Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

A.B.1.2.3.2 Pensionskasser, pensionsfonde samt andre der udbetaler pensioner og arbejdsmarkedets tillægspensioner mv.

Indhold

Dette afsnit handler om indberetningspligt for pensionskasser, pensionsfonde samt andre der udbetaler pensioner og arbejdsmarkedets tillægspensioner mv.

 Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Bemyndigelse
  • Skatteindberetningsbekendtgørelsen (SIB)

Regel

Efter SIL § 10, stk. 1, kan skatteministeren fastsætte regler om, at pensionskasser, pensionsfonde, andre, der udbetaler pensioner og Arbejdsmarkedets Tillægspension, for så vidt angår supplerende arbejdsmarkedspensioner som nævnt i §§ 33 b-33 e i lov om social pension, hvert år skal indberette oplysninger som nævnt i § 9, stk. 1, til Skatteforvaltningen.

Efter SIL § 10, stk. 2, kan skatteministeren fastsætte regler om, at indberetningspligtige efter regler udstedt i medfør af SIL § 10, stk. 1, eller SIL § 9 indbyrdes skal afgive oplysninger til brug for at opfylde indberetningspligten.

Bemyndigelse

Bemyndigelsen i SIL § 10, stk. 1, indebærer, at skatteministeren kan pålægge samme indberetningspligt for pensionskasser og pensionsfonde m.v. som for forsikringsselskaber, for så vidt angår tilsvarende forhold vedrørende pensionsordninger. 
Dette gælder også i relation til ATP, for så vidt angår supplerende arbejdsmarkedspensioner som nævnt i §§ 33 b-33 e i lov om social pension. Efter lov om social pension kan en førtidspensionist vælge at indbetale til en supplerende arbejdsmarkedspension i et forsikringsselskab, en pensionskasse eller ATP. Indbetalingen foretages ved, at den kommune, der administrerer førtidspensionsordningen, indbetaler beløbet til pensionsinstituttet for førtidspensionisten.

SIL § 10, stk. 2, giver mulighed for at udstede regler om, at der i forbindelse med overførsel af pensionsordninger afgives sådanne oplysninger fra det afgivende pensionsinstitut til det modtagende, som sikrer, at det modtagende pensionsinstitut har de fornødne oplysninger til at foretage indberetningen vedrørende ordningerne fremover.

Bemyndigelsen i SIL § 10, stk. 1, er udnyttet i en række bestemmelser i SIB kapitel 3, som ændret ved bekendtgørelse nr. 1724 af 12. december 2023 og SIL § 10, stk. 2, er udnyttet i SIB § 15.

Skatteindberetningsbekendtgørelsen (SIB)

Det fremgår af en række bestemmelser i SIB kapitel 3, som ændret ved bekendtgørelse nr. 1724 af 12. december 2023, at indberetningspligten i medfør af SIL § 9, stk. 1, påhviler andre end forsikringsselskaber. Det fremgår af de enkelte bestemmelser, hvem der skal indberette, herunder pensionskasser, pensionsfonde, andre, der udbetaler pensioner, og ATP , for så vidt angår supplerende arbejdsmarkedspensioner som nævnt i §§ 33 b-33 e i lov om social pension.

I SIB § 15 er det fastsat, at det afgivende forsikringsselskab eller den afgivende pensionskasse skal give det modtagende pensionsinstitut meddelelse herom, hvis der er tale om en overførsel efter PBL (pensionsbeskatningsloven) §§ 41-43, bortset fra de i § 41, stk. 4-6, nævnte tilfælde. Det vil sige, hvis der er tale om en overførsel, som ikke skattemæssigt skal behandles som en ud- og indbetaling.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.