C.J.5.1.4 Relief from royalty-model
Relief from royalty-modellen er baseret på en alternativ betragtning, hvor værdien af det immaterielle aktiv fastsættes med udgangspunkt i de betalinger, som erhververen af det immaterielle aktiv ellers skulle have betalt for udnyttelsen af aktivet, hvis dette ikke var blevet erhvervet. Værdien opgøres således som den tilbagediskonterede værdi af royalty- eller andre betalinger, som kan henføres til det immaterielle aktiv.
Relief from Royalty-modellen forsøger at fastsætte armslængdeprisen for ejendomsretten til et immaterielt aktiv på baggrund af armslængdeprisen for brugsretten hertil. Modellen estimerer derfor kun værdien for det eksisterende immaterielle aktiv, og inkluderer ikke værdien af retten til videreudvikling, som knytter sig til ejerskabet og kontrollen af det immaterielle aktiv.
I EU JTPFs "Report on the use of economic valuation techniques in transfer pricing", punkt 18, fremgår det, at immaterielle aktiver ofte er unikke, hvilket gør det svært at finde eksterne sammenlignelige transaktioner. Dette fremhæves også i JTPF Annex A.3, hvor det fremgår, at Relief from Royalty-modellen typisk ikke kan anvendes for unikke immaterielle aktiver.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed