Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

C.K.4.1 Almindelige regler for opgørelsen af indkomstgrundlaget

I MBL §§ 12 - 20 findes bestemmelser om opgørelse af det indkomstgrundlag, som danner grundlag for beregningen af, om kravet til en effektiv minimumsbeskatning på 15 pct. er opfyldt.

Til brug for vurderingen af, om der skal betales en ekstraskat, opgøres for hver koncernenhed en kvalificeret indkomst (eller tab).

Den kvalificerede indkomst beregnes med udgangspunkt i den regnskabsmæssige nettoindkomst, som kan opgøres for koncernenheden efter den regnskabsstandard, der anvendes ved udarbejdelsen af det konsoliderede regnskab for det ultimative moderselskab i koncernen.

Det er et krav, at den anvendte regnskabsstandard er almindeligt anerkendt eller godkendt.

Internationale regnskabsstandarder (IFRS), EU-medlemslandenes regnskabsstandarder (herunder også årsregnskabsloven) samt en række andre landes regnskabsstandarder anses for almindeligt anerkendte regnskabsstandarder. Godkendte regnskabsstandarder omfatter almindeligt anerkendte regnskabsprincipper, som er tilladt af et godkendt regnskabsorgan i den relevante jurisdiktion. Se herom MBL § 4, nr. 6, 25 og 26.

Den kvalificerede indkomst i en koncernenhed skal efter MBL § 12 opgøres før eventuelle konsolideringsreguleringer til eliminering af koncerninterne transaktioner. Et ultimativt moderselskab kan dog beslutte at anvende sin konsoliderede regnskabsmæssige behandling til at eliminere indkomster, udgifter, gevinster og tab fra koncerninterne transaktioner mellem koncernenheder, der er hjemmehørende i samme jurisdiktion, og som indgår i en koncern med et konsolideret skattegrundlag, jf. MBL § 12, stk. 4.

Når det ikke er praktisk muligt at ansætte den regnskabsmæssige nettoindkomst eller det regnskabsmæssige nettotab for en koncernenhed på grundlag af den almindeligt anerkendte eller godkendte regnskabsstandard, der anvendes ved udarbejdelsen af det ultimative moderselskabs konsoliderede regnskab, kan den regnskabsmæssige nettoindkomst eller det regnskabsmæssige nettotab for koncernenheden under nogle nærmere angivne betingelser ansættes ved anvendelse af en anden almindeligt anerkendt regnskabsstandard eller en godkendt regnskabsstandard, jf. MBL § 13.

Bestemmelsen i MBL § 13, stk. 2, om regulering m.v. af det ultimative moderselskabs konsoliderede regnskaber, finder anvendelse, hvis det ultimative moderselskab i koncernen ikke har udarbejdet regnskaber efter en anerkendt eller godkendt regnskabsstandard eller ikke har udarbejdet et konsolideret regnskab.

Under nogle nærmere angivne betingelser skal positiv indkomst fra international skibsfart ikke medtages ved beregningen af enhedens kvalificerede indkomst eller tab, jf. herom MBL § 14 og nedenfor i afsnit C.K.4.2.2.

Der skal foretages en række obligatoriske reguleringer►i en koncernenheds regnskabsmæssige nettoindkomst eller -tab for at beregne den kvalificerede indkomst eller det kvalificerede tab, jf. MBL § 15. Der er tale om ofte forekommende reguleringer i de jurisdiktioner, der er omfattet af OECD-aftalen, som følge af permanente forskelle mellem regnskabsreglerne og skattereglerne. ◄Der skal fx justeres for ►ikke-omfattede ◄nettoskatteudgifter, udbytter ►bortset fra kortsigtede investeringer i porteføljeandele◄ og egenkapitalgevinster eller -tab i datterselskaber og asymmetriske valutagevinster eller -tab. ►Det er desuden et krav, at koncernenhedens koncerninterne transaktioner skal være sket til priser og vilkår, der er i overensstemmelse med armslængdeprincippet og at enhver transaktion mellem koncernenheder bogføres med det samme beløb i begge koncernenheders regnskaber , jf. MBL § 15, stk. 17. Er dette ikke tilfældet skal transaktionen reguleres.◄ 

Der er også reguleringer til de regnskabsmæssige resultater, som kan til- eller fravælges. Koncernen kan fx vælge at regulere for udgiften til en aktiebaseret kompensationsordning, hvis denne er indregnet i regnskabet. Se herom MBL § 16.

En koncernenhed, der anses for et fast driftssted, skal også opgøre en kvalificeret indkomst. Det sker med udgangspunkt i det separate regnskab, som det faste driftssted har udarbejdet. Hvis det faste driftssted ikke i forvejen udarbejder et separat regnskab, skal der udarbejdes et separat regnskab til brug for de beregninger, der skal foretages efter minimumsbeskatningsloven, jf. herom MBL § 17.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.