G.A.3.4.4.4.9.6 Omstødelse af modregning (konkurslovens § 69)
Indhold
Afsnittet handler om omstødelse af modregning efter reglerne i konkurslovens § 69.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Begrundelse
- Modfordringen erhvervet fra tredjemand, og erhververen i ond tro om skyldners insolvens.
Regelgrundlag
Bestemmelserne om omstødelse af betaling gælder tilsvarende for modregning, hvis modregning efter reglerne i konkurslovens § 42 ikke kunne være sket efter konkursdekretets afsigelse. Se konkurslovens § 69, 1. pkt.
Omstødelse kan dog altid ske, hvis fordringen på skyldneren er erhvervet fra tredjemand ved overdragelse eller retsforfølgning, og erhververen da indså eller burde indse, at skyldneren var insolvent. Se konkurslovens § 69, 2. pkt.
Begrundelse
En modregning kan være iværksat inden konkursen, og den vil have samme forrykkende virkning som en betaling, der begunstiger en fordringshaver.
Betingelserne for at omstøde en modregning efter bestemmelsen er, at:
- Modregning ville kunne være nægtet efter konkurslovens § 42, og
- omstødelse ville kunne være sket, hvis der havde været tale om en almindelig betaling i stedet for en modregning.
Se afsnit G.A.3.4.4.4.2 Individualforfølgning og modregning i konkurs Individualforfølgning og modregning i konkurs om konkurslovens § 42.
Omstødelse af betalinger kan komme på tale efter bestemmelserne i konkurslovens § 67, § 72 og § 74.
Se følgende afsnit for mere om disse bestemmelser:
- Afsnit G.A.3.4.4.4.9.5 Omstødelse af ekstraordinære betalinger (konkurslovens § 67) Omstødelse af ekstraordinære betalinger
- Afsnit G.A.3.4.4.4.9.9 Omstødelse af betaling af gæld og andre dispositioner foretaget efter fristdagen (konkurslovens § 72) Omstødelse af betaling af gæld og andre dispositioner foretaget efter fristdagen og
- Afsnit G.A.3.4.4.4.9.10 Omstødelse af utilbørlige dispositioner (konkurslovens § 74) Omstødelse af utilbørlige dispositioner.
Modfordringen erhvervet fra tredjemand, og erhververen i ond tro om skyldners insolvens
Reglen i konkurslovens § 69, 2. pkt., gælder, uanset hvilket vederlag der måtte være ydet for fordringen. Det må antages, at skyldneren på erhvervelsestidspunktet skal være fordringshaver for hovedfordringen.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed