G.A.3.4.3.4.3 Begrænsninger i adgangen til individualforfølgning
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvordan rekonstruktionsbehandlingen påvirker muligheden for individualforfølgning.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Undtagelser.
Regelgrundlag
Konkurslovens § 12 c, stk. 1 sætter nedenstående begrænsninger for adgangen til, som kreditor, at fyldestgøre sig i skyldners aktiver:
- Arrest og udlæg kan ikke foretages
- Brugspanteret kan ikke udøves
- Der kan ikke udøves rådighedsberøvelse på grundlag af udlæg
- Der kan ikke søges fyldestgørelse på grundlag af udlæg, uden at skyldneren og rekonstruktøren har samtykket.
Undtagelser
Konkurslovens § 12 c, stk. 2-5 indeholder en rækker undtagelser til de ovenfor nævnte begrænsninger.
Begrænsningerne i konkurslovens § 12 c, stk. 1, nr. 3 og 4 gælder ikke for udlæg i fordringer. Se konkurslovens § 12 c, stk. 2.
Forbuddet mod fyldestgørelse afskærer ikke den, der har tilbageholdsret i skyldnerens aktiver, fra at foretage udlæg i det tilbageholdte. Se konkurslovens § 12 c, stk. 3. Et udlæg forudsætter dog, at skyldneren ikke har betalt beløbet trods opfordring, som er fremsat efter rekonstruktionsbehandlingens indledning og mindst 14 dage inden udlæggets foretagelse.
Rekonstruktionsbehandlingen påvirker ikke adgangen til fyldestgørelse af krav, som er sikret ved håndpant eller anden tilsvarende sikkerhedsret eller virksomhedspant i fordringer eller fordringspant. Se konkurslovens § 12 c, stk. 4. Bestemmelsen svarer til konkurslovens § 91, stk. 1 og 3.
Derimod rammer udlægsforbuddet uomstødelige underpanterettigheder. Som modvægt hertil skal skyldneren efter anmodning betale de løbende ydelser, der vedrører tiden efter rekonstruktionsbehandlingens indledning, på fordringer sikret ved disse uomstødelige underpanterettigheder. Hvis skifteretten skønner, at pantefordringen helt eller delvist ikke dækkes af underpantet, skal skyldneren dog kun betale en forholdsmæssig del af de løbende ydelser svarende til forholdet mellem den del af hovedstolen, der skønnes dækket af pantet, og hele hovedstolen. Hvis skyldneren ikke rettidigt betaler en ydelse, kan panthaveren uanset konkurslovens § 12 c, stk. 1, søge fyldestgørelse i pantet. Se konkurslovens § 12 c, stk. 5.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed