Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

E.A.10.1.9.2 Afgiftsgodtgørelse

Indhold

Afsnittet beskriver reglerne for afgiftsgodtgørelse.

Afsnittet indeholder:

  • Tilfælde hvor stempelmærket kan godtgøres
  • Makulering.

Nedenstående afsnit beskriver de regler, der gælder fra og med den 13. februar 2023. De regler, der gælder for perioden til og med den 12. februar 2023, er senest beskrevet i Den juridiske vejledning 2022-2, afsnit E.A.10.1.9.2 Afgiftsgodtgørelse Afgiftsgodtgørelse.

Tilfælde hvor stempelmærket kan godtgøres

Den autoriserede oplagshaver kan efter ansøgning få godtgjort værdien af stempelmærker i følgende tilfælde:

a)   Ikke-anvendte stempelmærker
b)   Anvendte stempelmærker
c)   Brand, brækage og lignende

Se TOBAKAL § 6, stk. 2, jf. § 33.

Ad a) Ikke-anvendte stempelmærker

Ikke-anvendte stempelmærker, der er beskadigede eller på anden måde er blevet uanvendelige for virksomheden, fx ved omlægning af produktionen, kan godtgøres virksomheden.

Godtgørelsen af beskadigede stempelmærker er betinget af, at mærkerne trods beskadigelsen uden tvivl kan identificeres.

Virksomheden skal indlevere stempelmærkerne til Skatteforvaltningen sammen med en ansøgning, som skal indeholde en specificeret angivelse af de mærker, der ønskes godtgjort, samt oplysning om grunden til, at der ønskes godtgørelse.

Ad b) Anvendte stempelmærker

Stempelmærker, som er påsat varer, der befinder sig på virksomhedens lager, kan godtgøres virksomheden. Det gælder også varer, der er returneret til virksomheden.

Virksomheden skal sende en ansøgning til Skatteforvaltningen med specificerede oplysninger om varerne og de anvendte stempelmærker.

Godtgørelsen er betinget af, at pakningernes indhold af tobaksvarer tilintetgøres eller tilføres virksomhedens lager, og at stempelmærkerne tilintetgøres eller på tydelig måde annulleres.

Der kan også gives godtgørelse af anvendte stempelmærker i tilfælde, hvor mærkerne, som er påsat pakningerne, er brudt eller på anden måde ødelagt ved Skatteforvaltningens undersøgelse af mærker eller pakningernes indhold.

Ad c) Brand, brækage og lignende

Stempelmærkeværdien af anvendte stempelmærker på varer, der er fuldstændigt tilintetgjort eller gået uigenkaldelig tabt hos den autoriserede oplagshaver eller under transport til og fra den autoriserede oplagshaver, fx ved skibs- eller flyforlis, kan godtgøres. Se TOBAKAL § 6, stk. 2, jf. § 33.

Der kan ikke gives godtgørelse for varer, der er gået tabt (forsvundet) ved tyveri, herunder indbrudstyveri/røveri, hverken hos den autoriserede virksomhed, under transporten eller hos detailhandleren.

For stempelmærker, der som følge af tyveri er beskattet i et andet EU-land, ydes der imidlertid godtgørelse. Se TOBAKAL § 6, stk. 2, jf. § 33.

Se også

Se også afsnit E.A.1.8 Særligt for varer omfattet af harmoniserede afgifter om forsendelse af ubeskattede varer.

Makulering

I forbindelse med godtgørelse af betalingen for stempelmærker (herunder ved efterstempling) skal mærkerne makuleres eller på anden måde annulleres. Ikke-anvendte mærker afleveres dog til Skatteforvaltningen.

Virksomheden skal sende en fortegnelse med specificerede oplysninger om mærkerne og det ønskede tidspunkt for makuleringen/annulleringen til Skatteforvaltningen. Makuleringen kan foregå som en tilintetgørelse af pakningen med påsiddende mærke. Annulleringen kan foregå ved, at mærket på tydelig måde overstemples "Ugyldig".

Når virksomheden anmoder om godtgørelse for ikke-anvendte mærker, skal den sammen med mærkerne afgive en specificeret fortegnelse over mærkerne til Skatteforvaltningen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.