C.A.4.3.1.1 Om fradrag for lønmodtagere
Regel
Lønmodtagere kan fradrage deres udgifter, i forbindelse med det indtægtsgivende arbejde i den skattepligtige indkomst efter SL (statsskatteloven) § 6, litra a. Se afsnit C.A.1.1 Indkomstbegrebet om indkomstbegrebet. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag. Dette gælder også lønmodtagerens udgifter i form af afskrivninger. Bemærk, at eventuelt genvundne afskrivninger skal medregnes til den personlige indkomst. Se nærmere om lønmodtagers fradrag for afskrivninger i C.A.4.3.1.10 Afskrivning på driftsmidler.
Se om ligningsmæssige fradrag under afsnit C.A.2.2.3 Fradrag i den skattepligtige indkomst (ligningsmæssige fradrag).
Skattepligtige, der er lønmodtager i et selskab, hvori de ejer aktier eller anparter, behandles som andre lønmodtagere med hensyn til fradrag for udgifter i forbindelse med arbejdet.
Bundgrænse
Lønmodtagerudgifter kan som hovedregel kun fradrages med det beløb, hvormed udgifterne sammenlagt overstiger et grundbeløb i 2010-niveau på 5.500 kr. årligt. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 1, 1. pkt. Beløbets størrelse reguleres efter PSL (personskatteloven) § 20, og er i 2023 på 6.700 kr. (6.600 kr. i 2022).
Denne bundgrænse gælder dog ikke lønmodtageres fradrag for:
- Udgifter til kost og logi på en rejse efter LL (ligningsloven) § 9 A. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Udgifter til befordring mellem bopæl og arbejdssted efter LL (ligningsloven) § 9 C og LL (ligningsloven) § 9 D. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Befordringsudgifter efter LL (ligningsloven) § 9 B, stk. 4. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Kontingenter til fagforeninger efter LL (ligningsloven) § 13. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Udgifter til kost og logi ved dobbelt husførelse efter SL (statsskatteloven) § 6, litra a. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Udgifter til arbejdsløshedsforsikring efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49, stk. 1. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Bidrag til efterlønsordningen efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 A, stk. 1. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Bidrag til fleksydelsesordningen efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 49 B, stk. 1. Se LL (ligningsloven) § 9, stk. 2.
- Fradrag for underholdsydelser. Se afsnit C.A.4.3.4 Fradrag for underholdsbidrag til børn og tidligere ægtefælle i anledning af separation, skilsmisse eller faktisk samlivsophævelse eller til børn født uden for ægteskab.
- Fradrag for gaver til almenvelgørende og almennyttige foreninger mv. Se afsnit C.A.4.3.5 Fradrag for løbende ydelser og gaver LL §§ 12 og 8 A.
- Udgifter, der knytter sig til indtægter, der ikke er modtaget som led i et lønmodtagerforhold. Se afsnit C.A.4.3.2.8 Lægdommere, vidner m.fl. om fradrag for lægdommere, vidner m.fl. om nævninge og domsmænd.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Afgørelser | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Byretsdomme | ||
SKM2022.505.BR | Sagen angik i første række spørgsmålet, om en bonuskontoordning havde karakter af gyldig lønomlægning i skattemæssig henseende. I anden række angik sagen, om foretagne køb fra bonuskontoen kunne fradrages som lønmodtagerudgifter, jf. LL (ligningsloven) § 9. Byretten fandt det ikke godtgjort, at en række udgifter, som lønmodtagerne havde afholdt fra bonuskontoen, var relateret til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsterhvervelsen, og udgifterne var derfor ikke fradragsberettigede, jf. LL (ligningsloven) § 9. I forhold til fradrag for en pc, hvor den blandede benyttelse kunne fastsættes til 50 pct., var udgiften dermed under bundgrænsen i LL (ligningsloven) § 9, hvorfor udgiften ikke kunne fradrages som lønmodtagerudgift. | |
SKM2007.578.SR | Skatterådet bekræftede, at en skuespiller måtte anses for at være lønmodtager. Hun modtog primært A-indkomst og kunne dermed ikke fratrække udgifter i den personlige indkomst. Skatterådet kunne endvidere bekræfte, at udgifter afholdt til agent, anses for at være fradragsberettigede driftsudgifter. Spørger kunne derfor fratrække udgiften som ligningsmæssigt fradrag, efter reduktion af det til enhver tid gældende bundfradrag (LL (ligningsloven) § 9, stk. 1), der for indkomståret 2007 var 5.200 kr. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed