Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2024-2
<< >>

A.B.4.5.7 Indbetaling af ejendomsskatter til skattekontoen

Indhold

Dette afsnit handler om indbetalinger af ejendomsskatter til skattekontoen.

Afsnittet indeholder:

  • Baggrund for reglen
  • Hvilke ejendomsskatter er omfattet af reglen
  • Hvem skal indbetale ejendomsskat til skattekontoen
  • Ved hvilke ejendomstyper skal indbetaling ske til skattekontoen
  • Opkrævning og renter

Se også

Se også afsnit C.H.4.7 Opkrævning og efterregulering af ejendomsskatter vedrørende Ejendomsskatter, der opkræves via forskuds- og årsopgørelsen hos fysiske personer,

Baggrund for reglen

Ejendomsskatteloven, lov nr. 678 af 3. juni 2023, blev indført i forlængelse af boligskatteforliget, der blev indgået i 2017. Ejendomsskatteloven medfører, at Skatteforvaltningen fra og med den 1. januar 2024 har kompetencen til at beregne og opkræve grundskyld og dækningsafgift. I perioden før januar 2024 henhørte opkrævningskompetencen hos kommunerne. Reglerne gælder derfor kun krav, der stiftes fra og med den 1. januar 2024.

Ejendomsskatter på skattekontoen forfalder til betaling i to rater med forfald og sidste rettidige betalingsdag den 1. i de måneder, som Skatteforvaltningen har fastsat for betalingen for det pågældende indkomstår, se ejendomsskatteloven § 33, stk. 1. Viser den endelige beregning, at der er opkrævet for meget grundskyld og dækningsafgift, udbetales, det overskydende beløb via skattekontoen senest ved forfald af anden rate i kalenderåret til ejendommens hovedejer. Er vurderingen ikke offentliggjort inden betalingen af anden rate i kalenderåret, foretages der en særskilt tilbagebetaling af for meget opkrævet grundskyld eller dækningsafgift, se ejendomsskatteloven § 33, stk. 4. Viser den endelige beregning, at der ved den foreløbige beregning på forudgående beskatningsgrundlag, er opkrævet for lidt, opkræves det manglende beløb på årets anden rate. Er vurderingen ikke offentliggjort inden udsendelsen af anden rate i kalenderåret, foretages der en særskilt opkrævning af for lidt opkrævet grundskyld og dækningsafgift for det indeværende kalenderår, Se ejendomsskatteloven § 33, stk. 5.

Se mere om ejendomsskatter se afsnit C.H.4 Ejendomsskatter

Hvilke ejendomsskatter er omfattet af reglen

De ejendomsskatter, der er omfattet af reglen, er grundskyld efter ejendomsskattelovens §§ 17-19, dækningsafgift efter ejendomsskattelovens §§ 20-21 samt reguleringer som følge af ændringer af vurderingen, der ikke opkræves på anden rate, men opkræves særskilt efter ejendomsskattelovens § 33, stk. 5.

Hvem skal indbetale ejendomsskat til skattekontoen

De fysiske og juridiske personer, der skal indbetale ejendomsskat til skattekontoen omfatter:

  • Alle fysiske eller juridiske personer, der ejer erhvervsejendomme,
  • Juridiske personer, der ejer ejendomme,
  • Fysiske personer, der ejer en ejerbolig, se ejendomsskattelovens § 3, stk. 1, nr. 5-10

Se ejendomsskatteloven § 33, stk. 1 til 7.

Ved hvilke ejendomstyper skal indbetaling ske til skattekontoen

  • Den øvrige del af en landbrugs- eller skovejendom, hvor der er ansat en særskilt ejendomsværdi og grundværdi for boligdelen, og opkrævningen for boligdelen vil blive opkrævet via personskattesystemerne.
  • Boligejendomme, der ejes i sameje mellem juridiske personer og fysiske personer
  • Ejerboliger ejet af fysiske personer, der er undtaget for betaling af kildeskat, se kildeskattelovens § 3, stk. 1

Se ejendomsskatteloven § 33, stk. 1 til 7.

Opkrævning og renter

Efter ejendomsskattelovens § 33, stk. 1, vil fysiske og juridiske personer, samt de omfattede ejendomstyper, fra den 1. januar 2024 blive opkrævet ejendomsskatter efter opkrævningslovens kapitel 5. 

Betales ejendomsskatten ikke til tiden, vil der ske renteberegning efter OPKL § 16 c, stk. 1. Idet ejendomsskatterne betales over skattekontoen, vil det betyde, at den ældste gæld dækkes først, se OPKL § 16 a.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.