Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

G.A.3.4.5.7.2 Kære af gældssaneringskendelsen

Indhold

Afsnittet handler om muligheden for at kære en gældssaneringskendelse.

Afsnittet indeholder:

  • Kære af gældssaneringskendelsen
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser m.v.

Kære af gældssaneringskendelsen

Kreditor kan kære en gældssaneringskendelse til Landsretten. Se konkurslovens § 248, stk. 2. Behandlingen af tvister foregår efter retsplejelovens regler om borgerlige sager med de ændringer, som følger af forholdets natur, jf. konkurslovens § 243. Dette betyder bl.a., at kæreskriftet skal indgives til den ret, hvis afgørelse kæres. Se retsplejelovens § 393, stk. 3.

Kærefristen er 14 dage fra den dag hvorfra kærefristen regnes. Se konkurslovens § 251, stk. 1. Som hovedregel regnes kærefristen fra afsigelsen af gældssaneringskendelsen. Dette er tilfældet, når kreditoren er orienteret om tidspunktet for kendelsens afsigelse, og kendelsen faktisk afsiges der. Se UfR 2007.310/1 ØLR.

Har kreditor ikke modtaget forudgående underretning om, hvornår kendelsen vil blive afsagt, samt ikke er til stede i et møde, hvor kendelsen afsiges, regnes kærefristen fra det tidspunkt, hvor gældssaneringskendelsen forkyndes over for kreditor. Her vil kærefristen altså regnes fra det tidspunkt, hvor kreditor, jf. konkurslovens § 218, stk. 3, har fået særskilt meddelelse om gældssaneringskendelsen, medmindre dette tidspunkt ligger efter offentliggørelsen i Statstidende. Se UfR 2007.2755 ØLR.

Undtagelsesvist kan Landsretten tillade, at fristen overskrides i indtil seks måneder. Se konkurslovens § 251, stk. 2, jf. konkurslovens § 250, stk. 2.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Kommentarer

Landsretten

UfR 2007.2755 ØLR

I en sag hvor kreditor ikke havde modtaget forudgående underretning om, hvornår kendelsen ville blive afsagt, udtalte Landsretten, at kærefristen regnes fra den dag, hvor kreditor i medfør af konkurslovens § 218, stk. 3, modtog underretning om gældssaneringen, medmindre dette tidspunkt ligger efter bekendtgørelsen af gældssaneringen i Statstidende.

Afgørelsen viser, at kærefristen tidligst kan regnes fra den dag, hvor kreditoreren burde have kendskab til gældssaneringskendelsens afsigelse.

UfR 2007.310/1 ØLR

I sagen havde kreditor modtaget indkaldelse til fordringshavermøde, hvoraf det fremgik, at der ville træffes kendelse om, i hvilket omfang der skulle ske gældssanering. Landsretten udtalte, at kærefristen måtte regnes fra mødet i skifteretten, hvorunder kendelsen blev afsagt.

I sagen fastslås det, at kærefristen løber fra gældssaneringskendelsens afsigelse, hvis kreditor er bekendt med tidspunktet for afsigelsen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.