Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

G.A.3.2.2.1.3.5.6 Genstande indlagt i bygningen

Indhold

Afsnittet beskriver de effekter, der gribes af ejendommens pant efter tinglysningsloven § 37, 37 a og § 38.

Se mere om tinglysningslovens § 37 og § 37 a i afsnit G.A.3.2.2.1.3.5.4 og mere om tinglysningslovens § 38 i afsnit G.A.3.2.2.1.3.5.5.

Afsnittet indeholder:

  • Beboelsesejendomme
  • Erhvervsejendomme
  • Indlagt i bygningen
  • På ejerens bekostning
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Beboelsesejendomme

Egentlige bygningsbestanddele såsom døre, vinduer, elinstallationer, sanitetsgenstande og lignende er omfattet af tinglysningslovens § 38.

Varmekilder, der har en mere varig placering, er også omfattet, hvilket indebærer, at oliefyr, gasfyr, brændeovne, pejse og lignende er omfattet af bestemmelsen, uanset om de er hovedvarmekilden eller blot et supplement.

Bestemmelsen finder analog anvendelse på de genstande, der i øvrigt befinder sig på grunden i form af træer, hegn, rækværk, havelåger, flagstang, drivhuse og redskabsskure mv.

Begrebet husholdningsmaskiner omfatter kun hårde hvidevarer (ikke miksere, blendere mv.), hvilket efter foreliggende domspraksis vil sige komfurer, køleskabe, frysere, emhætter, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner og lignende.

Som hovedregel kan man sige, at tinglysningslovens § 38 omfatter løsøregenstande og tilbehør, der sædvanligvis efterlades i en beboelsesejendom, når den fraflyttes ved salg.

Erhvervsejendomme

Tinglysningslovens § 38 gælder for alle typer ejendomme, hvorimod tinglysningslovens § 37 kun gælder for erhvervsejendomme. Afgrænsningen mellem løsøre efter tinglysningslovens § 37 og tilbehør efter tinglysningslovens § 38 sker ud fra, om løsøret eller tilbehøret er indlagt til brug for bygningens anvendelse til erhvervsvirksomhed, eller om det er indlagt til brug for en særlig erhvervsvirksomhed.

Kraftanlæg, elevatorer, varmeanlæg, køleanlæg og ventilationsanlæg mv. må betragtes som indlagt til bygningens anvendelse som erhvervsejendom og er derfor omfattet af tinglysningslovens § 38.

For erhvervsejendomme kan man som hovedregel også sige, at løsøre og tilbehør, der bliver i bygningen ved en virksomheds fraflytning, er omfattet af tinglysningslovens § 38.

Tinglysningslovens § 37 a gælder kun for ejendomme, der ejes af en erhvervsmæssig udbyder af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester eller energi- eller vandforsyningsvirksomheder, og hvis driften af to eller flere ejendomme forudsætter, at de er forbundet med rør, kabler eller lignende. Hvis de forudsætninger er opfyldt, kan det aftales, at en sampantsætning af flere forbundne faste ejendomme også omfatter driftsinventar og driftsmateriel, der forbinder ejendommene. Se mere om tinglysningslovens § 37 a i afsnit G.A.3.2.2.1.3.5.4.

Indlagt i bygningen

Tinglysningslovens § 38 omfatter kun løsøregenstande, der kan betragtes som tilbehør til bygningen.

At løsøregenstanden skal være indlagt i bygningen, betyder at:

  • Genstanden ikke må være mobil, fordi den skal være bestemt til stationær brug (uden at det dog kan kræves, at den er mur- og nagelfast)
  • Anbringelsen ikke blot er midlertidig og
  • Installationen af genstanden i bygningen er tilendebragt.

Genstande, der ikke opfylder disse betingelser, er ikke omfattet af tinglysningslovens § 38, men de kan dog udmærket være omfattet af tinglysningslovens § 37, ligesom de kan være omfattet af retsplejelovens § 509.

På ejerens bekostning

Tinglysningslovens § 37 og § 38 omfatter ikke løsøre eller tilbehør, der er anskaffet af andre end ejeren af bygningen. Er løsøret eller tilbehøret anskaffet af andre, hører det ikke under ejendommens pant.

Vestre Landsret har dog fastslået, at en lejet tørretumbler og kummefryser, der var installeret i en beboelsesejendom, var omfattet af tinglysningslovens § 38, fordi anbringelsen ikke blot var midlertidig, hvorfor de var indlagt i bygningen. De var dermed omfattet af begrebet "husholdningsmaskiner" i tinglysningslovens § 38. Det kan derfor ikke betragtes som eneafgørende, om ejendommens ejer har købt eller lejet løsøret. Se UfR 1990.203 VLR.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretten

UfR 1990.203 VLR

Husholdningsmaskiner i form af tørretumbler og kummefryser, der var lejet og indlagt i bygningen, blev anset for at være omfattet af ejendommens pant efter tinglysningslovens § 38.

Tørretumbler og kummefryser omfattet af tinglysningslovens § 38.
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.