Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

G.A.1.4.4 Nedskrivning af fordringer

Indhold

Dette afsnit indeholder en beskrivelse af situationer, hvor fordringer, der er under inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, kan nedskrives.

Afsnittet indeholder:

  • Definition på nedskrivning af en fordring
  • Håndtering af nedskrivning hos restanceinddrivelsesmyndigheden
  • Suspension i forbindelse med nedskrivning af en fordring.

    Definition på nedskrivning af en fordring

    En fordring, der er oversendt til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, kan nedskrives af fordringshaver, eller den, der på vegne af fordringshaver har oversendt fordringen til inddrivelse, hvis:

    • Der er sket indbetaling til fordringshaver
    • Hvis en del af fordringen ved en fejl er sendt til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, eller
    • Hvis opkrævningsgrundlaget har ændret sig.

    Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 2

    Håndtering af nedskrivning hos restanceinddrivelsesmyndigheden

    Hvis en fordring ved en fejl er sendt til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, og der skal foretages annullation af selve overdragelsen af en fordring til inddrivelse, skal alle inddrivelseskrav pålagt af restanceinddrivelsesmyndigheden ophæves med historisk virkning. Det medfører, at alle dækninger på fordringen skal ophæves og eventuelt omfordeles. Se mere herom i afsnit G.A.2.3.4 Ophævede dækninger Ophævede dækninger.

    Hvis en fordring skal nedskrives med tilbagevirkende kraft, fordi der er sket indbetaling til fordringshaver på den pågældende fordring, eller fordi opkrævningsgrundlaget har ændret sig, og en fordring herefter ikke skal inddrives i sin helhed, skal eventuelle dækninger på fordringen foretaget efter virkningsdatoen for nedskrivningen omfordeles, og renter skal genberegnes.

    Restanceinddrivelsesmyndigheden kan i visse tilfælde vælge, at nedskrivningen tillægges virkning fra dagen for modtagelsen af oplysningen om nedskrivning eller en dag i umiddelbar forlængelse heraf mod at yde skyldneren en rentegodtgørelse. Se gældsinddrivelseslovens § 18 l og mere herom i afsnit G.A.2.3.4.4 Særligt om konverterede fordringer Særligt om konverterede fordringer. 

    Hvis der i forbindelse med nedskrivning opstår et overskydende beløb, skal beløbet håndteres efter gældende regler i gældsinddrivelsesloven. Se mere herom i:

    • G.A.2.3.2 Dækningsrækkefølge for gæld under inddrivelse
    • G.A.2.3.4.1 Overskydende beløb i PSRM
    • G.A.2.3.4.2 Overskydende beløb i DMI.

    Hvis et krav er opstået i et interessentskab, og en af interessenterne opnår fx gældssanering eller eftergivelse, nedskrives kravet hos pågældende interessent til dividendekravet, mens de øvrige interessenter fortsat hæfter for det fulde krav.

    Se herom også afsnit G.A.3.4 Insolvens og bobehandling.

    Suspension i forbindelse med nedskrivning af en fordring

    Oplyser fordringshaveren eller den, der på vegne af fordringshaveren opkræver fordringen, over for restanceinddrivelsesmyndigheden, at en nedskrivning af en fordring, der er registreret i restanceinddrivelsesmyndighedens inddrivelsessystem PSRM, skal have virkning fra et tidspunkt, hvor fordringen var registreret i et andet af restanceinddrivelsesmyndighedens inddrivelsessystemer, kan restanceinddrivelsesmyndigheden suspendere inddrivelsen af den nedskrevne fordring og om nødvendigt suspendere inddrivelsen af skyldnerens øvrige fordringer helt eller delvis, hvis det ikke er muligt for restanceinddrivelsesmyndigheden at korrigere fordringens størrelse inklusive inddrivelsesrenter straks efter modtagelsen af oplysningen om nedskrivningen..

    Se gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 1.

    Suspensionen vil både omfatte fordringen, inddrivelsesrenter og inddrivelsesomkostninger, herunder gebyrer, retsafgift m.v. Se forarbejderne til gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 1 (lovforslag nr. L 232 af 5. maj 2021).

    Suspensionen ophæves af restanceinddrivelsesmyndigheden, når korrektionen af fordringens størrelse inklusive inddrivelsesrenter er foretaget.

    Se gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 2.

    Bemærk

    Dækninger, som er foretaget på skyldnerens anden gæld i den periode, hvor fordringen inklusive inddrivelsesrenter var omfattet af suspensionen efter gældsinddrivelseslove § 18 k, stk. 1, ophæves ikke. 

    Se gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 2.

    Bemærk også

    En fordring, som er omfattet af suspension efter gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 1, anses for at være under inddrivelse og dermed omfattet af samme forældelsesregler som andre fordringer, der er under inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden. Fordringerne forrentes fortsat efter gældsinddrivelseslovens § 5, som ændret ved § 1, nr. 4-5 i lov nr. 331 af 28. marts 2023. Se gældsinddrivelseslovens § 18 k, stk. 3. 

    Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

    Læs også:
    ,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
    ,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
    BEREGNER
    Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
    En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
    ,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

    ,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

    Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

    Skattesager
    Befordring
    Rejse
    Erhvervsmæssige udgifter
    Personalegoder
    Lønmodtagere
    Virksomheder
    Ægteskab og samliv
    Børn
    Bolig og fast ejendom
    Motor
    Pension
    Aktier og obligationer
    Gaver
    Arv
    Arbejde i udlandet
    Flytning til og fra Danmark
    Told og afgift
    ! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.