Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

A.C.3.2.1.11.2 Forhold, der straffes som smugleri, TDL § 73

Indhold

Dette afsnit beskriver gerningsindhold og strafferamme ved overtrædelse af TDL § 73.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Personer omfattet af reglen.

Regel

Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt:

  • Undlader at angive varer der indføres til eller udføres fra det danske toldområde, herunder frihavn eller toldoplag i det danske toldområde, hvis angivelsespligten fremgår af toldloven eller forskrifter udstedt i medfør af toldloven eller af artikel 127, stk. 1, artikel 145, stk. 1, artikel 158, stk. 1 artikel 263, stk. 1, artikel 270, stk. 1, artikel 271, stk. 1 eller artikel 274, stk. 1 i EU-toldkodeks (EUTK).
  • Fjerner varer, der er forseglet af toldmyndighederne eller efter disses bestemmelse.
  • Bruger eller forbruger uberigtigede varer, bortset fra tilladt forbrug af proviant mv. (i skibe og fly i udenrigstrafik mv.).
  • Bruger eller forbruger uberigtigede varer, som er fritaget for told og afgifter i strid med vilkårene for afgiftsfritagelsen i toldfri butikker, i fly og på skibe samt provianteringsvirksomheder.
  • Sælger eller på anden måde overdrager varer, der er fritaget for told og afgifter i strid med vilkårene for afgiftsfritagelsen.
  • Undlader at anmelde tilbageførsel af varer, der er angivet til udførsel mod godtgørelse af eller fritagelse for told og afgifter.

Se TDL § 73, stk. 1.

Hvis overtrædelsen er begået med forsæt til at unddrage told eller afgifter, straffes for smugleri, og straffen kan stige til fængsel indtil 1 år og 6 måneder. I særlig grove tilfælde kan straffen stige til fængsel indtil 8 år efter STRFL § 289. Se TDL § 73, stk. 2.

Bemærk

Overtrædelsen kaldes kun smugleri i de tilfælde, hvor der er forsæt til at unddrage told eller afgifter, og hvor angivelsespligten fremgår af toldloven, toldbehandlingsbekendtgørelsen eller af en af de artikler i EU-toldkodeks, der er nævnt i TDL § 73, stk. 1.

Den, der forsætligt eller groft uagtsomt sælger eller på anden måde overdrager, køber eller på anden måde erhverver, modtager, transporterer eller opbevarer indsmuglede varer kan straffes med fængsel indtil 1 år og 6 måneder. I særlig grove tilfælde kan straffen stige til fængsel indtil 8 år efter straffelovens § 289. Se TDL § 73, stk. 3.

Overtrædelse af alle ovenstående forhold medfører pligt til at betale de på varerne hvilende told- og afgiftsbeløb. Har flere personer deltaget i overtrædelsen, hæfter de solidarisk for told- og afgiftsbeløbets betaling, dvs. at hele beløbet kan fordres hos hver af dem, og alle bliver frigjort overfor Skatteforvaltningen, hvis en eller eventuelt flere betaler hele beløbet. Se TDL § 73, stk. 4.

Bemærk

Personers indførsel af mere end den tilladte mængde af afgiftsfrie varer anses for en overtrædelse af TDL § 73, når varerne ikke angives efter TDL § 11a, stk. 2 eller § 23, stk. 2 ved indrejse til Danmark.

Fuldbyrdelsestidspunkt

Det strafbare gerningsindhold er realiseret, når de gældende bestemmelser for angivelse, registrering eller anvendelse i de forskellige situationer er overtrådt.

Eksempel

En person, som rejser fra et land uden for EU's toldområde til Danmark, skal standse op for kontrol og angive samtlige medbragte varer. Se TDL § 23, stk. 1 og 2. Det er en overtrædelse af TDL § 73, stk. 1, nr. 1, hvis varerne ikke er angivet.

Eksempel

En person, som rejser fra et EU-land til Danmark med fx 4.000 øl, har ikke pligt til at standse op for kontrol, medmindre told- og skattemyndighederne forlanger det. Se TDL § 23, stk. 3. TDL § 73 er ikke overtrådt, da der ikke er foreskrevet en angivelsespligt i toldloven i forbindelse med indførsel af varer fra et EU-land.

Derimod er regler i øl- og vinafgiftsloven overtrådt, da varerne ikke er til eget brug. 

Personer omfattet af reglen

Pligtsubjekt er alle fysiske og juridiske personer, som indfører eller udfører eller er i besiddelse af told- og afgiftspligtige varer. Ansvarssubjekt er udover pligtsubjektet den, der medvirker til overtrædelsen og den, der optræder som hæler i forhold til smugleriet.

Subjektive betingelser for strafansvar

Den forsætlige eller groft uagtsomme handling kan vedrøre et eller flere af følgende forhold:

  1. At varerne ikke er angivet.
  2. At varerne er forseglet af toldmyndigheden og derfor ikke må fjernes.
  3. At der er tale om forbrug af uberigtigede varer.
  4. At varerne overdrages i strid med vilkår for told- og afgiftsfritagelse.
  5. At told- og afgiftsgodtgørelse eller told- og afgiftsfritagelse er betinget af eksport af varerne.
  6. At der medvirkes til, at gerningsmanden kan realisere udbyttet af smugleriet. 

For at straffe for smugleri efter TDL § 73, stk. 2, er den subjektive betingelse yderligere, at der er forsæt til unddragelse. Hvis overtrædelsen er groft uagtsom, og der er indtrådt en følge i form af unddragelse af told og afgifter, er straffen bøde, der udmåles i forhold til unddragelsens størrelse.

Se også

Se afsnit A.C.3.5.2.3.1 Beregning af normalbøder ved illegal varetrafik (smuglerisager) om beregning af normalbøder ved overtrædelse af TDL § 73.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.