G.A.3.4.6.2.2 Privat skifte
Indhold
Dette afsnit handler om, hvornår et bo kan udleveres til privat skifte.
Afsnittet indeholder:
- Regelgrundlag
- Arvingernes hæftelse
- Forenklet privat skifte.
Regel
Et dødsbo udleveres til privat skifte, hvis
- alle arvinger anmoder herom,
- boets aktiver samt en eventuel sikkerhedsstillelse må antages at være tilstrækkelige til at dække boets gæld, og der ikke er konkret risiko for, at boet under behandlingen bliver insolvent,
- mindst én arving er myndig og personlig solvent,
- afdøde ikke ved testamente har udelukket privat skifte, og
- afgørende hensyn, herunder arvingernes manglende betalingsevne, ikke taler imod privat skifte.
Se dødsboskifteloven § 25, stk. 1, nr. 1-5.
Arvingernes hæftelse
Det er ikke en betingelse for privat skifte, at arvingerne hæfter personligt for afdødes gæld.
Indtil arvingerne deler boets aktiver, kan krav mod afdøde rettes mod boet, dvs. at der kan foretages individualforfølgning mod boet fra tidspunktet for boets udlevering og indtil boets aktivers deling mellem arvingerne.
Hvis arvingerne deler boets aktiver og anvender samtlige af boets aktiver til at dække gæld, uden at sikre, at al gæld bliver dækket, indtræder der et hæftelsesansvar for arvingerne. Arvingernes hæftelse er personlig og solidarisk. Se dødsboskifteloven § 27, stk. 1. Det skal bemærkes, at hæftelsen også omfatter afdødes skat for forudgående år og mellemperioden.
Hvis en arving var repræsenteret af en værge, eller skifteværge, eller hvis arvingen er under konkursbehandling, hæfter denne dog kun med værdien af det, som vedkommende har modtaget og kun med den del, som vedkommende ville have fået mindre i arv, hvis gældsposten var blevet rettidigt betalt. Se dødsboskifteloven § 27, stk. 2.
Arvingerne kan "bakke ud" af et privat skifte, hvis boet viser sig at være insolvent. Se dødsboskiftelovens §§ 29 og 30. Det er nok, at én arving ikke længere ønsker et privat skifte. Boet overgår da til bobestyrerbehandling. Virkningen heraf er, at arvingerne ikke længere hæfter for afdødes gæld.
I de tilfælde, hvor boet endnu ikke er delt, er der ikke indtrådt hæftelse. Her skal boaktiverne blot returneres. Se dødsboskifteloven § 104.
For så vidt angår den skattemæssige hæftelse, hæfter boet for dødsboskat, mellemperiodeskat samt efterbetaling. Hvis boet er udleveret til privat skifte, finder dødsboskifteloven § 27, anvendelse, hvorefter arvingerne hæfter som ovenfor nævnt.
Forenklet privat skifte
Et forenklet privat skifte er et skifte af dødsboet, hvor der ikke indleveres en boopgørelse til skifteretten. Det kan ske i de tilfælde, hvor der ikke skal betales boafgift, tillægsboafgift eller dødsboskat.
Er betingelserne for privat skifte opfyldt, kan dødsboet efter anmodning udleveres til forenklet privat skifte, hvis
- der ikke i boet skal svares boafgift eller tillægsboafgift
- der ikke er arvinger eller legatarer, som er repræsenteret ved værge eller skifteværge
- boet ikke er skattepligtigt
- afdøde ikke ved dødsfaldet drev eller inden for det indkomstår, hvor dødsfaldet fandt sted, har drevet selvstændig virksomhed og
- der ikke i boet findes aktiver, der er skattemæssigt af- eller nedskrivningsberettigede.
Se dødsboskifteloven § 33, stk. 1.
Dødsboet anses skiftemæssigt for afsluttet ved udleveringen og skattemæssigt for afsluttet per dødsdagen. Dødsdagen vil i disse sager altid være skæringsdagen.
Tilsvarende kan en længstlevende ægtefælle, der er eneste arving i boet, få boet udleveret som forenklet privat skifte, hvis
- betingelserne for privat skifte er opfyldt
- der ikke i boet er legatarer, som er repræsenteret ved værge eller skifteværge, eller som skal svare boafgift eller tillægsboafgift
- afdøde og den længstlevende ægtefælle ikke var separeret og
- den længstlevende ægtefælle indtræder i afdødes skattemæssige stilling.
Se dødsboskifteloven § 34, stk. 1.
Reglerne i dødsboskifteloven § 27 om hæftelse og § 30 om "udbakning" gælder tilsvarende. Se dødsboskifteloven § 33, stk. 2, og § 34, stk. 2.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed