D.A.5.1.8 Ydelser leveret af underleverandører
Indhold
Dette afsnit beskriver omfanget af momsfritagelsen i relation til underleverandører.
Afsnittet indeholder:
- Eksempler på momsfritagne underleverandørydelser inden for sundhedsområdet
- Eksempler på momspligtige underleverandørydelser inden for sundhedsområdet
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Eksempler på momsfritagne underleverandørydelser inden for sundhedsområdet
Skatterådet har bekræftet, at leverance af massageydelser fra underleverandører til spørger var omfattet af momsfritagelsen i ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1, når visse betingelser var opfyldt.
Skatterådet bemærkede således, at det var oplyst, at såvel spørger selv som de underleverandører, hun entrerede med, havde en uddannelse, der opfyldte kravene som alternative behandlere.
Skatterådet bemærkede også, at der ikke var tale om arbejdsudleje, da underleverandørerne over for spørgeren selvstændigt havde ansvaret for at levere massageydelsen, og dermed havde ansvaret for hele den fritagne ydelses specifikke og væsentlige elementer.
Endelig blev det lagt til grund, at massageydelserne opfylder de nødvendige formål med hensyn til at diagnosticere, behandle, forebygge og så vidt muligt helbrede sygdomme eller sundhedsmæssige uregelmæssigheder. Se SKM2010.219.SR.
Eksempler på momspligtige underleverandørydelser inden for sundhedsområdet
Såfremt en læge lejer et operationslokale på et sygehus til brug for lægens levering af momsfritagne sundhedsydelser, vil denne ydelse ikke opfylde betingelserne for at kunne anses for en momsfritaget underleverandørydelse omfattet af ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1. Dette fordi ydelsen set under ét, ikke udgør en særskilt helhed, der opfylder de specifikke og væsentlige funktioner for hospitalsbehandling og lægevirksomhed som beskrevet i ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1.
Heller ikke i det tilfælde, hvor en læge lejer et operationslokale på et sygehus med tilhørende personale, vil ydelsen som udgangspunkt opfylde betingelserne for at kunne anses for en momsfritaget underleverandørydelse omfattet af ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1.
Der vil kun være mulighed for momsfritagelse i det særlige tilfælde, hvor der med baggrund i en konkret vurdering af den indgåede aftale kan argumenteres for, at det, lægen egentlig har erhvervet for vederlaget, er gennemførelsen af en operation med et terapeutisk formål, og hvor hospitalet i henhold til aftalen må anses for ansvarlig for gennemførelsen af operationen over for lægen, der lejer operationslokalet.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Skatterådet | ||
►SKM2024.278.SR◄ | ►Skatterådet kan bekræfte, at Spørgers levering af kliniske genetiske tests til hospitaler og levering af præimplantations screeninger til fertilitetsklinikker var omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 1. Skatterådet lagde vægt på, at Spørgers kliniske genetiske tests blev leveret til hospitaler med det formål at bekræfte en patients diagnose. Eftersom de kliniske genetiske analyser ikke blev leveret direkte til patienten, agerede Spørger som underleverandør til hospitalerne.◄ | |
SKM2017.621.SR | Skatterådet kan bekræfte, at Spørgers salg af rejsevaccinationer og influenzavaccinationer til kunderne er momsfri ydelser, ligesom Spørgers underleverandørs leverancer i form af udførelse af vaccinationerne er momsfri ydelser. | |
SKM2017.312.SR | Skatterådet kan bekræfte, at Spørgers levering af MR-scanninger til et søsterselskab, der leverer scanningerne til hospitaler, forsikringsselskaber mv., er fritaget for moms efter ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1, idet MR-scanningerne anses for at udgøre en uundværlig, inkorporeret og uadskillelig del af konkrete behandlingsforløb. | |
SKM2010.219.SR | Levering af massageydelser fra underleverandører til spørger var omfattet af momsfritagelsen i ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 1, når visse betingelser var opfyldt. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed