Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

H.A.2.2.6.8.2 Solcelleparker

Indhold

Afsnittet omhandler kategorisering af ejendomme med solcelleparker.

Hvis hele ejendommens areal er udlagt til solceller, skal ejendommen som udgangspunkt kategoriseres som erhvervsejendom mv. Dette gælder også, selvom arealerne mellem solcellerne afgræsses af fx får, idet den samtidige landbrugsmæssige anvendelse af arealet i sådanne tilfælde anses for underordnet i forhold til anvendelse til vedvarende energianlæg. Har ejendommen ud over solceller også andre arealer og driftsbygninger, som bliver brugt til intensivt landbrug og måske tillige erhvervsmæssig husdyrproduktion, og den derfor hovedsageligt bliver brugt til landbrug, skal ejendommen som udgangspunkt kategoriseres som landbrugsejendom. 

Omvendt vil mindre solcelleanlæg, hvis primære formål er energiforsyning af ejendommen og den landbrugsmæssige drift, ikke påvirke ejendommens kategorisering. 

Eksempel på planlagt men ikke realiseret solcelleanlæg

På en ejendom på 100 hektar er 40 pct. af arealet ved lokalplan udlagt til solcelleanlæg. Anlægget er ikke opført, og så længe arealet drives landbrugsmæssigt, vil det ændrede plangrundlag ikke påvirke ejendommens kategorisering som landbrugsejendom.  

Eksempel på solcelleanlæg og intensiv landbrugsdrift af arealer

På en ejendom på 100 hektar er 40 pct. af arealet ved lokalplan udlagt til og opført med solcelleanlæg. Det resterende areal drives landbrugsmæssigt med lavintensive afgrøder, og bygningerne understøtter en landbrugsmæssig drift af ejendommen. Ejendommen vil som udgangspunkt blive kategoriseret som landbrugsejendom, da ejendommen, uagtet solcelleanlægget, primært vil have karakter af landbrugsejendom.

Eksempel på solcelleanlæg og erhvervsmæssig husdyrproduktion

På en ejendom på 100 hektar er 60 pct. af arealet ved lokalplan udlagt til og opført med solcelleanlæg. Det resterende areal drives landbrugsmæssigt med lavintensive afgrøder, og der er en større produktion af slagtesvin på ejendommen. Bygningerne understøtter i øvrigt generelt en landbrugsmæssig drift af ejendommen. Ejendommen vil som udgangspunkt blive kategoriseret som landbrugsejendom, da ejendommens landbrugsmæssige anvendelse er af et sådant omfang, at landbrugsmomentet vejer tungest, uagtet at solcelleanlægget omfatter mere end halvdelen af ejendommens samlede areal.

Eksempel på solcelleanlæg og ekstensive arealer

På en ejendom på 100 hektar er 60 pct. af arealet ved lokalplan udlagt til og opført med solcelleanlæg. Bygningerne understøtter generelt en landbrugsmæssig drift af ejendommen, men det resterende areal drives ikke landbrugsmæssigt, idet der er tale om en større sø og vådområder. Der er heller ikke en erhvervsmæssig husdyrproduktion på ejendommen. Ejendommen vil blive kategoriseret som erhvervs- og øvrig ejendom, idet der ikke foregår en landbrugsmæssig drift af ejendommen, og da det øvrige erhvervselement i form af solcelleanlægget er så omfattende og betydende for ejendommens samlede karakter, at momentet og anvendelsen som naturarealer ikke kan opveje dette.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.