Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2025-1
<< >>

A.B.1.2.8.6.1.1 Om DAC7 (EU)

EU-Rådets direktiv 2011/16/EU af 15. februar 2011 om administrativt samarbejde på beskatningsområdet (også kaldet bistandsdirektivet) kaldes også for "DAC" efter direktivets engelske titel (Directive on Administrative Cooperation).

Bistandsdirektivet er ændret en række gange. Rådets direktiv (EU) 2021/514 af 22. marts 2021 er det sjette substantielle ændringsdirektiv og kaldes også for "DAC7". Direktivet omhandler bl.a. indberetningspligt for operatører af digitale platforme med hensyn til aktiviteter, der formidles via digitale platforme samt obligatorisk automatisk udveksling af de indberettede oplysninger, i det omfang de vedrører andre EU-lande. DAC7 er offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende den 25. marts 2021 og trådte ifølge artikel 3 i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen, dvs. den 14. april 2021.

DAC7 indeholder en række ændringer til DAC, herunder en indberetnings- og informationsudvekslingsordning rettet mod digitale platforme, kaldet "DAC7-ordningen". De øvrige ændringer i DAC, der indføres ved DAC7, er ikke omtalt yderligere her.

På baggrund af bemyndigelser i DAC7 har Kommissionen udstedt to gennemførelsesforordninger: Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1467 af 05/09/2022 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/2378 for så vidt angår de standardformularer og elektroniske formater, der anvendes i forbindelse med Rådets direktiv 2011/16/EU, og listen over statistiske oplysninger, som medlemsstaterne skal fremsende med henblik på evaluering af nævnte direktiv (omtalt som "gennemførelsesforordningen") og den særlige gennemførelsesforordning (EU) 2023/823 af 13. april 2023 om rammerne for den såkaldte ækvivalensprocedure, der skal gennemføres, efterhånden som EU-medlemsstater indgår aftaler med ikke-EU-jurisdiktioner om udveksling af oplysninger, der svarer til DAC7-standarden. Det er forventningen, at der altovervejende vil blive tale om lande og jurisdiktioner, der har tilsluttet sig OECD's parallelle ordning DPI. Der skal for hver enkelt DPI-partner gennemføres en ækvivalensvurdering, der baseres dels på DPI MCAA'en og dels på partnerens nationale implementering af DPI-reglerne. Der er ►ultimo 2024 offentliggjort tre◄ sådanne gennemførelsesforordninger:

  •  gennemførelsesforordning (EU) 2023/2389 af 29. september 2023, hvorved Det forenede Kongeriges implementering af DPI-ordningen er fundet ækvivalent med DAC7-ordningen,   
  • gennemførelsesforordning (EU) 2023/2693 af 30. november 2023, hvorved New Zealands implementering af DPI-ordningen er fundet ækvivalent med DAC7-ordningen, og
  • gennemførelsesforordning (EU) 2024/432 af 2. februar 2024, hvorved Canadas implementering af DPI-ordningen er fundet ækvivalent med DAC7-ordningen. 

Baseret herpå kan det konkluderes, at DPI MCAA'en som sådan tilfredsstiller kravene til ækvivalens med DAC7-ordningen, og at eventuelle afvigende konklusioner er baseret på detaljer i partnernes nationale implementeringslovgivning. 

Gennemførelsesforordningerne er formuleret således, at de hver for sig kun gælder for den pågældende DPI-partner, men samtidig gælder i forhold til alle EU-medlemsstater. 

DAC7 er implementeret i dansk ret ved lov nr. 902 af 21/06/2022. Implementeringsloven indeholder bl.a. i sin § 1, nr. 3, en nyaffattelse af SIL § 43.

SIL § 43 som nyaffattet indeholder hjemlen til, at skatteministeren kan fastsætte nærmere regler til gennemførelse af DAC7. Bestemmelsen træder i kraft den 1. januar 2023.

I medfør af bemyndigelsen i SIL § 43 har skatteministeren fastsat regler for indberetningsordningen i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere. ►Mindre ændringer i bekendtgørelsen er gennemført ved ændringsbekendtgørelser i 2023 og 2024, se link til bekendtgørelsen.◄

Se også

Se også afsnit

  • A.B.1.2.8.6.1.2 om OECD's DPI-ordning 
  • A.B.1.2.8.6.7.3.5.3 om ækvivalensproceduren
  • C.F.8.1.2.4 om bistandsdirektivet og ændringsdirektiverne dertil. 
Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2025, kan du beregne skatten for indkomståret 2025. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2024, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2024.
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2025. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2024.
Oprindeligt ville regeringen sætte grænsen ned til 25%, men efter aftale med de Konservative har regeringen nu stillet forslag til Folketinget om, at grænsen sættes ned til 50%.
BEREGNER
Beregn, hvad det koster dig at sætte arbejdstiden et par timer ned om ugen.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.