Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

E.A.5.4.4 Virksomheder og private omfattet af reglerne

Indhold

Dette afsnit beskriver de virksomheder og privatpersoner, der er omfattet af afgift af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker.

Afsnittet indeholder:

  • Oplagshavere
  • Lokalekrav
  • Fjernsalg
  • Private
  • Anmeldelse til registrering.

Oplagshavere

Virksomheder, der fremstiller eller modtager røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker fra udlandet, skal registreres som oplagshavere. Se FORBRAL § 14 a, stk. 1.

Virksomheder, der ompakker eller omhælder røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker, skal registreres som oplagshavere. Se FORBRAL § 14 a, stk. 1, 2. pkt. 

Det er ikke muligt at lade sig registrere, som varemodtager af røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker.

Virksomheder, der ikke er registreret som oplagshaver, eksempelvis grossister og detailhandlere, må kun modtage eller opbevare afgiftspligtige varer, som er pakket i forskriftsmæssigt lukkede og behørigt stemplede pakninger. Se FORBRAL  13 f. Se også afsnit E.A.5.4.6.2 Emballagering og pakkestørrelser for røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker Emballagering af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker.

Bagatelgrænsen i FORBRAL § 14 a, stk. 2, hvorefter virksomheder under nærmere omstændigheder kan undlade at lade sig registrere som oplagshaver og indbetale afgift, gælder ikke for virksomheder, der fremstiller, omhælder, ompakker, indfører eller modtager varer fra udlandet, som er omfattet af afgift af røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker. Se FORBRAL § 13 l.  

Lokalekrav

For at blive registreret som oplagshaver skal virksomheden have et lokale her i landet, som Skatteforvaltningen har godkendt inden registrering. Skatteforvaltningen vil ved godkendelsen bl.a. lægge vægt på, at lokalet kan anvendes til det formål, som virksomheden ønsker at benytte lokalet til, herunder om varer, der er påsat stempelmærker, kan holdes lagermæssigt adskilt fra varer, der ikke er påsat stempelmærke. Se FORBRAL § 13 i. Lokalekravet gælder ikke for virksomheder, som er registreret som oplagshaver for fjernsalg. 

Fjernsalg

Virksomheder, der fra et andet EU-land sælger eller formidler salg af varer ved fjernsalg her til landet, hvoraf virksomheden er betalingspligtig for dansk moms, og hvor der af varen skal betales afgift efter bestemmelse i en national afgiftslov, skal anmeldes til registrering hos Skatteforvaltningen.

Følgende virksomheder, som fjernsælger varer pålagt nationale punktafgifter til Danmark, er ifølge FORBRAL § 14 a, stk. 8 forpligtet til at lade sig registrere som oplagshaver for fjernsalg og afregne nationale punktafgifter:

·       Virksomheder etableret i ét EU-land, som har et salg til andre EU-lande for over 10.000 euro om året (kalenderåret).

·       Virksomheder etableret i ét EU-land, som har salg til andre EU-lande som ikke overstiger 10.000 euro om året (kalenderåret), men som har valgt at være tilsluttet Moms One Stop Shop.

·       Virksomheder etableret i mere end ét EU-land - uanset virksomhedens omsætning af varer og ydelser til andre EU-lande.

·       Virksomheder etableret i et land uden for EU - uanset virksomhedens omsætning af varer og ydelser til andre EU-lande.

Virksomheder etableret alene i ét andet EU-land med fjernsalg til andre EU-lande, som ikke overstiger 10.000 euro om året (kalenderår), og som ikke er tilmeldt Moms One Stop Shop, skal og kan således ikke registreres for fjernsalg af nationale punktafgiftspligtige varer til ikke-erhvervsmæssige aftagere her i landet. Forpligtigelsen til at afregne nationale punktafgifter vedrørende leverancer foretaget af disse virksomheder, påhviler i stedet den ikke-erhvervsmæssige aftager efter reglerne i FORBRAL § 16 b.

Bagatelgrænsen i FORBRAL § 14 a, stk. 2, hvorefter en udenlandsk virksomhed under nærmere omstændigheder kan undlade at lade sig registrere som fjernsælger gælder ikke ved fjernsalg af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker. Se FORBRAL § 13 l.

Private

Private som modtager røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker fra andre EU-lande, skal ved modtagelsen af varerne angive den mængde varer, hvoraf der skal betales afgift til Skatteforvaltningen. Angivelsen skal være underskrevet af modtageren. Indbetalingen skal ske i forbindelse med indsendelsen af angivelsen. Opkrævningslovens § 3, stk. 2, §§ 5-7 og § 8, stk. 1, nr. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse. Se FORBRAL § 16 b, stk. 1.

Ved indførsel af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker fra steder uden for EU eller fra områder, der ikke er omfattet af de pågældende EU-landes afgiftsområde, betales afgiften ved indførslen, medmindre varerne indføres af en registreret oplagshaver. Se E.A.1.7 om Afgiftsfritagelse og Afgiftsgodtgørelse og F.A.33 om fortoldning. Se FORBRAL § 16 b, stk. 2.

Anmeldelse til registrering

Anmeldelse til registrering sker hos Erhvervsstyrelsen - blanket 29.029.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.