Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

E.A.10.2.6 Opgørelse og afregning

Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne for opgørelse og afregning af afgiften på cigarer, cerutter og cigarillos.

Afsnittet indeholder:

  • Afgiftsperiode
  • Opgørelse af den afgiftspligtige mængde
  • Afregning
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Afgiftsperiode

Afgiftsperioden for autoriserede oplagshavere, registrerede varemodtagere og autoriserede modtagere er kalendermåneden. Se TOBAKAL § 11, stk. 1 og 2.

I andre tilfælde skal den afgiftspligtige mængde og omsætning af varer, der er erhvervet eller modtaget, opgøres for hvert enkelt tilfælde. Se TOBAKAL § 11, stk. 3.

Se også

Se også afsnit E.A.1.3 Afgiftens størrelse og afgiftsperioden Afgiftens størrelse og afgiftsperioden.

Opgørelse af den afgiftspligtige mængde

Autoriserede oplagshavere skal opgøre den afgiftspligtige mængde som mængden af varer og omsætning, der er udleveret fra oplaget i afgiftsperioden. Se TOBAKAL § 11, stk. 1.

Varerne skal regnes med til udleveringen, uanset om de er endeligt solgt eller leveret i konsignation eller på anden måde.

Varer, der er

  • overført til virksomhedens egne detailudsalg og restaurationer
  • udleveret som handelsprøver og lignende
  • udtaget til forbrug i virksomheden

regnes også med til den afgiftspligtige udlevering.

Bemærk

Cigarer, cerutter og cigarillos, som kun udtages i den hensigt at prøve varens beskaffenhed, skal ikke medregnes i den afgiftspligtige mængde. Prøverne skal opføres på en særlig fortegnelse med en specifikation af varerne.

Fradrag af varer i den afgiftspligtige mængde

Autoriserede oplagshavere kan fradrage varer i den afgiftspligtige mængde, der er

  • tilført en anden autoriseret virksomhed, se TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 1
  • leveret til udlandet, se TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 2 og 3
  • fritaget for afgift, se TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 5 og 6
  • gået tabt som følge af varens art, eller ved brand, brækage eller lignede. Se TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 4
  • Varer til brug for andre EU-landes væbnede styrker og deres ledsagende civile personale eller til forsyning af deres messer eller kantiner, når disse styrker deltager i en forsvarsindsats her i landet, der udføres med henblik på gennemførelsen af en EU-aktivitet under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik. Se TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 6.

Bemærk

Cigarer, cerutter og cigarillos, der er gået tabt (forsvundet) ved tyveri, herunder indbrudstyveri/røveri, kan ikke fradrages i den afgiftspligtige mængde. Se SKM2002.149.HR.

Se også

Varemodtagere og autoriserede modtagere

Registrerede varemodtagere og autoriserede modtagere skal efter udløbet af hver afgiftsperiode opgøre mængden og den afgiftspligtige værdi af cigarer, cerutter og cigarillos, som de har modtaget i afgiftsperioden. Se TOBAKAL § 11, stk. 2.

Se også

Se også afsnit E.A.1.6 Opgørelse af den afgiftspligtige mængde og værdi om de generelle regler for opgørelse af den afgiftspligtige mængde.

Afregning

Autoriserede oplagshavere skal senest den 15. i den efterfølgende måned efter udløbet af afgiftsperioden, angive den udleverede afgiftspligtige mængde og betale afgiften til Skatteforvaltningen. Se TOBAKAL § 13, stk. 1.

Registrerede varemodtagere og autoriserede modtagere skal efter udløbet af hver afgiftsperiode og senest den 15. i den efterfølgende måned angive mængden af cigarer, cerutter og cigarillos, som virksomheden har modtaget i perioden og betale afgiften til Skatteforvaltningen. Se TOBAKAL § 13, stk. 1.

Det er obligatorisk at indberette afgiften digitalt. Se bekendtgørelse nr. 731 af 21. juni 2013 om opkrævning af skatter og afgifter mv.

Indberetningen skal ske i TastSelv Erhverv på skat.dk.

Der skal også indberettes, selvom virksomheden ikke har haft nogen aktiviteter i perioden (0 indberetning).

Angivelse og indbetaling sker efter reglerne i OPKL §§ 2-8.

Se også

Se også afsnit A.B.4.4.1 Hovedregler for angivelse og betaling af punktafgifter om periode, frist og metode for at angive og betale afgift.

Forlængelse af kredittiden

Skatteforvaltningen kan give virksomheden en kredit på 2 måneder mod fuld sikkerhed for afgiftsbeløbet. Se TOBAKAL § 13, stk. 1.

Eksempel

Indbetaling af afgift, som fx normalt skulle ske senest den 15. marts, kan udskydes indtil den 15. maj.

Ansøgningen om kredit sendes til Skatteforvaltningen med oplysning om størrelsen af det beløb, der ønskes henstand med, og den sikkerhed, som virksomheden kan stille.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Kommentarer
Højesteretsdomme

SKM2002.149.HR

Højesteret fastslår i dommen, at der skal svares tobaksafgifter og moms af varer, som var gået tabt ved tyveri.

Dommen fortolker omfanget af fritagelsen i TOBAKAL § 29, stk. 1, nr. 4.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.