D.A.8.1.2 Overførsel af varer til et andet EU-land
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvad momsgrundlaget er ved overførsel af varer til et andet EU-land efter reglerne i ML § 10, jf. ML (momsloven) § 27 b. Se evt. afsnit D.A.4.7 Overførsel af varer til eget brug i andre EU-lande ML § 10 om overførsel af varer.
Afsnittet indeholder:
- Lovgrundlag
- Regel.
Lovgrundlag
ML (momsloven) § 27 b har følgende ordlyd:
"Ved levering af varer i form af overførsel til et andet EU-land er afgiftsgrundlaget købsprisen for varerne eller for tilsvarende varer eller i mangel af en købspris kostprisen på det tidspunkt, hvor disse transaktioner finder sted.."
Den bagvedliggende bestemmelse i momssystemdirektivet har følgende ordlyd:
Artikel 76
"Ved levering af varer i form af overførsel til en anden medlemsstat er afgiftsgrundlaget købsprisen for varerne eller for tilsvarende varer eller i mangel af en købspris kostprisen på det tidspunkt, hvor disse transaktioner finder sted."
Regel
En afgiftspligtig persons overførsel af varer til eget brug i sin virksomhed i et andet EU-land, er sidestillet med levering af varer i overensstemmelse med EU's regler om dette. Se afsnit D.A.4.7.2 Regel.
Ved at sidestille en virksomheds overførsel af varer til eget brug fra ét EU-land til et andet EU-land med levering mod vederlag sikres det, at der beregnes og betales moms i forbrugslandet.
Overførsel af varer behandles altså momsmæssigt på samme måde som en virksomheds levering af varer, når leveringen sker til en virksomhed i et andet EU-land. Ved overførsel af varer til eget brug skal der derfor udstedes en faktura, som indeholder de samme oplysninger som ved et varesalg mellem to EU-lande.
Bemærk
Der skal normalt ikke beregnes dansk moms ved en overførsel til eget brug. Se ML § 34, stk. 1, nr. 4, og afsnit D.A.10.1.1.6 Overførsel af varer ML § 34, stk. 1, nr. 4.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed