G.A.3.1.6.2 Bortfald af fordringer
Indhold
Dette afsnit beskriver, hvornår en fordring, som er under inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, kan bortfalde i henhold til gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6.
Afsnittet indeholder:
- Definition
- Bortfald i henhold til gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6.
Definition
En fordring, der er bortfaldet, er ikke længere retskraftigt og er dermed ophørt i forhold til skyldner. Det vil sige, at skyldner ikke længere hæfter for fordringen, og at fordringen ikke længere kan inddrives over for denne.
Bortfald i henhold til gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6
Gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6 fastsætter regler om bortfald af inddrivelsesrenter i visse situationer.
Formålet med reglerne i gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6 er at understøtte overførsler af fordringer fra et inddrivelsessystem til et andet. Det fremgår af forarbejderne til bestemmelserne (lovforslag nr. 232 af 5. maj 2021), at hensigten er, at restanceinddrivelsesmyndigheden lader eller skal kunne lade mindre inddrivelsesrenter bortfalde, når restanceinddrivelsesmyndigheden fra fordringshaver eller den, der på vegne af fordringshaveren opkræver fordringen, modtager meddelelse om, at fordringen ønskes nedskrevet med virkning tilbage i tid til et tidspunkt, hvor fordringen var registreret i det inddrivelsessystem, hvorfra fordringen er overført.
Reglen i stk. 4 giver mulighed for at lade inddrivelsesrenter under 1.000 kr. bortfalde i overensstemmelse med de kriterier, der er fastsat i bestemmelsen.
Se gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4, som er ændret fra stk. 3 til stk. 4 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023, § 1, nr. 16.
Reglen i stk. 5 giver mulighed for at lade inddrivelsesrenter bortfalde, hvis det er forbundet med uforholdsmæssige omkostninger at genberegne inddrivelsesrenter ved en nedskrivning.
Se gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 5, som er ændret fra stk. 4 til stk. 5 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023, § 1, nr. 16.
Reglen i stk. 6 fastsætter, at gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4 og 5 ikke finder anvendelse på fordringer tilhørende private fordringshavere og privatretlige fordringer tilhørende regioner og kommuner, medmindre andet aftales.
Se gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 6, som er ændret fra stk. 5 til stk. 6 ved lov nr. 331 af 28. marts 2023, § 1, nr. 16.
I henhold til gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 7 skal der ved bortfald efter gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-5 ikke gives meddelelse til skyldneren herom, hvis bortfaldet er på et beløb, der er mindre end 200 kr.
Se også G.A.3.1.6.3 Underretning af skyldner Underretning af skyldner.
Bemærk
Gældsinddrivelseslovens § 16, stk. 4-6, bliver stk. 5-7, når § 1, nr. 12 i lov nr. 1565 af 12. december 2023 træder i kraft.
Bemærk også
Ifølge gældsinddrivelseslovens § 14, stk. 1 kan en fordring endvidere bortfalde som følge af eftergivelse af gæld til det offentlige.
Se mere herom i G.A.3.4.7 Eftergivelse af gæld til det offentlige Eftergivelse af gæld til det offentlige.
Herudover kan allerede tilskrevne renter efter § 5, stk. 1 i gældsinddrivelsesloven bortfalde, jf. gældsinddrivelsesbekendtgørelsen § 9, stk. 4, hvis restanceinddrivelsesmyndigheden vælger at suspendere inddrivelsen på grund af viden eller mistanke om, at en fordring er modtaget hos restanceinddrivelsesmyndigheden uden særskilt angivelse af hovedstol, renter og gebyrer, og fordringshaver ikke afkræfter mistanken eller berigtiger forholdet inden udløbet af den af restanceinddrivelsesmyndigheden fastsatte frist.
Se mere herom i G.A.2.1 Inddrivelsesrenten, gebyrer, retsafgift ved udlæg, andre retsafgifter og omkostninger Inddrivelsesrenten, gebyrer, retsafgift ved udlæg, andre retsafgifter og omkostninger.
Se også G.A.1.4.5 Ophør af fordringer Ophør af fordringer.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed