Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

C.J.4.3 Regnskabsanalyse og opstilling af historiske regnskabstal

Indhold

Dokumentationen skal som udgangspunkt altid indeholde en regnskabsanalyse og en opstilling af historiske regnskabstal, som gør det muligt at vurdere de forudsætninger, der er anvendt i værdiansættelsen, herunder beskrivelse/analyse af:

  1. Analyse og justeringer af de fem sidste tilgængelige årsregnskaber
  2. Historisk regnskabsanalyse for virksomheden
  3. Validering af forudsatte budgetter eller lignende.

1. Analyse og justeringer af årsregnskaber

For de fem sidste tilgængelige årsregnskaber, der ligger til grund for værdiansættelsen, skal der foretages en beskrivelse og analyse af væsentlige regnskabsmæssige poster, der anvendes ved værdiansættelsen. Afhængigt af valg af værdiansættelsesmodel kan det eksempelvis være opgørelse af markedsværdien for nettorentebærende gæld, opstilling af relevante rentabilitetsnøgletal mv.

Alle justeringer af regnskabsmæssige poster skal forklares og begrundes. Dette kunne eksempelvis være justeringer, der foretages med henblik på at sikre, at den anvendte regnskabspraksis er konsistent med regnskabspraksis for det anvendte sammenlignelighedsgrundlag, hvilket er af central betydning ved anvendelse af multipel-værdiansættelse. Ved samme model må det endvidere sikres, at værdiansættelsen foretages i forhold til et normaliseret aktivitetsniveau for virksomheden, så periodisk afvigende resultater mv. ikke kommer til at danne grundlag for de fremtidige forventninger, og at det kun er den indtjening, som relaterer sig til virksomhedens drift, der normaliseres, hvorfor ikke-tilbagevendende og/eller ikke-driftsrelateret indtjening udelades ved normalisering.

2. Historiske regnskabstal

Ved vurdering af budgetter, projekteringer, fremskrivninger mv. er det som udgangspunkt relevant at sammenligne med udviklingen i de historiske resultater. Det er eksempelvis udviklingen i omsætning, de enkelte omkostninger, investeringer i anlægsaktiver samt de tilhørende afskrivninger, tilgodehavender, varelager, driftslikviditet, driftsgæld, overskudsgrad og afkastningsgrad.

Den relevante bagudrettede periode afhænger af de konkrete omstændigheder, herunder relevante konjunkturer, forretnings- og produktcyklusser mv. for den virksomhed, der værdiansættes. De historiske regnskabstal skal opstilles på en konsistent måde, der sikrer sammenlignelighed både inden for perioden og i forhold til de fremadrettede budgetter eller lignende værdiansættelsesgrundlag.

3. Validering af forudsatte budgetter eller lignende

Denne validering kan være i forhold til de historiske regnskabstal for virksomheden eller i forhold til historiske regnskabstal for sammenlignelige virksomheder.

Valideringen kan foretages med reference til relevante kritiske værdiansættelsesfaktorer.

Markante forskelle mellem de historiske resultater, marginer, afkastningsgrader mv. og de forventede fremtidige resultater skal begrundes.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.