Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

E.B.2.3.3 Afgiftsfritagelse for tinglysning i forbindelse med kommunalreformen af 1. januar 2007

Afsnittet omhandler afgiftsfritagelse for tinglysning grundet kommunalreformen af 1. januar 2007.

Ingen afgift for tinglysning pga. kommunalreformen den 1. 1. 2007

Der skal ikke betales afgift for tinglysning, der sker som følge af overdragelse af aktiver og passiver, rettigheder og forpligtelser på grund af kommunalreformen, der trådte i kraft den 1. januar 2007.

Dette gælder også for overdragelser mellem kommunale og amtskommunale feriefonde, der er oprettet i henhold til ferielovens § 36 stk. 3.

Afgiftsfriheden omfatter desuden overdragelser som følge af:

  • Beslutning truffet af indenrigs- og sundhedsministeren om ændring af den kommunale eller regionale inddeling eller
  • Indenrigs- og sundhedsministerens udpegelse eller opløsning af et kommunalt forpligtende samarbejde.

Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 1a.

►Skatterådet har i SKM2023.231.SR taget stilling til, at en kommune kunne anvende § 1 a, da den skulle tinglyse adkomstændring til nogle ejendomme, som tidligere havde været amtskommunale institutioner på det sociale område. Ved kommunalreformen blev det muligt for kommuner at overtage sådanne institutioner, som var beliggende i kommunen. Kommunen havde derfor bl.a. i 2011 besluttet at overtage institutionerne. Skatterådet fandt at overdragelserne var i medfør af kommunalreformen.◄

Påtegning

Et dokument, der er afgiftsfrit efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 1a, skal påføres en påtegning om det.

Påtegningen skal have følgende ordlyd:
"Denne tinglysning er afgiftsfri i henhold til tinglysningsafgiftslovens § 1a, 1. pkt., idet anmeldelsen sker i medfør af kommunalreformen, som led i regeringens aftale fra juni 2004 om en strukturreform."

Se TALbek § 1.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelse i stikord Kommentarer
Skatterådsafgørelser
SKM2023.231.SR

►Skatterådet kunne bekræfte, at en kommune kunne gennemføre berigtigelsen af ejerforholdene i tingbogen i forbindelse med overdragelse af ejendomme fra regionen, uden at der pålægges tinglysningsafgift. Overdragelserne vurderes at være sket i medfør af kommunalreformen. Det fremgår af TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 1 a, at overdragelser i medfør af kommunalreformen er afgiftsfritaget.◄

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.