Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

H.A.10.3 Andre myndigheders pligt til at meddele oplysninger, der er nødvendige for vurderingsarbejdet

Indhold

Dette afsnit omhandler andre myndigheders pligt til at meddele oplysninger, der er nødvendige for vurderingsarbejdet.

Efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 1, skal offentlige myndigheder og andre offentlige institutioner mv. meddele told- og skatteforvaltningen oplysninger, der er nødvendige for vurderingsarbejdet. EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 1, omfatter offentlige myndigheder og institutioner mv. i bred forstand, herunder offentlige nævn, råd og udvalg, Nationalbanken, Danmarks Radio samt kommunale og regionale myndigheder.

Ved "told- og skatteforvaltningen" i EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56 forstås både den myndighed, der skal vurdere de enkelte ejendomme [Vurderingsstyrelsen], og andre myndigheder under Skatteministeriets ressort, der varetager vurderingsarbejdet i bred forstand [Udviklings- og Forenklingsstyrelsen].

Der er ikke en udtømmende liste over oplysninger, der er nødvendige for vurderingsarbejdet. Vurderingsarbejdet vil i høj grad være baseret på faktiske forhold, dvs. oplysninger om ejendomme betragtet som individuelle fysiske enheder med hver deres karakteristika med hensyn til størrelse, alder, beliggenhed osv. kombineret med oplysninger af økonomisk karakter, herunder særligt oplysninger om faktiske salg.

Det er ikke alle offentlige myndigheder og offentlige institutioner mv., der er i besiddelse af oplysninger, som vil være nødvendige for vurderingsarbejdet. Da der ikke kan opstilles en udtømmende liste med de oplysninger, der er nødvendige, kan der heller ikke udarbejdes en liste over de myndigheder og offentlige institutioner mv., som Vurderingsstyrelsen vil have brug for oplysninger fra. Skatteministeren kan derfor efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 2, fastsætte regler om, hvilke oplysninger der skal meddeles, og hvilke myndigheder og offentlige institutioner mv., der skal meddele oplysningerne samt regler for tidsfrister og form for meddelelse af oplysningerne.

EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 1, er imidlertid alment gældende, hvorfor offentlige myndigheder og andre offentlige institutioner skal meddele told- og skatteforvaltningen oplysninger, der er nødvendige for vurderingsarbejdet, uanset om der er fastsat regler om dette efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 2. Pligten for offentlige myndigheder og andre offentlige institutioner til at meddele oplysninger efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 1, er således ikke betinget af, at der er fastsat regler herom efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 56, stk. 2.

Bekendtgørelse nr. 1518 af 14. december 2017 om indberetning efter ejendomsvurderingslovens § 54 er udstedt med hjemmel i henholdsvis § 54 og § 56, stk. 2. Der henvises til afsnit H.A.9.1.2 Indberetning af oplysninger om overdragelse af fast ejendom Indberetning af oplysninger om overdragelse af fast ejendom.

►Bekendtgørelse nr. 79 af 25. januar 2024 om offentlige myndigheder og institutioners pligt til at meddele oplysninger til Skatteforvaltningen til brug for vurderingsarbejdet◄ er udstedt med hjemmel i § 56, stk. 2. Af bekendtgørelsen fremgår bl.a., at der skal indberettes oplysninger om:

  • Erhvervsmæssig udlejning af offentligt ejede ejendomme.
  • ►Ejendomme der helt eller delvist er fritaget  for grundskyld efter §§ 7 og 8 i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat, se lovbekendtgørelse nr. 1463 af 6. oktober 2020, eller ESL §§ 5 og 7.◄
  • Datoen for den kommunale vejmyndigheds godkendelse af et vejprojekt, som sker som led i en byggemodning, samt oplysninger om den eller de ejendomme, der er omfattede af det godkendte vejprojekt, og for hvilke der påtænkes foretaget byggemodning i form af etablering af veje, kloak- og vandledninger og forsyningsledninger til el.
  • ►Ejendomme for hvilke der skal opkræves dækningsafgift (hel eller delvis) efter §§ 23 og 23 A i den tidligere gældende lov om kommunal ejendomsskat, se lovbekendtgørelse nr. 1463 af 6. oktober 2020, eller ESL §§ 11 og 12.◄
  • Jordrentepligtige ejendomme.
  • Oplysninger om ejendomme, der har fået tilkendt erstatning for bygningsskader fra Stormrådet.

►Vurderingsstyrelsen har udarbejdet en vejledning til bekendtgørelsen, som findes på vurdst.dk: Indberetning af oplysninger til brug for arbejdet med ejendomsvurderinger | Vurderingsstyrelsen (vurdst.dk)◄

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.