G.A.1.4.3 Opskrivninger af fordringer
Indhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af situationer, hvor fordringer, der er under inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, kan opskrives.
Afsnittet indeholder:
- Definition på opskrivning af en fordring
- Opskrivning af fordringer i PSRM
- Opskrivning af fordringer i DMI
- Hvornår anses en opskrivningsfordring for modtaget hos restanceinddrivelsesmyndigheden?
Definition på opskrivning af en fordring
En fordring opskrives, når den ved sin overdragelse til restanceinddrivelsesmyndigheden er oplyst med for lille et beløb, og fordringshaver derfor senere foretager en beløbsmæssig opjustering af fordringen.
Bemærk
Se mere om interne opskrivninger hos restanceinddrivelsesmyndigheden i G.A.2.3.4.3 Interne opskrivninger.
Opskrivning af fordringer i PSRM
Er en fordring oversendt til inddrivelse i restanceinddrivelsesmyndighedens inddrivelsessystem PSRM, skal en opskrivning af fordringens beløb ske ved, at fordringshaver oversender en særskilt fordring på det opskrevne beløb (en opskrivningsfordring). Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7.
Ved opskrivning af opkrævningsrenter sendes dog ikke en opskrivningsfordring, men en ny rentefordring med samme renteperiode som den fordring, der ønskes opskrevet.
Læs mere om dækning af opskrivningsfordringer i G.A.2.3.1 Typer af betalinger og inddrevne beløb Dækningsrækkefølgen.
Opskrivning af fordringer i DMI
I inddrivelsessystemet DMI opskrives en fordring via en opjustering af fordringens størrelse og altså ikke ved oversendelse af en opskrivningsfordring. Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 49, nr. 6.
Læs mere om herom i G.A.2.3.3 Modregning i udbetalinger fra det offentlige Dækningsrækkefølge i paralleldriftsperioden fra 1/4 2017.
Hvornår anses en opskrivningsfordring for modtaget hos restanceinddrivelsesmyndigheden
Opskrivningsfordringen anses for modtaget hos restanceinddrivelsesmyndigheden, når den er registreret i modtagelsessystemet. Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 1, 3. pkt.
Det gælder dog ikke i to tilfælde:
Fordringen er i høring
Hvis en fordring er sendt i høring efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsen § 4, stk. 2, 2. pkt., anses fordringen for modtaget, når oplysningerne om fordringen enten er blevet bekræftet eller rettet, og enten rettelsen eller bekræftelsen er blevet registreret i modtagelsessystemet.
At en fordring er sendt i høring betyder, at de oversendte oplysninger om fordringen har givet anledning til, at restanceinddrivelsesmyndigheden søger oplysningerne om fordringen bekræftet eller rettet af fordringshaver eller den, der på vegne af fordringshaveren har sendt fordringen til inddrivelse.
Oversendes en opskrivningsfordring vedrørende en fordring, der er i høring, anses opskrivningsfordringen for modtaget samtidig med den fordring, der opskrives. Altså når oplysningerne om fordringen, der er i høring, er blevet rettet eller bekræftet, og dette er registreret i modtagelsessystemet.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 1, 4. pkt.
Opskrivning skyldes annulleret nedskrivning
Skyldes opskrivningen, at fordringshaver eller den, der på vegne af fordringshaver opkræver fordringen, har annulleret en nedskrivning fordi fordringen ved en fejltagelse blev anset for at være dækket, mens den var under inddrivelse, anses opskrivningsfordringen som udgangspunkt for modtaget på samme tidspunkt som den fordring, der opskrives.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 1, 5. pkt.
Har opskrivningen dog til formål at annullere en nedskrivning, der blev foretaget, mens fordringen var registreret i et andet af restanceinddrivelsesmyndighedens inddrivelsessystemer, og opskrivningen foretages efter overførslen af fordringen fra det andet inddrivelsessystem, anses opskrivningsfordringen i alle tilfælde for at være modtaget ved registreringen i modtagelsessystemet.
Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 1, 6. pkt.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed