G.A.3.4.4.4.9.4 Omstødelse af betaling af løn mv. til nærtstående (konkurslovens § 66)
Indhold
Afsnittet handler om omstødelse af betaling af løn til nærtstående (konkurslovens § 66).
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Løn og andet arbejdsvederlag
- Rimelighed
- Omstødelsens omfang
- Tantieme til ledelsen i kapitalselskaber.
Regelgrundlag
Har skyldneren senere end seks måneder før fristdagen til fordel for nærtstående som:
- Løn
- Andet arbejdsvederlag eller
- Pension
betalt beløb, som åbenbart overstiger, hvad der under hensyn til:
- Det udførte arbejde
- Virksomhedens indtægter og
- Omstændighederne i øvrigt
må anses for rimeligt, kan betalingen for det overskydende beløb fordres omstødt.
Se konkurslovens § 66, stk. 1.
Samme regel gælder om beløb, der er betalt tidligere, men senere end to år før fristdagen. Dette gælder dog ikke, hvis den nærtstående godtgør, at skyldneren hverken var eller ved udbetalingen blev insolvent.
Se konkurslovens § 66, stk. 2.
Løn og andet arbejdsvederlag
Egentlig løn og andet arbejdsvederlag er omfattet, uanset hvordan vederlaget beregnes. Provision er fx også omfattet.
Ethvert arbejde omfattes, hvad enten der er tale om fast eller løs ansættelse og uanset niveau. Honorar for bestyrelsesarbejde er derfor også omfattet af reglen.
Vederlag modtaget ved udøvelsen af selvstændig erhvervsvirksomhed omfattes ikke.
Indbetalinger på hhv. forsikringer og pensioner kan som udgangspunkt ikke omstødes, medmindre indbetalingerne er uforholdsmæssige i forhold til skyldners formåen. I sådanne tilfælde vil den del, der overstiger skyldners økonomiske formåen, kunne kræves udbetalt til konkursboet. Kurator kan anmode om udbetaling af skyldners indbetalinger for tre år tilbage i tid. Se forsikringsaftalelovens § 117 og pensionsopsparingslovens § 12.
Reglen kan formentlig anvendes analogt over for krav på ikke udbetalt løn, der er forfaldet senere end seks måneder før fristdagen.
Rimelighed
Der skal være tale om et egentligt misforhold mellem lønnen eller vederlaget og det udførte arbejde. Ved vurderingen skal der ses på virksomhedens indtægter og omstændighederne i øvrigt, heriblandt vedkommendes kvalifikationer og arbejdets omfang og betydning for virksomheden. Et misforhold vil ofte være til stede, hvis en nærtstående til skyldneren for samme arbejde modtager en langt højere løn end andre ansatte i virksomheden. Lønnen vil også kunne stå i et misforhold til det udførte arbejde, hvis den lægger beslag på så stor en del af virksomhedens indtægter, at virksomhedens overlevelse er truet.
Omstødelsens omfang
Omstødelsen vil angå den del af lønnen eller vederlaget, som åbenbart overstiger det beløb, der kan anses for rimeligt.
Tantieme til ledelsen i kapitalselskaber
Hvis et kapitalselskab går konkurs, skal medlemmer af ledelsen, selv om de har været i god tro, tilbagebetale, hvad medlemmerne i de sidste fem år før fristdagen har modtaget i tantieme (variabelt vederlag), forudsat at kapitalselskabet var insolvent, da tantiemen blev fastsat. Se selskabslovens § 138, stk. 2.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed