Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

G.A.2.3.2.1 Dækningsrækkefølgen

Indhold

►Dette afsnit beskriver i hvilken rækkefølge skyldners gæld under inddrivelse dækkes, hvis skyldner har flere fordringer, der er til inddrivelse ved restanceinddrivelsesmyndigheden (dækningsrækkefølgen).

I den såkaldte paralleldriftsperiode fra den 1. april 2017 gælder der særlige modifikationer af reglerne om dækningsrækkefølgen. Disse behandles nærmere i G.A.2.3.2.3 Dækningsrækkefølgen i paralleldriftsperioden fra 1/4 2017 Dækningsrækkefølgen i paralleldriftsperioden fra 1. april 2017.

Afsnittet indeholder:

  • Regelgrundlag
  • Dækningsrækkefølgen
  • Dækningsrækkefølgen inden for de enkelte kategorier
  • Dækningsrækkefølgen i forbindelse med inddrivelsesindsatser
  • Tidspunkt for fastlæggelse af dækningsrækkefølgen
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Regelgrundlag

Når en skyldner har flere fordringer til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, og et beløb inddrevet fra skyldner eller modtaget ved en frivillig betaling ikke fuldt ud kan dække alle fordringerne, opstår spørgsmålet om, hvilke af fordringerne en indbetaling helt eller delvis skal dække.

Reglerne om dækningsrækkefølgen fremgår af gældsinddrivelseslovens § 4, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022 og ved § 1, nr. 2 og 3 i lov nr. 331 af 28. marts 2023.

Dækningsrækkefølgen

Beløb, der stammer fra en frivillig indbetaling eller inddrives fra skyldner, dækker fordringer under inddrivelse i denne rækkefølge:

  1. Rimelige omkostninger ved udenretlig inddrivelse i udlandet i medfør af gældsinddrivelsesloven § 6 a, stk. 1. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 12.
  2. Bøder og tvangsbøder. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 1, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022.
  3. Underholdsbidrag. Privatretlige underholdsbidrag dækkes forud for offentlige krav. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 2.
  4. Andre fordringer. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 3.

Ad 1) Rimelige omkostninger ved udenretlig inddrivelse i udlandet

Se mere om rimelige omkostninger ved inddrivelse i udlandet i afsnit G.A.3.6.2.5 Inddrivelse af danske fordringer i udlandet ved privat inkassator Inddrivelse af danske fordringer i udlandet ved privat inkassator.

Ad 2) Bøder og tvangsbøder

Gældsstyrelsen har i styresignal SKM2021.507.GÆLDST vurderet, at tvangsbøder ikke er omfattet af begrebet "bøder" i gældsinddrivelsesloven. Som følge heraf blev tvangsbøder tilføjet til gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 1 ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af den 7. marts 2022, så de også er omfattet af kategorien. Ændringen omfatter alle tvangsbøder og ikke kun de i lovforslaget nævnte tvangsbøder, der pålægges af Skatteforvaltningen.

Ad 3) Underholdsbidrag

Ved privatretlige underholdsbidrag forstås underholdsbidrag, som ikke er forskudsvist udlagt af det offentlige, mens offentlige underholdsbidrag er de bidrag, der er udbetalt forskudsvis, hvor det offentlige er indtrådt i retten til at indkræve bidraget.

Se mere herom i afsnit G.A.3.7.4 Underholdsbidrag. 

Ad 4) Andre fordringer

Kategorien ’’andre fordringer’’ omfatter gæld under inddrivelse, som ikke er omfattet af de øvrige kategorier i gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 1-3 og stk. 12, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022.

Dækningsrækkefølgen inden for de enkelte kategorier

Dækker modtagne beløb kun delvist fordringer inden for en af kategorierne i gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1, nr. 1-3, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022, nævnt ovenfor, dækkes fordringerne efter FIFO-princippet (First In First Out).

Det vil sige, at fordringerne dækkes i den rækkefølge, som de modtages til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, sådan at den fordring, der først er modtaget til inddrivelse, dækkes først. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, 1. pkt.

For fordringer, der før den 1. september 2013 er overdraget til inddrivelse hos restanceinddrivelsesmyndigheden, lægges den i inddrivelsessystemet registrerede modtagelsesdato til grund ved anvendelse af FIFO-princippet. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, 5. pkt.

Krav på renter dækkes dog forud for hovedkravet, og omfattes i den forbindelse af den samme kategori i dækningsrækkefølgen som det hovedkrav, de er relateret til. Rentekrav dækkes efter rækkefølgen fastsat i gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 3, som gennemgås nærmere nedenfor. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, 2 pkt.

For en opkrævningsrente lægges det hovedkrav, som restanceinddrivelsesmyndigheden fik oplyst ved modtagelsen af opkrævningsrenten, til grund ved anvendelsen af denne regel. Er en oplysning om hovedkravet ikke givet ved modtagelsen af en opkrævningsrente, anvendes alene 1. pkt. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2, 3. og 4. pkt.

Særligt om dækning af rentekrav

Som nævnt ovenfor falder rentekrav inden for den samme kategori i dækningsrækkefølgen som det hovedkrav, de er relateret til. Renterne dækkes dog forud for hovedkravet.

Renter tilskrevet hovedkravet dækkes i en nærmere bestemt rækkefølge, hvor der først sker dækning af

  • renter påløbet under opkrævningen,
  • renter påløbet under inddrivelsen, som beregnes af fordringshaver i medfør af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 9, stk. 3, 2. eller 4. pkt., og
  • inddrivelsesrenter, der i medfør af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 9, stk. 1 eller 3, er påløbet, inden hovedkravet, inklusive inddrivelsesrenterne, efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 8, stk. 3, blev returneret til fordringshaver.

De nævnte rentekrav dækkes i henhold til den periode, som fordringshaver har oplyst, og rentebeløb fra en tidligere periode dækkes før rentebeløb fra en senere periode.

Derefter dækkes

  • inddrivelsesrenter, der er påløbet under inddrivelsen i medfør af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 9, stk. 1, og
  • øvrige renter, der er påløbet under inddrivelsen, som understøttes af restanceinddrivelsesmyndighedens it-system, og derfor er beregnet af restanceinddrivelsesmyndigheden i medfør af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 9, stk. 3, 1. eller 3. pkt.

Såfremt flere oversendte rentekrav vedrørende samme hovedkrav har samme renteperiode, dækkes rentekravene i den rækkefølge, hvori de er registreret i modtagelsessystemet. Er rentekravene med samme renteperiode registreret på samme tidspunkt i modtagelsessystemet, dækkes disse i den rækkefølge, som fordringshaveren har opstillet fordringerne i ved oversendelsen.

Se i det hele gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 3.

Renter, der oversendes, efter at hovedkravet er blevet indfriet, mens det har været under inddrivelse, dækkes på den plads i dækningsrækkefølgen, som hovedkravet ville have, hvis det fortsat var under inddrivelse, og indbyrdes efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 3.

Renter, der oversendes, efter at hovedkravet er indfriet, mens det har været under opkrævning, dækkes på den plads i dækningsrækkefølgen, som hovedkravet ville have fået, hvis det var oversendt sammen med renterne og indbyrdes efter gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 3.

Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 4, stk. 4.

Særligt om dækning af opskrivningsfordringer

Opskrivning af fordringer registreret i inddrivelsessystemet PSRM sker ved oversendelse af særskilte opskrivningsfordringer. Opskrivning af opkrævningsrenter sker dog ved oversendelse af en ny rentefordring med samme renteperiode som den fordring, der ønskes opskrevet. Se mere herom i G.A.1.4.3 Opskrivninger af fordringer Opskrivning af fordringer.

Opskrivningsfordringer får plads i dækningsrækkefølgen umiddelbart efter den fordring, der opskrives. Er denne fordring dækket, får opskrivningsfordringen den plads, som fordringen ville have haft, hvis den ikke var dækket. Inddrivelsesrenter af opskrivningsfordringen dækkes før opskrivningsfordringen.

Er der flere opskrivningsfordringer for samme hovedfordring, dækkes disse indbyrdes efter gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2. Altså efter FIFO-princippet, som beskrevet ovenfor.

Se i det hele gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 7 og gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 2.

Dækningsrækkefølgen i forbindelse med inddrivelsesindsatser

Når restanceinddrivelsesmyndigheden modtager et beløb i forbindelse med en inddrivelsesindsats, dækker beløbet først de fordringer, der er omfattet af indsatsen på det tidspunkt, hvor restanceinddrivelsesmyndigheden anvender beløbet. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 3, 1. pkt.

Er der herefter et overskydende beløb, dækker beløbet andre fordringer, der er under inddrivelse på anvendelsestidspunktet, såfremt disse fordringer vil kunne inddrives med samme type indsats. Et overskydende beløb modtaget ved en afdragsordning kan dog også anvendes til dækning af tvangsbøder, selv om der ikke tillades afdragsordninger til betaling af tvangsbøder. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 3, 2. pkt.

Dækning af andre fordringer, der ville kunne inddrives med samme type indsats, sker uden angivelse af modregningsmeddelelse til skyldner. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 3, 3. pkt.

Dækning sker efter dækningsrækkefølgen i gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1 og 2, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022, der er beskrevet ovenfor.

Særligt om beløb modtaget som følge af udlæg

Gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 3, gælder ikke for beløb modtaget som følge af udlæg, men gælder for beløb modtaget fra alle andre individuelle inddrivelsesindsatser, herunder afdragsordninger, lønindeholdelser og erindringsskrivelser.

Det betyder, at beløb, der modtages som følge af udlæg, alene anvendes til dækning af de fordringer, som er omfattet af udlægget. Beløbene kan således ikke anvendes til dækning af andre fordringer, der ville kunne inddrives via udlæg. Dette er bl.a. en følge af retsplejelovens § 507.

Tidspunkt for fastlæggelse af dækningsrækkefølgen

Fastlæggelse af dækningsrækkefølgen efter gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 1-3, som ændret ved § 2, nr. 1 i lov nr. 288 af 7. marts 2022, sker på det tidspunkt, hvor restanceinddrivelsesmyndigheden anvender beløbet til dækning af fordringer under inddrivelse hos skyldneren. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 4, 1. pkt.

Dækningen sker dog med virkning fra betalingstidspunktet. Se gældsinddrivelseslovens § 4, stk. 4, 2. pkt. Dvs., det tidspunkt, skyldner har mistet rådigheden over beløbet, fx hvis en skyldner har indbetalt til restanceinddrivelsesmyndigheden via en bank, uanset at restanceinddrivelsesmyndigheden først har rådighed over beløbet nogle dage senere.

Dog har dækningen med hensyn til beregningen af renter tidligst virkning for renter, som er beregnet af restanceinddrivelsesmyndigheden eller indsendt af fordringshaver for perioden fra og med den 1. i måneden, efter at fordringen aktuelt kom til inddrivelse.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatteforvaltningen

SKM2021.507.GÆLDST

Beskrivelse af ændring og præcisering af praksis for håndtering af tvangsbøder under inddrivelse, herunder tilskrivning af renter, beregning af retsafgift ved udlæg og placering i dækningsrækkefølgen.



 ◄

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.