Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

F.A.30.1 Formål og lovgrundlag

Formål

Ankomst til en havn eller lufthavn i Danmark

Formålet med manifestsystemet er at sikre

  • at der er afgivet en summarisk indgangsangivelse for alle varer på skibe og luftfartøjer, der ankommer til Danmark direkte fra lande uden for EU, og
  • at ikke-EU-varer, der losses fra skibe og luftfartøjer i Danmark, bliver toldbehandlet.

Endvidere anvendes oplysningerne i manifestsystemet til at igangsætte toldbehandlingen i havne og lufthavne i Danmark. Det vil sige, at der i manifestsystemet indsættes faktisk ankomsttidspunkt i fortoldninger og angivelser til oplæggelse på midlertidigt oplag.

Afgang fra en havn eller lufthavn i Danmark

Ved skibe og luftfartøjers afgang fra en havn eller lufthavn i Danmark skal manifestsystemet sikre, at der er afgivet

  • enten en toldangivelse, eller
  • en summarisk udgangsangivelse for alle varer der er bestemt til lande uden for EU og som lastes på skibe og luftfartøjer i Danmark. 

Oplysningerne i manifestsystemet anvendes også til at

  • afgive udpassageattest for udførsel
  • lukke angivelser vedrørende varer, der genudføres direkte fra midlertidig opbevaring

Derfor skal skibe og luftfartøjer, der medfører varer, som skal toldbehandles eller risikovurderes med henblik på sikkerhed, anmelde deres ankomst til og afgang fra Danmark til Toldstyrelsens manifestsystem. Skibene og luftfartøjerne skal angive hvilken ladning transportmidlet medfører.

Anmeldelse til manifestsystemet fritager ikke for at afgive IMO FAL-formular for skibe eller tolddeklaration for luftfartøjer.

Transportmidler, der ikke skal anmelde deres ankomst og afgang til manifestsystemet, skal anmelde deres ankomst og afgang som beskrevet i afsnit A.C.2.6 Kontrolbestemmelser - told. "Kontrolbestemmelser - Told" .

Skibes og luftfartøjers ankomst til og afgang fra Danmark skal anmeldes i manifestsystemet. Dette sker i en ankomstmeddelelse eller en afgangsmeddelelse. I meddelelsen angives oplysninger om transportmidlets

  • identitet
  • ankomst- eller afgangstidspunkt
  • ankomst- eller afgangssted.

I ankomst- eller afgangsmeddelelsen skal der endvidere være en henvisning til en ankomst- eller afgangsdeklaration.

Angivelse af de varer, som transportmidlet medfører som ladning, sker separat i en ankomst- eller afgangsdeklaration. Ankomst- og afgangsdeklarationen kan udarbejdes løbende inden transportmidlet ankommer eller afgår. Deklarationen skal være klar senest på tidspunktet for indgivelse af ankomst- eller afgangsmeddelelsen. I deklarationen angives oplysninger om

  • ladningen med henvisning til transportdokumenter
  • summariske ind- og udgangsangivelser
  • toldangivelser.

Bemærk: Toldstyrelsen tager løbende nye toldsystemer (it-systemer) i brug. På flere områder er overgangsregler gældende, indtil relevant it-system tages i brug. Disse regler gælder ikke, når det relevante it-system tages i brug. Du finder information om og vejledning til toldsystemerne på toldst.dk/toldsystemer.

Lovgrundlag

Reglerne om indgivelse af ankomst- og afgangsmeddelelse samt ankomst- og afgangsdeklaration er fastsat i TBEK kapitel 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.