Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2025-1
<< >>

G.A.2.3.4.2 Korrektionspuljen for DMI

Indhold

Dette afsnit beskriver, hvordan restanceinddrivelsesmyndigheden behandler overskydende beløb, der er opstået i inddrivelsessystemet DMI.

Afsnittet indeholder:

  • Retsgrundlag
  • Overførsel af beløb til korrektionspuljen for DMI
  • Anvendelse af beløb i korrektionspuljen for DMI
  • Rentegodtgørelse af overskydende beløb for DMI.

Retsgrundlag

Ved nedskrivning eller annullation af overdragelsen af en fordring registreret i inddrivelsessystemet DMI, kan der opstå et overskydende beløb, hvis fordringen helt eller delvist er dækket. Sådanne overskydende beløb håndteres efter reglerne i Gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 1 og stk. 4-7.

Overførsel til korrektionspuljen for DMI

Hvis der i forbindelse med inddrivelsen af en fordring opstår et overskydende beløb, fx ved nedskrivning eller annullation af overdragelsen af en allerede helt eller delvis dækket fordring, skal det overskydende beløb overføres til korrektionspuljen for DMI. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 1, 1. pkt.

De såkaldte "låste indbetalinger", der opstår når en betaling ikke kan anvendes til dækning af skyldners gæld, fordi denne er registreret som ikkeinddrivelsesparat, indgår i visse tilfælde også i korrektionspuljen for DMI. Reglerne herom findes i gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 2-3, og behandles nærmere i afsnit G.A.2.3.5 Låste indbetalinger.

Anvendelse af beløb i korrektionspuljen for DMI

Senest ved udløbet af hver kalendermåned udlignes beløb korrektionspuljen ved modregning med fordringer, der er under inddrivelse i DMI eller fordringer under opkrævning, hvis det er muligt efter gældende regler. Er beløbet i korrektionspuljen under 50 kr., sker der dog kun udligning én gang om året. Et restbeløb efter modregning, kan udbetales til skyldner eller anvendes til modregning med fordringer i andre systemer, fx PSRM. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 1.

Som udgangspunkt omfatter overdragelser af krav mod det offentlige til tredjemand ikke overskydende beløb, hvorfor eventuelle registrerede transporter og udlæg i den oprindelige udbetaling ikke skal iagttages i forbindelse med modregning eller udbetaling heraf. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 5. Dette gælder dog ikke for overdragelser, hvis der er givet underretning herom før bestemmelsens ikrafttræden den 1. juli 2021. Se bekendtgørelse nr. 1850 af 23. september 2021.

Ved udbetaling af beløbet til skyldner, kan restanceinddrivelsesmyndigheden i alle tilfælde anvende skyldnerens Nemkonto. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 6.

Rentegodtgørelse af overskydende beløb for DMI

Overskydende beløb, der overføres til korrektionspuljen for DMI, forrentes med en årlig rente, som svarer til renten i henhold til rentelovens § 5, stk. 1 og 2, med fradrag af 4 pct. Der er tale om en såkaldt rentegodtgørelse. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4 og gældsinddrivelseslovens § 8 b, stk. 1.

Forrentningens begyndelsestidspunkt

Overskydende beløb, der hidrører fra modregning

Blev der tilskrevet rentegodtgørelse på den udbetaling, som det overskydende beløb hidrører fra, tilskrives rentegodtgørelsen af det overskydende beløb fra og med dagen efter restanceinddrivelsesmyndighedens beslutning om, at anvende udbetalingen til modregning i henhold til gældsinddrivelseslovens § 8 b, stk. 2, 1. pkt.

Blev der ikke tilskrevet rentegodtgørelse på den udbetaling, som det overskydende beløb hidrører fra, forrentes det overskydende beløb i stedet fra det tidspunkt, hvorfra udbetalingen ville være blevet forrentet efter gældsinddrivelseslovens § 8 b, stk. 1.

Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 1.-2. pkt. Læs mere om forrentning af udbetalingsbeløb i afsnit G.A.2.3.3.3 Rentegodtgørelse af udbetalingsbeløb.

Overskydende beløb, der er hidrører fra andet end modregning

Overskydende beløb, der er inddrevet fra skyldneren på anden vis end gennem modregning, eller som er modtaget ved en frivillig betaling, som overføres til korrektionspuljen, tilskrives rentegodtgørelse fra og med dagen for betalingen. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 3. pkt.

Overskydende beløb, der tidligere har været overført til korrektionspuljen

Overskydende beløb, der tidligere har været overført til korrektionspuljen og anvendt til modregning, forrentes fra dagen efter seneste anvendelse af beløbet. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 4. pkt.

Forrentningens sluttidspunkt

Rentegodtgørelse af overskydende beløb overført til korrektionspuljen for DMI tilskrives frem til og med den dag, hvor restanceinddrivelsesmyndigheden beslutter at gennemføre modregning i beløbet fra korrektionspuljen eller beslutter at udbetale beløbet til skyldner. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 5. pkt.

Bemærk: Særligt vedrørende krav på kompensation efter ejendomsvurderingsloven

Krav på kompensation i medfør af ejendomsvurderingslovens § 75, stk. 1, der indgår i korrektionspuljen for DMI, forrentes med rentesatsen i medfør af gældsinddrivelseslovens § 8 b, stk. 1, Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 2. pkt.

Rentegodtgørelser medregnes ikke som skattepligtig indkomst

Rentegodtgørelserne gennemgået ovenfor medregnes ikke ved opgørelsen af skyldnerens skattepligtige indkomst. Se gældsinddrivelseslovens § 18 j, stk. 4, 6. pkt.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2025, kan du beregne skatten for indkomståret 2025. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2024, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2024.
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2025. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2024.
Oprindeligt ville regeringen sætte grænsen ned til 25%, men efter aftale med de Konservative har regeringen nu stillet forslag til Folketinget om, at grænsen sættes ned til 50%.
BEREGNER
Beregn, hvad det koster dig at sætte arbejdstiden et par timer ned om ugen.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.