G.A.3.1.1.2.1 Regel for indgåelse af afdragsordninger med virksomheder
Indhold
Dette afsnit beskriver den overordnede ramme for indgåelse af afdragsordninger med virksomheder.
Afsnittet indeholder:
- Hvilken type virksomhed?
- Restanceinddrivelsesmyndighedens kreditorbeføjelser i forhold til afdragsordninger
- Faktisk forvaltningsvirksomhed
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Hvilken type virksomhed?
Når restanceinddrivelsesmyndigheden indgår en afdragsordning, skal der skelnes mellem igangværende virksomheder og afmeldte virksomheder. Afmeldte virksomheder er personselskaber, der ikke længere er registreret og ikke længere driver erhvervsvirksomhed.
Igangværende virksomheder er både kapitalselskaber, enkeltmandsvirksomheder og andre personselskaber, der driver erhvervsvirksomhed.
Afdragsordninger for afmeldte virksomheder behandles i afsnit G.A.3.1.1.2.2 Afdragsordninger for afmeldte virksomheder.
Afdragsordninger for igangværende virksomheder behandles i afsnit G.A.3.1.1.2.3 Afdragsordninger for igangværende virksomheder.
►Hvis en skyldner driver en personligt ejet virksomhed, skal gælden vedrørende den aktive enkeltmandsvirksomhed behandles som for igangværende virksomheder, hvorimod skyldners personlige gæld, fx efter en afmeldt enkeltmandsvirksomhed, behandles efter reglerne for personskyldnere.◄
Bemærk
Afdragsordninger for genoptagne virksomheder, der tidligere har været afmeldte, behandles i afsnit G.A.3.1.1.2.3 Afdragsordninger for igangværende virksomheder Afdragsordninger for igangværende virksomheder.
Restanceinddrivelsesmyndighedens kreditorbeføjelser i forhold til afdragsordninger
Skatteforvaltningen har ikke pligt til at yde kredit ud over den, der følger af de almindelige og særlige betalingsfrister. Efter dansk ret er en kreditor ikke forpligtet til at modtage et skyldigt beløb i afdrag, hvis der ikke er indgået en aftale om det.
Når en fordring sendes til inddrivelse, overtager restanceinddrivelsesmyndigheden kreditorbeføjelserne, jf. gældsinddrivelseslovens § 3 stk. 1. Restanceinddrivelsesmyndigheden kan derfor på samme måde som kreditor nægte at acceptere en anmodning om en afdragsordning. Restanceinddrivelsesmyndighedens retsstilling forringes ikke, selvom en afdragsordning nægtes, ligesom skyldners retsstilling ikke bliver bedre ved at tilbyde afdragsvis betaling.
Faktisk forvaltningsvirksomhed
Når restanceinddrivelsesmyndigheden indgår afdragsordninger med igangværende virksomheder, sker dette som led i restanceinddrivelsesmyndighedens faktiske forvaltningsvirksomhed. Det betyder, at afdragsordninger og/eller restanceinddrivelsesmyndighedens afslag på at tiltræde en afdragsordning ikke kan indbringes for Landsskatteretten. Se SKM2010.833.LSR.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretten | ||
SKM2010.833.LSR | Landsskatteretten afviste en klage angående en afdragsordning for en igangværende virksomhed. Der blev lagt vægt på, at inddrivelsesbekendtgørelsens § 5, stk. 1, alene omfatter personer, herunder afdragsordninger for afmeldte virksomheder, og at afdragsordninger for igangværende virksomheder aftales som led i SKATs faktiske forvaltningsvirksomhed. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed