Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

F.A.20.6.4 Proceduren ved afgangstoldstedet for ekstern forsendelse (T1-varer)

  Afsnittet indeholder:

  • Frembydelse
  • Rute og bestemmelsestoldsted
  • Forsegling
  • Sikkerhedsstillelse
  • Frigivelse

Frembydelse

Ikke-EU varer (T1-varer) skal frembydes på nærmeste toldsted (ekspeditionssted), set i forhold til varernes hidtidige placering.

Transport af varerne fra det sted, hvor varerne opbevares, skal ske til det nærmeste ekspeditionssted, hvor forsendelsen startes op.

Langt de fleste varer transporteres fra et toldoplag, men hvis varer transporteres fra et andet sted, skal forsendelsen indtil videre ske til det nærmeste toldsted, hvor forsendelsen startes op.

Såfremt ekspeditionsstedet har lukket på det tidspunkt, hvor forsendelsen ønskes startet op, skal virksomheden i rimelig tid inden ekspeditionstidens ophør afgive skriftlig rekvisition, jf. toldbehandlingsbekendtgørelsen § 135.

►◄

I en forsendelsesangivelse må kun opføres varer, der er bestemt til indladning i et transportmiddel, og som skal transporteres fra samme afgangstoldsted til samme bestemmelsestoldsted. Et transportmiddel kan dog godt være ledsaget af flere forsendelsesangivelser, der er indladet ved flere afgangstoldsteder og beregnet til losning på flere bestemmelsestoldsteder.

Rute og bestemmelsestoldsted

Varerne skal transporteres til bestemmelsestoldstedet ad en økonomisk berettiget rute. Se GF art. 298, stk. 1.

Hvis toldmyndighederne eller den ansvarlige for proceduren finder det nødvendigt, angiver afgangstoldstedet en bindende rute for transporten, se GF art. 298, stk. 2.

Der kan afhængigt af omstændighederne fx være behov for at fastsætte en bindende transportrute, hvis der fx skal forsendes højt-beskattede varer eller varer, der er omfattet af bestemmelserne om dual-use. Hvis der fastsættes en bindende rute, skal dette ske under hensyntagen til eventuelle relevante oplysninger fra den person, der er ansvarlig for proceduren.

Transportruten beskrives ved hjælp af ISO-koderne på de lande, transporten involverer, fx DK, SE, FI.

Ud fra de oplysninger, som den ansvarlige for proceduren eller dennes repræsentant har oplyst, fastsætter Toldstyrelsen en frembydelsesfrist på bestemmelsestoldstedet. Fristen skal være en realistisk frist beregnet under hensyn til rejseafstand, rejserute mv., og fristen er bindende for toldmyndighederne i de lande, der passeres, og kan ikke ændres.

Forsegling

Til sikring af varernes identitet skal der som hovedregel ske forsegling af transportmidler, container eller kolli. Dette betyder, at køretøjet skal kunne forsegles. Anbringelse af toldsegl(plombering af køretøjet) skal altid foretages af toldmyndighederne på afgangstoldstedet, hvorimod anbringelse af særlig type segl skal foretages af den godkendte afsender. Læs mere om forsegling i F.A.20.7.4.2 Forsegling. og F.A.20.7.6 Særlige typer segl.

Afgangstoldstedet kan fritage for forsegling, hvis varernes identitet kan sikres ved hjælp af en detaljeret varebeskrivelse (fx en varekode) i forsendelsesangivelsen. ►◄

Sikkerhedsstillelse

Den ansvarlige for proceduren skal stille fuld sikkerhed for betaling af told, moms og punktafgifter, som et EU eller et fælles forsendelsesland kan gøre krav på for varer, der under en EU-forsendelse passerer dets område. Hvis forsendelsen går til Andorra og San Marino, skal den stillede sikkerhed være gyldig i disse lande. Sikkerhedsstillelsen skal stilles med afgangslandets satser.

Inden forsendelsen frigives, skal den stillede sikkerhed samt det stillede sikkerhedsbeløb godkendes af afgangstoldstedet. Transportdokumenter, faktura og lignende skal derfor altid fremvises på forlangende. Den ansvarlige for proceduren for en konkret forsendelse må ikke stille sikkerhed for told og afgifter ved benyttelse af flere forskellige former for sikkerhedsstillelse.

Sikkerheden kan stilles på følgende måder:

  • Enkelt sikkerhedsstillelse i form af kontant depositum.
  • Enkelt sikkerhedsstillelse ved kautionist i form af en selvskyldnerkaution.
  • Enkelt sikkerhedsstillelse ved kautionist i form af sikkerhedsdokumenter.
  • Samlet sikkerhedsstillelse.

Se afsnit F.A.20.5 Sikkerhedsstillelser i forsendelsesproceduren om sikkerhedsstillelse for en nærmere beskrivelse af de enkelte former for sikkerhedsstillelser.

Frigivelse

Efter at Toldstyrelsen på afgangstoldstedet har foretaget

  • validering af de oplysninger, der er indsat i de enkelte rubrikker i forsendelsesangivelsen,
  • en eventuel fysisk kontrol af varerne,
  • kontrol af, om den stillede sikkerhed er gyldig, og at den stillede sikkerhed er tilstrækkelig,
  • en eventuel forsegling af køretøjet,

frigiver de forsendelsen i det elektroniske forsendelsessystem (DMS-forsendelse). Efter anmodning fra den person, der er ansvarlig for proceduren eller den person, der har frembudt varerne for afgangstoldstedet, skal afgangstoldstedet forsyne den person, der er ansvarlig for proceduren, eller den person, der har frembudt varen for afgangstoldstedet, med et forsendelsesledsagedokument, jf. GF art. 303, stk. 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.