G.A.3.1.2.4.3.2 Konkret betalingsevnevurdering, når skyldner har en ægtefælle eller samlever
Indhold
Dette afsnit beskriver hvilke indtægter og udgifter, der skal indgå i fastsættelsen af det månedlige afdragsbeløb i en konkret betalingsevnevurdering, når skyldner har en ægtefælle eller samlever.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- ►Fastsættelse af det månedlige beløb◄
Regelgrundlag
►Det månedlige afdrag udgør skyldnerens og dennes ægtefælle/samlevers månedlige nettoindkomst efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 19, fratrukket en række nærmere angivne udgifter jf. § 18, stk. 2, nr. 1-9, herunder udgifter til bolig, hjemmeboende børn, særlige behov mv.
Som undtagelse hertil, kan der være tilfælde, hvor det månedlige afdrag alene skal fastsættes på baggrund af skyldners nettoindkomst, fratrukket udgifterne til ydelser på anden gæld efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2 nr. 9, samt med fratrukket halvdelen af udgifterne i gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 1-7. Se nærmere nedenfor.◄
►Fastsættelse af det månedlige beløb◄
►Husstandsprincippet
Ved beregningen af skyldners betalingsevne og det månedlige afdrag tages der udgangspunkt i skyldnerens husstands konkrete indtægter og udgifter.
Det betyder, at det både er skyldners og dennes ægtefælles eller samlevers økonomiske forhold, der skal indgå i den konkrete betalingsevnevurdering. Dette gælder dog kun, hvis ægtefællen/ samleveren har samme folkeregisteradresse som skyldner, se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 29, stk. 1 og 2. ◄
Ægtefællens/samleverens indtægter medregnes dog ikke, hvis:
- Skyldnerens gæld er i al væsentlighed stiftet før påbegyndelse af samlivet med ægtefællen. Se nærmere nedenfor
- Der samtidig træffes afgørelse om eftergivelse. Se nærmere nedenfor
- Der samtidig afsiges gældssaneringskendelse vedrørende skyldnerens ægtefælle
- Ægtefællen afdrager offentlig gæld.
I disse tilfælde er det kun skyldnerens indtægter og halvdelen af husstandens udgifter, der indgår i betalingsevnevurderingen. Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 4.
Angående betingelse 1
Betingelsen i gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 4, nr. 1 om, at skyldnerens gæld i al væsentlighed skal være stiftet før påbegyndelse af samlivet med ægtefællen, gælder ikke, hvis ægtefællens nettoindkomst er lavere end halvdelen af udgifterne efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 1-7.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 5, 1. pkt.
Angående betingelse 2
Betingelsen i gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 4, nr. 2, finder ikke anvendelse, hvis skyldnerens eller ægtefællens nettoindkomst er lavere end summen af den pågældendes udgifter efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 9, og halvdelen af udgifterne efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 1-7.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 5, 2. pkt.
I disse tilfælde betales alene afdrag vedrørende den gæld, der påhviler den af ægtefællerne, hvis nettoindkomst er tilstrækkelig til at dække summen af den pågældendes udgifter efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 9, og halvdelen af udgifterne efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2, nr. 1-7.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 6.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed