G.A.3.6.2.3 Inddrivelse af danske bødefordringer mv. i Norden
Dette afsnit handler om inddrivelse af bøder mv. i Norden.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Fordringer omfattet af den nordiske fuldbyrdelsesordning
- Fremsendelse af anmodning om inddrivelse
Regelgrundlag
Reglerne for inddrivelse af bøder i Norden fremgår af:
- lovbekendtgørelse nr. 555 af 25. maj 2011 om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. , og
- cirkulære nr. 220 af 16. december 1963 om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. som ændret ved
- cirkulære nr. 148 af 3. august 1994 om ændring af cirkulære om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v., og
- cirkulære nr. 9284 af 30. april 2015 om ændring af cirkulære om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v.
Fordringer omfattet af det nordiske samarbejde angående fuldbyrdelse af straf m.v.
Følgende fordringstyper, der hviler på danske afgørelser, kan fuldbyrdes, herunder inddrives, i Finland, Island, Norge eller Sverige:
- Bødestraf
- Konfiskationsbeløb
- Sagsomkostninger i straffesager
Se §§ 1 og 2 i lovbekendtgørelse nr. 555 af 25. maj 2011 om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v.
Bemærk
Bøden skal være pålagt som sanktion i anledning af en begået lovovertrædelse. Tvangsbøder, pålagt af en domstol eller anden instans, er således ikke omfattet af loven.
Fremsendelse af anmodning om inddrivelse
Politiet afgør, om en anmodning om inddrivelse af en dansk bødefordring, fordring på konfiskationsbeløb eller fordring på sagsomkostninger skal fremsendes til Finland, Island, Norge eller Sverige. Anmodningen bør kun fremsendes, efter at fordringen forgæves er forsøgt inddrevet ved direkte henvendelse til skyldner om betaling af bøden. Se §§ 1, 3 og 5 i cirkulære nr. 220 af 16. december 1963 om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed