G.A.3.4.7.7.4 Virkninger af eftergivelse
Indhold
I dette afsnit gennemgås virkningerne af eftergivelse efter ret og pligt-ordningen.
Afsnittet indeholder:
- Nedsættelse af skyldners gæld
- Eftergivelsesrækkefølgen
- Ret og pligt-ordningen kan kun benyttes én gang
- Tilbagekaldelse af eftergivelse.
Nedsættelse af skyldners gæld
Er betingelserne for eftergivelse efter ret og pligt-ordningen opfyldt, sker eftergivelsen ved, at den omfattede gæld nedsættes med et beløb, der svarer til 50 % af gælden på tidspunktet for indgivelsen af anmodningen. Gælden kan dog maksimalt nedsættes med 100.000 kr. Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 9, som indsat ved § 1, nr. 15 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Se mere om, hvilken gæld, der omfattes af eftergivelsen i G.A.3.4.7.7.2 Fordringer, der omfattes af ret og pligt-ordningen Fordringer, der omfattes af ret og pligt-ordningen
Eftergivelsesrækkefølgen
Eftergivelsen sker ved, at de enkelte fordringer bortfalder og eventuelt nedsættes i en nærmere bestemt rækkefølge:
- Inddrivelsesparate fordringer hos restanceinddrivelsesmyndigheden. Dækker eftergivelsesbeløbet kun delvist fordringerne i denne kategori, sker eftergivelsen i henhold til dækningsrækkefølgen nævnt i gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, dog således at fordringer i inddrivelsessystemet DMI eftergives først, samt at hovedkravet eftergives forud for renter, der er tilskrevet hovedkravet
- Fordringer under opkrævning. Dækker eftergivelsesbeløbet kun delvist fordringerne i denne kategori, sker eftergivelsen i rækkefølge ud fra stiftelsestidspunkt, således at den ældste fordring eftergives først, samt at hovedkravet eftergives forud for renter, der er tilskrevet hovedkravet
- Fordringer, der er registreret som ikkeinddrivelsesparate hos restanceinddrivelsesmyndigheden. Dækker eftergivelsesbeløbet kun delvist fordringerne i denne kategori, sker eftergivelsen i henhold til dækningsrækkefølgen nævnt i gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, dog således at hovedkravet eftergives forud for renter, der er tilskrevet hovedkravet.
Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 9, nr. 1-3, som indsat ved § 1, nr. 15 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Ret og pligt-ordningen kan kun benyttes én gang
En skyldner, der har fået eftergivelse efter ret og pligt-ordningen, kan ikke på ny få eftergivelse efter ordningen. Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 7, som indsat ved § 1, nr. 15 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Tilbagekaldelse af eftergivelse
Afgørelser om eftergivelse efter ret og pligt-ordningen kan tilbagekaldes, hvis skyldneren i forbindelse med eftergivelsessagen har gjort sig skyldig i svigagtige forhold. Se gældsinddrivelseslovens § 15 a, stk. 10, som indsat ved § 1, nr. 15 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed