Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

G.A.3.4.6.2.5 Udlæg til længstlevende ægtefælle

Indhold

Dette afsnit handler om, hvornår dødsboet kan afvikles uden et skifte ved at udlevere boet til afdødes ægtefælle.

Afsnittet indeholder:

  • Definition
  • Regelgrundlag
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Definition

Udlæg til længstlevende ægtefælle er betegnelsen for den situation, hvor afdødes bo udleveres til længstlevende ægtefælle uden et skifte. Det adskiller sig fra boudlægget ved, at ægtefællen hæfter for afdødes gældsforpligtigelser.

Regelgrundlag

Udlæg af et bo til en længstlevende ægtefælle kan finde sted, hvis

  • ægtefællen,
  • ægtefællens værge eller
  • ægtefællens skifteværge

fremsætter anmodning derom, og

  1. der efter arvelovens § 11, stk. 1-3, samt kapitel 11 i lov om ægtefællers økonomiske forhold, intet bliver at udlodde til andre arvinger og
  2. ægtefællen påtager sig ansvaret for den afdødes forpligtigelser.

Se dødsboskifteloven § 22, stk. 1.

Selv om ægtefællen har påtaget sig gælden efter dødsboskifteloven § 22, stk. 1, kan denne ægtefælle "bakke ud" af forpligtelsen. Må det antages, at boet er insolvent, kan den pågældende ægtefælle eller en kreditor i boet anmode skifteretten om at tage boet under egentlig behandling ved en bobestyrer.

Finder skifteretten, at boet er insolvent, og opfylder ægtefællen sin forpligtelse til at tilbagelevere det modtagne eller tilsvare berigelsen (betale boet den berigelse, som ægtefællen har fået ved at få udleveret boet), frigøres ægtefællen fra hæftelsen uanset dødsboskifteloven § 22. Se dødsboskifteloven § 23.

Bestemmelsen i dødsboskifteloven § 22, stk. 1 gælder, selv om der har været fuldstændigt særeje i ægteskabet. Det er kun den længstlevende ægtefælle eller registrerede partner, som kan påberåbe sig bestemmelsen. En samlever, arvinger eller kreditorer kan ikke gøre dette.

Hvis boet er insolvent, og den længstlevende ægtefælles gæld overstiger vedkommendes aktiver, kan hensynet til boets kreditorer føre til, at boet ikke udleveres til den længstlevende ægtefælle. Se fx UfR 2007.876 ØLR.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretten

UfR 2007.876 ØLR

Der var tale om en sag, hvor manden begærede den afdøde hustrus bo udlagt til sig efter dødsboskiftelovens § 22, subsidiært udleveret til privat skifte.

Da boet efter hustruen imidlertid måtte antages at være insolvent, og da mandens gæld oversteg hans aktiver, blev mandens begæringer dog ikke taget til følge.

Boet blev i stedet udleveret til behandling ved bobestyrer.

Det er Gældsstyrelsens opfattelse, at der skal tages hensyn til afdødes kreditorer, ved vurderingen af om et bo kan udleveres til den længstlevende, da ægtefællen (ved boudlæg til længstlevende) hæfter for afdødes forpligtigelser.  

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.