E.A.4.8.10.5 Daglige tvangsbøder
Hvis en betalingspligtig producent, en erhvervsdrivende, pengeinstitutter eller advokater mv. ikke efterkommer kontrolmyndighedens anmodning om oplysninger efter ITL § 20 eller § 22, stk. 1 eller 5, kan kontrolmyndigheden give pålæg om, at oplysningerne skal indsendes inden en fastsat frist, og pålægge daglige tvangsbøder fra fristens overskridelse, og indtil pålægget efterkommes. Se ITL § 23, stk. 1.
Pålægget skal indeholde en henvisning til den relevante lovbestemmelse, og det skal være specificeret, hvilke oplysninger der ønskes udleveret. Pålægget skal gives skriftligt, og det skal fremgå, at hvis pålægget ikke efterleves inden for den fastsatte frist, vil der blive pålagt daglige tvangsbøder, indtil pålægget efterkommes.
Bestemmelsen om daglige tvangsbøder skal administreres efter den praksis, der gælder for daglige tvangsbøder på Skatteforvaltningens område. De daglige tvangsbøder kan gives for hver kalenderdag, det vil sige syv dage om ugen. Ved fastsættelsen af tvangsbøden skal der tages hensyn til den oplysningspligtiges økonomiske formåen, således at pressionen har effekt. Tvangsbøden vil skulle udgøre mindst 1.000 kr. dagligt og vil kunne forhøjes med skriftligt varsel, hvis den fastsatte tvangsbøde ikke har givet resultat.
Tvangsbøderne kan inddrives ved lønindeholdelse eller udpantning efter henholdsvis § 10 og § 11 i lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.
Ikke betalte tvangsbøder bortfalder, når den skattepligtige efterlever pålægget, mens betalte tvangsbøder ikke bliver tilbagebetalt.
Pålæg om oplysningspligt og varsling af daglige tvangsbøder kan påklages til Landsskatteretten efter reglerne i ITL § 17, jf. § 23, stk. 2, uanset om det er Skattestyrelsen eller Energistyrelsen, der har givet pålægget.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed