Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2023-2
<< >>

H.A.6.1 For ejendomme, der anvendes til bolig- og erhvervsformål ansættes en ejendomsværdi for boligdelen efter EVL § 16

Indhold

Dette afsnit omhandler ansættelse af ejendomsværdi for boligdelen efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 16, for de ejendomme, som anvendes til både bolig- og erhvervsformål. Afsnittet handler også om ansættelse og fordeling af ejendomsværdi i kombinationstilfælde, hvor en ejerbolig består af to ejerboligenheder og en del heraf anvendes til erhverv.  

Det følger af EVL (ejendomsvurderingsloven) § 35, stk. 1, at når en ejendom - bortset fra en landbrugs - eller en skovejendom - anvendes til såvel boligformål som erhvervsmæssige formål, ansættes en ejendomsværdi for boligdelen efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 16. Det betyder også, at der ikke skal ansættes en ejendomsværdi efter § 35, stk. 1, hvis ejerboligdelen ikke er færdigbygget og beboelig, jf. EVL (ejendomsvurderingsloven) § 52, stk. 1. Kravet, om at ejendommen skal bebos af ejeren eller ejerne, er ophævet ved § 2, nr. 8, i lov nr. 2614 af 28. december 2021. Ændringen har virkning fra og med den 1. januar 2020.

Baggrunden for dette er, at ejeren af en sådan ejendom skal kunne ejendomsværdibeskattes af ejendomsværdien af den del af ejendommen, der rådes over. Efter ejendomsværdiskatteloven skal ejer som udgangspunkt betale ejendomsværdiskat af råderetten over sin bolig, dvs. uanset om ejeren har gjort brug af sin boligret eller ej.

EVL (ejendomsvurderingsloven) § 35, stk. 1, skal sikre, at der tilvejebringes et beskatningsgrundlag for de ejendomme, som vil skulle ejendomsværdibeskattes efter EVSL (ejendomsværdiskatteloven) § 4, nr. 5. Efter § 4, nr. 5, skal der betales ejendomsværdiskat, når en ejendom indeholder en eller to selvstændige lejligheder, og hvortil der efter EVL (ejendomsvurderingsloven) § 35, stk. 1, foretages en ansættelse af ejendomsværdien på boligdelen. 

I henhold til praksis efter VUL blev en ejendom anset for at være en "ren" ejerbolig, hvis mindre end 25 pct. af ejendomsværdien kunne henføres til den del af ejendommen, der blev anvendt til erhvervsformål. I sådanne tilfælde blev der ikke foretaget en fordeling, og ejeren kom hermed til at betale ejendomsværdiskat på grundlag af hele ejendomsværdien. Hvis 25 pct. eller mere af ejendomsværdien kunne henføres til den erhvervsmæssigt anvendte del af ejendommen, blev ejendommen efter den dagældende praksis anset som anvendt til blandet bolig- og erhvervsformål, og ejendomsværdien blev fordelt på de to dele af ejendommen.

Denne praksis er ikke videreført med EVL (ejendomsvurderingsloven), og den er heller ikke erstattet af en anden absolut regel. En ejendom vil således ikke længere kunne kategoriseres som blandet bolig og erhverv, se hertil også afsnit H.A.2 Definition af fast ejendom, kategorisering og undtagne ejendomme, der bl.a. omhandler kategorisering. En sådan ejendom vil fremover enten skulle kategoriseres som en ejerbolig eller en erhvervsejendom, hvilket vil ske ud fra en bedømmelse af ejendommens samlede karakter.

Der kan formentlig forekomme tilfælde, hvor en ejerbolig består af to boligenheder og en erhvervsdel. Reglerne om fordeling af ejendomsværdien i EVL (ejendomsvurderingsloven) § 35, stk. 1 og 2, skal i sådanne særlige tilfælde anvendes i kombination.

Grundværdien fordeles ikke, da ejeren/ejerne skal betale grundskyld af ejendommens samlede grundværdi.

Om fordelinger ved skattestopberegninger henvises til afsnit H.A.7 Fremskrivning, tilbageregning og regulering af vurderinger, der omhandler reglerne for fremskrivning, tilbageregning og regulering, herunder EVL (ejendomsvurderingsloven) § 39.

Der henvises endvidere til EVL (ejendomsvurderingsloven) § 10, nr. 3, hvoraf det fremgår, at der for erhvervsejendomme mv., jf. § 3, stk. 1, nr. 4, ikke ansættes ejendomsværdi.

Endelig henvises til EVL (ejendomsvurderingsloven) § 10, nr. 7, hvoraf det fremgår, at der ikke ansættes en ejendomsværdi for ejerboliger, hvor der på ejendommen er registreret bygningsarealer til erhvervsmæssig anvendelse, og ejerboliger, hvor der på ejendommen er opført en eller flere produktionsvindmøller eller et eller flere erhvervsmæssige solenergianlæg som nævnt i EVL (ejendomsvurderingsloven) § 5, stk. 2, 2. pkt., jf. dog § 35, stk. 1. § 10, nr. 7, er indsat i ejendomsvurderingsloven ved lov nr. 2614 af 28. december 2021.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
,, Det er efter min opfattelse meget beklageligt, at Skattestyrelsen først i forbindelse med min høring og ikke allerede i forbindelse med dine henvendelser til styrelsen foretog en egentlig behandling og vurdering af sagen.
,, Selvom ens aktier faktisk er steget i værdi, står man altså tilbage med en skattegæld, som end ikke kan dækkes af værdien af aktierne på aktiesparekontoen.
BEREGNER
Beregn, hvad regeringens skattereform betyder for din skat: Skattereform 2023.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier og obligationer
Gaver
Arv
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.