Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

F.A.30.3.1 Hvilke transportmidler skal indgive ankomst- og afgangsmeddelelse?

Indhold

Reglerne for hvilke transportmidler, der skal indgive ankomst- og afgangsmeddelelse til manifestsystemet, er beskrevet særskilt for de enkelte transportformer i de følgende afsnit.

Afsnittet indeholder:

  • Skibe
  • Luftfartøjer
  • Lavtgående fly - lastbiler, der kører med luftfragtgods.

Bemærk

Når der ikke er anført andet, anvendes overalt i denne beskrivelse af manifestsystemet begreberne:

  • Skibe for fragtskibe, færger og fiskefartøjer.
  • Luftfartøjer for fly og helikoptere, der medfører varer som ladning.

Skibe

Fragtskibe og færger, der ankommer til en havn i Danmark fra et land uden for EU, skal afgive en ankomstmeddelelse ved ankomst. Dette gælder også fragtskibe og færger, der ankommer uden last, eller hvor formålet med ankomsten hverken er lastning eller losning, fx bunkring eller værftsophold.

Ved ankomst til en havn i Danmark fra et andet sted i EU, skal fragtskibe afgive en ankomstmeddelelse, hvis skibet skal losse ikke-EU-varer eller varer, der er lastet i et land uden for EU.

Fragtskibe og færger, der afgår fra en havn i Danmark til et land uden for EU eller et andet sted i EU, skal afgive en afgangsmeddelelse inden afgang, hvis skibet skal laste ikke-EU-varer eller varer, der er bestemt til udførsel af EU.

Fiske- og fangstfartøjer skal afgive en ankomstmeddelelse ved ankomst, hvis fartøjet som ladning medfører ikke-EU-varer eller varer, der er lastet i et land uden for EU. Ved afgang skal fiske- og fangstfartøjer afgive en afgangsmeddelelse, hvis fartøjet som ladning har lastet ikke-EU-varer eller varer, der er bestemt til udførsel af EU.

Fritagelser

Skibe i fast rutefart med bevilling i overensstemmelse med DF artikel 120, er fritaget for at afgive ankomst- eller afgangsmeddelelse.

Forsyningsskibe, der ankommer fra eller afgår til bore- eller produktionsplatforme eller vindmøller, der drives af personer etableret i EU, er også fritaget for at afgive ankomst- eller afgangsmeddelelse.

Fritagelse for at afgive en ankomst- eller afgangsmeddelelse, fritager ikke for summarisk indgangs- eller udgangsangivelse eller toldangivelse, hvis transportmidlet medbringer varer, hvortil der kræves en sådan angivelse.

Luftfartøjer

Luftfartøjer, der fragter varer som led i en fragtkontrakt, og som ankommer til en lufthavn i Danmark fra et land uden for EU, skal afgive en ankomstmeddelelse ved ankomst. Dette gælder også luftfartøjer, der ikke skal losse.

Ved ankomst til en lufthavn i Danmark fra et andet sted i EU, skal luftfartøjer afgive en ankomstmeddelelse, hvis luftfartøjet skal losse luftfragtgods,

  • der transporteres under den forenklede forsendelsesprocedure for lufttransport, eller
  • der er lastet i et land uden for EU.

Luftfartøjer, der afgår fra en lufthavn i Danmark til et tredjeland eller et sted i EU, skal afgive en afgangsmeddelelse inden afgang, hvis luftfartøjet skal laste ikke-EU-varer eller varer, der er bestemt til udførsel af EU.

Lavtgående fly - lastbiler, der kører med luftfragtgods

Lavtgående fly, det vil sige lastbiler, der transporterer luftfragtgods ad landevej, skal ligeledes benytte manifestsystemet ved afgang fra den lufthavn i Danmark, hvor varerne er overtaget af et luftfartsselskab til transport ud af EU.

Ved ankomst til en lufthavn i Danmark kan lavtgående fly, vælge at benytte manifestsystemet. På denne måde anvendes oplysningerne i manifestsystemet til at lette toldbehandlingen.

Lavtgående fly skal i manifestsystemet anvende reglerne for luftfartøjer, transportmåden skal således angives som lufttransport.

Fritagelser

Luftfartøjer, der ankommer fra eller afgår til bore- eller produktionsplatforme eller vindmøller, der drives af personer etableret i EU, er fritaget for at afgive ankomst- eller afgangsmeddelelse.

Fritagelse for at afgive en ankomst- eller afgangsmeddelelse, fritager ikke for summarisk indgangs- eller udgangsangivelse eller toldangivelse, hvis transportmidlet medbringer varer, hvor der kræves en sådan angivelse.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.