nationalt og internationalt. Spiludbydere skal inddrage disse i den risikovurdering, der skal foretages på basis af den konkrete forretningsmodel, som spiludbyderen benytter sig af.

Nationale risikovurderinger

Hvidvasksekretariatet udgiver en national risikovurdering i relation til hvidvask. Vurderingen beskæftiger sig med og udpeger særlig risikobetonede områder i alle forpligtede sektorer. Den seneste nationale risikovurdering er fra 2022 og er tilgængelig som et link fra Spillemyndighedens hjemmeside under afsnittet om "Bekæmpelse af hvidvask".

Politiets Efterretningstjeneste (PET) udarbejder tilsvarende en national risikovurdering i relation til terrorfinansiering. Den seneste nationale risikovurdering er fra 2024 og er tilgængelig som et link fra Spillemyndighedens hjemmeside under afsnittet om "Bekæmpelse af hvidvask".

Supranationale risikovurderinger

EU-Kommissionen udgiver en supranational risikovurdering, jf. hvidvaskdirektivets artikel 6. Risikovurderingen identificerer, analyserer og evaluerer hvidvask- og terrorfinansieringsrisici, som påvirker det indre marked og relaterer sig til grænseoverskridende aktiviteter på panunionsniveau.

Risikovurderingen indeholder de vigtigste risici for det indre marked inden for en bred vifte af sektorer og de horisontale sårbarheder, som kan påvirke sådanne sektorer. På baggrund heraf giver dokumentet et bud på de mitigerende foranstaltninger, der skal følges på EU-plan og nationalt plan for at imødegå disse risici og fremsætter en række anbefalinger til de forskellige forpligtede enheder og myndigheder.

Den seneste supranationale risikovurdering er udgivet den 27. oktober 2022 og er tilgængelig som et link fra Spillemyndighedens hjemmeside under afsnittet om "Bekæmpelse af hvidvask".

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2025, kan du beregne skatten for indkomståret 2025. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2024, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2024.
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2025. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2024.
Oprindeligt ville regeringen sætte grænsen ned til 25%, men efter aftale med de Konservative har regeringen nu stillet forslag til Folketinget om, at grænsen sættes ned til 50%.
BEREGNER
Beregn, hvad det koster dig at sætte arbejdstiden et par timer ned om ugen.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.