Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

C.G.2.7.2.2.2 Opgørelse af værdien ved udgangen af 1982

Indhold

Dette afsnit beskriver, hvordan man gør værdien af kontoens indestående op ved udgangen af 1982 opgøres. Se PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) § 10, stk. 1, 1. og 2. pkt.

Afsnittet indeholder:

  • 1982-værdien
  • Værdiopgørelse af kontantkonti
  • Værdiopgørelse af obligationer
  • Værdiopgørelse af pantebreve
  • Værdiopgørelse af indeksobligationer med videre.

1982-værdien

Der er tale om en historisk værdi, som blev dannet pr. 31. december 1982. Denne historiske værdi kan ikke ændres.

Værdien opgjort pr. 31. december 1982 er en fastlåst størrelse, der ikke kan opskrives.

Værdien bliver reduceret ved løbende udbetalinger, deludbetalinger og deloverførsler efter LIFO princippet. Se afsnit C.G.2.7.6 Delvis udbetaling (PAL § 10, stk. 5), Delvis udbetaling og C.G.2.7.7 Overførsel efter PBL § 41 og § 41 A, stk. 1 (PAL § 10, stk. 6), Overførsel efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 41.

Endvidere nedbringes værdien pr. 31. december 1982 såfremt negativt afkast har nedbragt den aktuelle værdi til et beløb mindre end 82-værdien på et tidspunkt, hvor der sker opgørelse af pensionskontoen efter PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 22-23.  

Værdiopgørelse af kontantkonti    

For kontantkonti gøres værdien af kontoens saldo op den 31. december 1982.

Det gælder også for

  • kontantkonti, der forrentes på grundlag af afkastet af en værdipapirpulje, som tilhører pengeinstituttet, og
  • kontantkonti, der er tilknyttet et værdipapirdepot.

Værdiopgørelse af obligationer      

Værdien af obligationer gøres op pr. 31. december 1982 efter de såkaldte "syntetiske kurser". Se § 25, stk. 2, i den dagældende RAL. Det var nødvendigt at anvende syntetiske kurser, da de faktiske anskaffelseskurser for værdipapirer i pengeinstitutternes depoter normalt ikke blev registreret. Af administrative hensyn skulle disse syntetiske kurser altid anvendes, også selv om de faktiske anskaffelseskurser i de konkrete tilfælde kunne dokumenteres.

De syntetiske kurser blev beregnet som et gennemsnit af anskaffelseskurserne for de obligationer i den enkelte serie, som livsforsikringsvirksomheder og pensionskasser, der er omfattet af lov om forsikringsvirksomhed samt ATP og LD, havde ved udgangen af 1982.

Værdiopgørelse af pantebreve       

Værdien af pantebreve gøres op pr. 31. december 1982 til kurs 85. Siden 1972 har pensionsopsparingsmidler ikke kunnet anbringes i pantebreve, men der er formentlig stadig pantebreve i enkelte pensionsopsparingsordninger fra før 1972. 

Værdiopgørelse af indeksobligationer m.v.               

Værdien af indeksobligationer, konvertible obligationer, aktier og investeringscertifikater gøres op pr. 31. december 1982 til børskursen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.